Böbrek hastası genç kıza kendi organı nakledildi

Gaziantep'te sol böbreğindeki tıkanma nedeniyle çeşitli sağlık sorunları yaşayan genç kız, kendi organının yerinden çıkarılıp kasık bölgesine nakledilmesiyle sağlığına kavuştu.

Sağlık - 6 ay önce

Gaziantep
Kahramanmaraş'ta yaşayan 23 yaşındaki Nur Esen, çocukluğundan itibaren sol böbreği ve kasık bölgesinde yaşadığı ağrılar nedeniyle farklı dönemlerde çeşitli hastanelere başvurdu.
Kahramanmaraş, Malatya ve İstanbul'daki hastanelerde 3 ameliyat geçiren Esen, hastalığı iyileşmeyince son olarak Gaziantep Şehir Hastanesi'ne başvurdu.
????
Burada tetkikleri yapılan hastaya, Nutcracker Sendromu (iki atardamarın sol böbrek damarını sıkıştırdığı ve kanın sol böbrekten kalbe geri taşınmasına neden olduğu damar sıkışması) teşhisi konuldu.
Doç. Dr. Yücel Yüksel, Doç. Dr. Ercan Korkut, Doç. Dr. Mehmet Onur Gül, Opr. Dr. Kerem Özgü ile ekiplerinin gerçekleştirdiği ameliyatla sol böbreği yerinden çıkarılan Esen'e, kendi organı kasık bölgesine nakledildi.

Ameliyatı gerçekleştiren hekimlerden Doç. Dr. Yücel Yüksel, böbrek toplar damarlarının bağırsaklara giden ana atar damarın arasında sıkışması sonucu hastanın her yemekten sonra ciddi karın ağrısına maruz kaldığını belirtti.
Bu rahatsızlığın çok nadir görüldüğünü dile getiren Yüksel, şöyle konuştu:
"Hastalarda yemek yememe şikayeti oluşuyor. Bu damar anomalisinden dolayı hastada tekrarlayan kanlı idrar yapma ve protein kaybı oluşuyor. Bu rahatsızlık eğer zamanında tedavi edilmezse ilerleyen dönemde böbrek kaybına kadar gidebiliyor. Biz burada hastanın kendi böbreğini çıkarıp tekrar kendisine nakil yaptık. Bu ameliyat için biraz daha tecrübe gerekiyor. Normalde karnı yararak, kalın bağırsaktan girerek yapılan ameliyatı biz karın arka zarından yaptık. Böylelikle böbrek kanlanması bozulmadan hemen kısa sürede tekrar takıldı. Hastamız ameliyatın ardından 3-4 gün gibi kısa sürede taburcu haline geldi."
Yüksel, kişinin kendi böbreğinin tekrar kendine nakledilmesinin nadir bir durum olduğunu, teşhisinin doğru konulması gerektiğini ifade etti.
Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Nur Esen ise çocukluğundan beri sol tarafında hep karın ağrısı olduğunu, o bölgede tıkanıklık hissettiğini anlattı.

"Zor oldu ama çok şükür atlattım"

Gaziantep'e gelmeden önce 4 ay içerisinde 3 ameliyat geçirdiğini ifade eden Esen, "Daha önce 'apandisit' dediler ameliyat oldum. Sol kadranda sıvı toplanmış, ondan dolayı ameliyat oldum. Sonrasında bir operasyon daha geçirdim, hiçbir değişim olmadı." dedi.
Gaziantep Şehir Hastanesi'nde tetkik ve incelemelerle birlikte 17 günlük bir süreç geçirdiğini dile getiren Esen, şöyle konuştu:
"Böbreğe giden damarım komple tıkanmış, bu süreçte ağrılarım artmıştı bayılmalarım oluyordu. Çalışırken baygınlık yaşıyordum. Her gittiğim hastanede 'idrar yolu enfeksiyonu, karın ağrısı' diyerek geçiştirildim. Şu anda sonu güzel oldu, başardık. Önceki hayatıma göre şu anda daha iyiyim, yemem içmem, yürüyüşüm ve nefes alışverişim her şeyim çok güzel. Neredeyse yürüyüşüm bile değişti, kilo aldım. Ağrım kalmadı diyebilirim. Kolay bir süreç olmadı, ağır bir hastalıktı. Ancak süreçte hocalar kendi organımın iflas edeceğini gözlemledi. Kendi organım kendime nakledilmiş oldu. Zor oldu ama çok şükür atlattım."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü iş insanı Cavit Çağlar, Rusya ile uçak krizinin nasıl çözüldüğünü anlattı

2026-02-07 08:34 - Özel Haber

Nijerya'da ISWAP üyesi 16 terörist öldürüldü

2026-02-11 16:39 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Vatandaşlarımız deprem konutlarına çok uygun şartlarla faizsiz, sabit fiyatlarla kavuşacak

2026-02-11 16:27 - Siyaset

Belgelere göre Epstein, İsrail ordusu ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilere yardım etmiş

2026-02-08 16:07 - Dünya

2026 Milano-Cortina Kış Olimpiyatları'nın açılışı 4 noktada düzenlenen törenlerle gerçekleştiri

2026-02-07 02:38 - Spor

Milli sürat patenci Furkan Akar, Milano-Cortina 2026'da gözünü madalyaya dikti

2026-02-09 22:20 - Spor

Uluslararası Genç İşadamları Kongresi başladı

2026-02-10 13:18 - Ekonomi

Beyaz yaşmak -Güven Akıncı Zürih'ten yazdı-

2026-02-11 21:45 - En Son Yazılar

Süper Lig'de 22. haftanın perdesi yarın açılacak

2026-02-12 10:24 - Spor

Tarım sezonunun ilk 3 ayında yağışlar uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 20 azaldı

2026-02-11 12:40 - Gündem

İlgili Haberler

Yaşlılarda enfeksiyonlara karşı en etkili koruma "aşı"

18:42 - Sağlık

Baş dönmesi şikayetiyle gittiği hastanede "dünyada 68'inci vaka" olarak literatüre geçti

12:37 - Sağlık

Mobil sigara bırakma poliklinik araçları Eskişehir'de 2 ayda yaklaşık 600 kişiye ulaştı

12:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından hiperbarik oksijen tedavisiyle ilgili açıklama

17:37 - Sağlık

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde uzaktan hasta değerlendirme dönemi başladı

12:57 - Sağlık

Günün Manşetleri

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya

Türkiye, Kolombiya'nın "işgal altındaki Golan Tepeleri'nde İsrail egemenliğini tanıyan" kararını kınadı

00:03 - Gündem