?>

BM'den Arakanlı Müslümanlar çağrısı

Myanmar'ı ziyaret eden BMMYK Uluslararası Koruma Direktörü Türk, Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların, güvenli, gönüllü ve sürdürülebilir şekilde topraklarına dönmelerinin sağlanması çağrısında bulundu.

Genel - 8 yıl önce

ANKARA (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Uluslararası Koruma Direktörü Volker Türk, Myanmar'da uğradıkları zulüm nedeniyle Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların, güvenli, gönüllü ve sürdürülebilir biçimde topraklarına dönmesini sağlama çağrısı yaptı.

Bangladeş basınına göre Türk, Myanmar'a yaptığı ziyarette birçok üst düzey yetkiliyle görüştü.

Türk, Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların Myanmar'a dönme hakkı olduğunu vurgulayarak, Myanmar hükümetini, bu kişilerin güvenli, gönüllü ve sürdürülebilir biçimde topraklarına dönmesini sağlamaya davet etti.

Arakan'a insani yardımların ulaştırılmasının kısıtlandığına dikkati çeken Türk, muhtaç toplulukların bir an önce yardım alabilmesi için Arakan'a insani yardıma izin verilmesi gerektiğini belirtti.

Türk, Myanmar hükümetine, Arakan'daki Müslümanlar ile eyaletteki tüm topluluklara güvenli ortamın sağlanması çağrısında bulundu.

20 bin Arakanlı Müslüman sınırdaki tarafsız bölgede

Öte yandan Bangladeşli yetkililer, Myanmar-Bangladeş sınırındaki tarafsız bölgede bekleyen Arakanlı Müslüman sayısının 20 bini bulduğunu açıkladı.

Bangladeş Sınır Muhafızları üst düzey yetkilisi İkbal Ahmed, Naf Nehri üzerinden dün gece Myanmar'dan Bangladeş'e ulaşan çoğunluğu kadın ve çocuk 3 bin Arakanlı Müslüman'ın tarafsız bölge Anjumanpara'ya geldiğini belirtti.

Ahmed, 17 bin Arakanlı Müslüman'ın da Medi tarafsız bölgesinde bekleyişini sürdürdüğünü kaydetti.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadeleyi öne sürerek Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda, 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Myanmar yönetiminin bölgeye giriş çıkışlara izin vermemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.

Etnik temizliğe dönüşen saldırılarda 300'e yakın köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edilirken, 600 binden fazla Arakanlı Müslüman dağlık bölgeler, nehir ya da deniz üzerinden Bangladeş'e kaçtı. On binlercesi de Bangladeş'e kaçmanın yolunu arıyor.

Arakan'da 1970'lerde yaklaşık iki milyon Müslümanın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu rakam 200 binin altına geriledi.

Muhabir: Dildar Baykan

Haftanın Öne Çıkanları

Medicana Konya Hastanesi 5'inci yılını kutladı

2017-10-31 22:03 - Sağlık

Milas - Yatağan karayolunda can pazarı: 7 yaralı

2017-10-31 01:32 - Asayiş

Tırnak batmasında uygulanan yanlış yöntemlere dikkat

2017-11-02 17:32 - Sağlık

Cumhuriyet Gazetesi davasında ara karar açıklandı!

2017-10-31 23:02 - Asayiş

Yakıt deposunda uyuşturucu ticareti

2017-11-01 20:02 - Asayiş

Amazon'un kurucusu tekrar dünyanın en zengin kişisi oldu

2017-10-28 00:03 - Genel

Bağımsızlık karşıtlarından Barselona'da gösteri

2017-10-29 20:02 - Dünya

Ergenekon sanığı Avukat Kudbeddin Kaya’ya silahlı saldırı

2017-11-01 09:17 - Asayiş

BTK elektronik haberleşmede tüketici haklarını belirledi

2017-10-28 19:37 - Ekonomi

'Fettuşiliğin en temel unsuru, Gülen ve mutlakçılıktır'

2017-10-28 21:04 - Genel

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

ABD, uluslararası sularda iki petrol tankerine el koyduğunu duyurdu

18:58 - Dünya

İstanbul'da akşam saatlerinde trafik yoğunluğu yüzde 80'e çıktı

18:53 - Gündem

Tekirdağ'da belediye otobüsü şoförü kalp krizi geçiren yolcuyu hastaneye yetiştirdi

18:48 - Gündem

Danimarka ordusu, ABD'nin Grönland'a olası müdahalesinde askeri anlamda derhal karşılık ve

18:43 - Dünya

ABD'de helikopter kazasında 4 kişi hayatını kaybetti

18:17 - Dünya