BM: Rusya'nın Ukrayna'da sivillere yönelik eylemleri 'savaş suçu' teşkil edebili

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın Ukrayna'da ayrım gözetmeksizin sivil bölgeleri bombaladığı, sivilleri öldürdüğü, hastane ve okul gibi sivil altyapıyı harap ettiği ve bu tür eylemlerin "savaş suçu" teşkil edebileceği uyarısında bulundu.

Dünya - 4 yıl önce

Cenevre
BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen haftalık basın toplantısında, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'in açıklamasını okudu.
Zelenskiy: Mariupol'de askerlerimiz ve yaklaşık 120 bin sivil abluka altındaUkrayna: Güzergahlardaki tehlike nedeniyle bugün insani koridorlar açılmayacakUkrayna’da AN-26 kargo uçağı düştüRusya: Ukrayna'da tren istasyonundaki taburu 'Kalibr' füzeleriyle vurduk
Bachelet, açıklamasında, "Bu 8 hafta boyunca uluslararası insancıl hukuk sadece göz ardı edilmekle kalmadı, görünüşe göre bir kenara atıldı." ifadesini kullandı.
Yüksek Komiser Bachelet, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarının sivillerin hayatını mahvettiğine, ülkenin insani krize sürüklendiğine işaret ederek, tüm tarafları uluslararası insan hakları hukukuna saygı göstermeye çağırdı.
Rus ordusunun Ukrayna'da ayrım gözetmeksizin sivil bölgeleri bombaladığını, sivilleri öldürdüğünü, hastane ve okul gibi sivil altyapıyı harap ettiğini aktaran Bachelet, bu eylemlerin savaş suçu teşkil edebileceğini belirtti.
Bachelet, Ukrayna'nın Donbas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentindeki tren istasyonunun 8 Nisan'da Rusya tarafından misket bombalarıyla vurulduğunu, 60 sivilin öldüğünü ve 111 sivilin yaralandığını anımsattı.

Ukrayna ordusuna da suçlama

Bachelet, Ukrayna'daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu'nun (HRMMU) da ülkenin doğusunda Ukrayna silahlı kuvvetlerinin sivillere yönelik ayrım gözetmeyen saldırılarda bulunduğunu, sivil kayıplara ve sivil nesnelere zarar veren silahlar kullandığını belgelediğini açıkladı.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nda 24 Şubat-20 Nisan arasında en az 2 bin 345 sivilin yaşamını yitirdiğini, 2 bin 919 sivilin yaralandığı bildiren Bachelet, sivil kayıpların yüzde 92,3'ünün Ukrayna ordusunun kontrolündeki bölgelerde meydana geldiğini kaydetti.
Bachelet, sivil ölü ve yaralı sayısının tespit edilenden çok daha yüksek olabileceğini vurguladı.

"Tıbbi bakım alamayan 3 bin sivilin öldüğünü tahmin ediyoruz"

Sivillere yönelik katliam iddialarıyla dünya gündemine giren Buça'daki duruma da değinen Bachelet, BM İnsan Hakları çalışanlarının Buça'da 9 Nisan'da yaptığı bir görev esnasında, yargısız infaz da dahil olmak üzere 50 sivilin öldürüldüğünü belgelediğini aktardı.
"En az 3 bin sivilin tıbbi bakım alamamaları ve çatışmalar sırasında sağlıkları üzerindeki baskı nedeniyle öldüğünü tahmin ediyoruz." ifadesini kullanan Bachelet, sivillerin Rus silahlı kuvvetleri tarafından haftalarca barınaklarda kalmaya zorlanmasının da bunda etkili olduğuna dikkati çekti.

"Savaş suçlarını Rusya işliyor" vurgusu

Öte yandan, Sözcü Shamdasani, AA muhabirinin "Savaş suçlarına sadece Rusya mı bulaştı?" şeklindeki sorusuna, şu yanıtı verdi:
"Ukrayna'da savaş suçlarının işlendiğine dair kanıtlar artıyor. Bunlara hedef gözetmeksizin nüfusun yoğun olduğu yerlere yapılan bombardımanlar, sivillerin yargısız infaz edilmesi de dahil. Bu ihlallerin büyük bir kısmı Rus güçlerince yapıldı."
Shamdasani, ayrıca kendilerine, 300 kadar sivilin Rus kuvvetlerince yargısız infaza tabi tutulduğuna dair iddialar ulaştığını da sözlerine ekledi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

CSO Ada Ankara'da 23 Nisan şenlik havasında kutlanacak

2022-04-20 12:03 - Kültür Sanat

ABD'nin Güney Carolina eyaletindeki ikinci silahlı saldırıda 9 kişi yaralandı

2022-04-17 21:04 - Dünya

Muhtardan ihtiyaç sahiplerine lokantada ücretsiz iftar

2022-04-16 13:29 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

IIF Başekonomisti'nden ,'Türkiye'nin öneminin artacağı' değerlendirmesi

2022-04-21 22:06 - Ekonomi

Devlet korumasındaki çocuklar 3 bin 500 'rol model' ile buluştu

2022-04-19 16:58 - Gündem

Yaşam Partisi’nden Yargıtay aracılığı ile AK Parti’ye DSÖ ve ‘pandemi’ uyarısı!

2022-04-21 10:21 - Özel Haber

Rap müzik sanatçısı Aydemir, Fildişili Sahili'nde Kur'an kursu öğrencileriyle ilahi okudu

2022-04-16 14:22 - Magazin

Güneydoğu'nun hububat ve bakliyat ihracatı yüzde 64,6 arttı

2022-04-19 17:16 - Ekonomi

Batı ve iç kesimlerde toz taşınımı uyarısı

2022-04-16 13:06 - Gündem

İçişleri Bakanlığı yarın ülke genelinde yetimler için iftar programı düzenleyecek

2022-04-15 18:28 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

İlgili Haberler

BM: Gazze'de geçen hafta İsrail saldırılarından yaklaşık 290 hane etkilendi

23:12 - Dünya

Bir grup aktivist, İsraillilerin Batı Şeria'da Filistinlilere ait 3 eve yönelik kuşatmasını kırmaya çalışıyor

22:08 - Dünya

İngiltere'de milyonlarca kişinin telefonuna yangın riski sebebiyle "acil durum uyarısı“ gönderildi

22:03 - Dünya

Yunanistan'da orman yangınları sürüyor

21:58 - Dünya

BM: Batı Şeria'da 900'den fazla fiziki engelden oluşan bir ağ, yardım çalışmalarını kısıtl

21:52 - Dünya

Günün Manşetleri

AK Parti'nin 25. yıl vizyon belgesi paylaşıldı

00:12 - Gündem

BM: Gazze'de geçen hafta İsrail saldırılarından yaklaşık 290 hane etkilendi

23:12 - Dünya

Milli Savunma Bakanı Güler: Bordo berelilerimiz terörün bitme noktasına getirilmesinde önemli bir ro

22:28 - Gündem

İstanbul'daki vize danışmanlığı soruşturmasında 37 şüpheli tutuklandı

22:22 - Gündem

Bir grup aktivist, İsraillilerin Batı Şeria'da Filistinlilere ait 3 eve yönelik kuşatmasını kırmaya çalışıyor

22:08 - Dünya