?>

BM, Ukrayna'daki gıda tedarik zincirinin çökmekte olduğunu belirtti

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), Rusya'nın saldırılarının sürdüğü Ukrayna'da gıda tedarik zincirinin çökmek üzere olduğunu duyurdu.

Dünya - 3 yıl önce

Cenevre

BM'nin Cenevre ofisindeki basın toplantısında konuşan WFP Acil Durum Koordinatörü Jakob Kern, Ukrayna'daki son durumu değerlendirdi.

Kern, Ukrayna'da Mariupol gibi etrafı kuşatılan şehirlerdeki insani duruma dair endişe duyduğunu belirterek, "Bazı altyapıların yıkılması nedeniyle çok sayıda dükkan ve depo boş kaldı." dedi.

İnsani yardım ve gıda tedarik konvoylarının etrafı sarılan şehirlere ulaşamadığını vurgulayan Kern, "Ukrayna'daki gıda tedarik zincirinin çökme noktasında olduğu" bilgisini paylaştı.

Savaş, küresel gıda tedarikinde sorun yaratabilir

Öte yandan BM Özel Raportörü Michael Fakhri, Rusya-Ukrayna savaşının sebep olduğu gıda fiyat artışının, dünyanın bazı bölgelerinde açlık, kıtlık ve yetersiz beslenmeyi tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

Rusya ve Ukrayna'nın dünyanın en büyük 5 tahıl ihracatçısı arasında yer aldığını vurgulayan Fakhri, "Bu ülkelerle küresel zirai ticaret 1,8 trilyon ABD dolarını bulduğu için küresel gıda güvenliği tehlike altındadır." ifadesini kullandı.

Fakhri, Rusya-Ukrayna savaşının sebep olduğu gıda fiyatı artışının olumsuz etkilerinin, buğday ithalatının yüzde 60'ından fazlasını bu ülkelerden yapan Mısır, Türkiye, Bangladeş, İran, Lübnan, Tunus, Yemen ve Pakistan'da hissedilmeye başlandığının altını çizerek, "Rusya ve Ukrayna'da ekim sezonunun başlamak üzere olması nedeniyle tedarikte uzun dönemli aksamadan endişe etmekteyim." dedi.

Savaşın, insani krizin yaşandığı Yemen ve Afganistan gibi ülkelerde açlık ve kıtlığı da artırabileceği uyarısını yapan Fakhri, "Küresel gıda güvenliği açısından uzun dönemli ciddi sonuçlar ortaya çıkmadan, Ukrayna'ya yönelik askeri saldırılar son bulmalıdır." ifadesini paylaştı.

Fakhri ayrıca, Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlardan ötürü Rus halkının da ekonomik sıkıntılar çekmesine yönelik endişelerini dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fatih Sondaj Gemisi Gökçebey-1 kuyusunda

2022-03-18 22:34 - Gündem

Devlet huzurevleri 14 bin 535 'çınar'ın yuvası oldu

2022-03-18 11:51 - Gündem

Merkez Bankası rezervleri 108,9 milyar dolar oldu

2022-03-17 15:32 - Ekonomi

Kiev yakınındaki Buça'dan tahliyeler sürüyor

2022-03-13 20:54 - Dünya

Sivas'ın gölleri "balık adamları" cezbediyor

2022-03-12 13:03 - Çevre-Hayat

Ankara'nın sembollerinden Paraşüt Kulesi yeni yüzüyle hizmet verecek

2022-03-12 12:01 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dışişleri Bakanımız Rusya ve Ukrayna'ya gidecek

2022-03-15 21:15 - Siyaset

Şehit yakınları ile gazi ve aileleri Ilgaz Dağı'nda moral buldu

2022-03-18 20:45 - Çevre-Hayat

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda zafer yoğunluğu başladı

2022-03-13 12:25 - Gündem

65 yaş üstündekilerin yüzde 30'u en az 4 ilaç kullanıyor

2022-03-17 11:42 - Sağlık

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılarda 17 Filistinli canından oldu

10:13 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Gazze konusunda bazı iyi haberlerimiz var

09:42 - Dünya

Trump, California'daki hızlı tren projesine ayrılan milyarlarca dolarlık fonun kesildiğini bildirdi

08:57 - Dünya

Arap ülkeleri, İsrail'in Suriye’ye yönelik düzenlediği saldırıları kınadı

06:43 - Dünya

İran: İsrail barış ve güvenliği eşi benzeri görülmemiş şekilde tehdit ediyor

01:33 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği son saldırılarda 17 Filistinli canından oldu

10:13 - Dünya

Restoran ve kafelerdeki fiyat listeleri internetten karşılaştırılabilecek

10:01 - Ekonomi

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi'ndeki 2 fakülte bölüm olarak öğrenimlerini sürdürecek

09:52 - Eğitim

Güneydoğu'nun hububat ihracatı yılın ilk yarısında yüzde 8,7 arttı

09:47 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump: Gazze konusunda bazı iyi haberlerimiz var

09:42 - Dünya