?>

BM'den Bangladeş için "barışçıl iktidar geçişi" çağrısı

BM Yüksek Komiseri Türk, Bangladeş'te haftalar süren ve yüzlerce kişinin öldüğü protestolar sonucu Başbakan Vecid'in, resmi konutundan ayrılmasının ardından, iktidar geçişinin barışçıl ve insan hakları rehberliğinde olması çağrısında bulundu.

Dünya - 1 yıl önce

Cenevre

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Bangladeş'te yaşananlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bangladeş ordusu ülkede geçiş hükümeti kurulacağını duyurdu

Bangladeş'teki iktidar geçişinin barışçıl ve insan hakları rehberliğinde yapılmasının önemine işaret eden Türk, ülkenin uluslararası yükümlülüklerine uygun davranması, protestolarda yüzlerce kişinin öldürülmesinden ve binlerce kişinin yaralanmasından sorumlu olanların hesap vermesinin hayati önem taşıdığını bildirdi.

Türk, "Geçiş şeffaf ve hesap verebilir bir şekilde yürütülmeli, tüm Bangladeşlilerin anlamlı katılımına açık ve kapsayıcı olmalı. Daha fazla şiddet veya misilleme olmamalıdır." ifadelerini kullandı.

Ülkede demokratik düzen ve hukukun üstünlüğünün mümkün olan en kısa sürede sağlanması gerektiğini vurgulayan Türk, tüm acil durum önlemlerinin uluslararası hukuka uygun olarak sınırlandırılması gerektiğini belirtti.

Türk, "Keyfi olarak gözaltına alınan herkes serbest bırakılmalı ve insan hakları ihlallerinden sorumlu olan herkes hesap vermelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Geçen ay başlayan barışçıl protestoların ardından yaşanan şiddet olayları ve yetkililerin sert müdahalesiyle ilgili iddia edilen tüm insan hakları ihlallerinin kapsamlı, tarafsız ve şeffaf bir şekilde soruşturulması çağrısını yineleyen Türk, kamuoyunun da güvenini sağlamak adına soruşturmaların bağımsız yürütülmesi gerektiğini ve bu süreci desteklemeye hazır olduklarını kaydetti.

Türk, halkın "adalet ve reform taleplerine" kulak verilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Bangladeş ordusu, Başbakan Vecid'in resmi konutundan ayrılmasının ardından ülkede geçiş hükümeti kurulacağını açıklamıştı.

Ne olmuştu?

Bangladeş'te 1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı.

Günlerce süren protestolarda hükümet, 147 kişinin hayatını kaybettiğini açıklarken basında yer alan haberlerde ölü sayısının 200'ü aştığı belirtilmişti.

Hükümet, internet kesintisi, sokağa çıkma yasağı ve resmi tatil ilanlarıyla protestoları kontrol altına almaya çalışmış ancak bu adımlar tansiyonu düşürmemişti.

Yüksek Mahkemenin kontenjan kotası oranlarını düşürmesinin ardından ise protestocular, taleplerinin yerine geldiğini ve gösterilere son verdiklerini duyurmuştu.

"Kamuda kontenjan" protestolarında hükümet tarafından suçlanan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadı Chhatra Shibir'in yasaklanması üzerine öğrenciler, Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in bu kararını "adaletsizlik" olarak nitelemişti.

Bangladeş'te Hasina hükümetini protesto etmek ve "kamuda kontenjan" protestolarında hayatını kaybedenler için adalet talebiyle öğrenciler, yeniden toplanmaya başlamış ve polisle çatışmalar yaşanmıştı.

En son 4 ve 5 Ağustos'ta hükümet karşıtı protestolardaki şiddet olaylarında 100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dışişleri Bakanı Fidan'dan, "Erdoğan'ın Yanındayız" paylaşımı

2024-08-03 01:17 - Siyaset

Japon para birimi yen, dolar karşısında 7 ayın en yüksek seviyesine yükseldi

2024-08-05 15:22 - Ekonomi

Altınova'nın "köşesiz" tarlaları sarıya büründü

2024-07-31 11:42 - Çevre-Hayat

Papa, Orta Doğu'daki "kanlı çatışmaların daha da yayılmaması" çağrısında bulundu

2024-08-04 21:18 - Dünya

Myanmar'da askeri yönetim olağanüstü hali 6'ncı kez uzattı

2024-07-31 14:13 - Dünya

Milli kick boksçu Sinem, dünya şampiyonluğuna odaklandı

2024-08-03 16:33 - Spor

Trump, İsrail'in bu gece saldırıya uğrayacağına dair duyum aldığını söyledi

2024-08-05 22:43 - Dünya

Ardahanlı genç, devlet desteğiyle büyükbaş hayvan yetiştiriyor

2024-07-30 12:58 - Çevre-Hayat

Yemek borusundaki darlık nedeniyle beslenemeyen Gazzeli bebek, sağlığına kavuştu

2024-07-31 11:32 - Çevre-Hayat

ABD'nin Hiroşima ve Nagazaki'ye atom bombası atmasının 79. yılı

2024-08-05 15:18 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail güçlerinin alıkoyduğu Özgürlük Filosu'ndaki 45 aktivist Ürdün'e ulaştı

14:02 - Dünya

İsrail Savunma Bakanı Katz'dan ateşkese rağmen "Gazze’de yıkıma devam edecekleri" mes

13:43 - Dünya

Osaka EXPO 2025'te Türkiye pavyonu, 1,2 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladı

12:43 - Dünya

Türkiye mezunu Somalili genç doktorlar ülkelerinin sağlık sistemine umut oluyor

12:32 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ikinci etabının inşası hızla sürüyor

12:13 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye fındık ihracatından 9 ayda 1,6 milyar doları aşkın gelir sağladı

14:32 - Ekonomi

Bakanlar Fidan ve Güler ile MİT Başkanı Kalın, Ankara'da Suriyeli mevkidaşlarıyla görüştü

14:17 - Gündem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yayman: 2026 yılı reform ve değişim yılı olacak

14:13 - Siyaset

Osmaniye'de bağ bozumunun ardından pekmez yapımına başlandı

14:08 - Gündem

İsrail güçlerinin alıkoyduğu Özgürlük Filosu'ndaki 45 aktivist Ürdün'e ulaştı

14:02 - Dünya