BM Raportörü Albanese: İsrail'in Filistinlilere karşı işkenceleri soykırımın yapısql bir özelliği

Albanese, İsrail'in Filistinli esirlere vecFilistin topraklarındaki halkın tamamınacişkence yöntemini kullandığını belirterek "İşkence, devam eden soykırımın ve daha geniş yerleşimci-sömürgeci apartheid'ın yapısal bir özelliğidir" dedi

Dünya - 3 ay önce

Birleşmiş Milletler (BM) Filistin Özel Raportörü Francesca Albanese, The New York Times (NYT) gazetesi muhabiri Nicholas Kristof tarafından yayımlanan araştırmada, İsrail'in Filistinli esirlere yönelik işkence ve cinsel saldırıları sistematik hale getirdiğinin ortaya konulmasının ardından ABD merkezli X sosyal medya platformundaki hesabından, BM İnsan Hakları Konseyi'nin 61. Oturumu kapsamında hazırladığı "İşkence ve Soykırım" başlıklı raporunu paylaştı.
1967'den beri işgal altındaki Filistin topraklarındaki insan hakları durumunun incelendiği raporda, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana işgal altındaki Filistin topraklarındaki Filistinlilere karşı uyguladığı sistematik işkenceler yer aldı.
Raporda, İsrail'in Filistinlilere karşı işkenceyi kullanmasının incelendiği belirtilerek, "İşkence, devam eden soykırımın ve daha geniş yerleşimci-sömürgeci apartheid'ın yapısal bir özelliğidir." değerlendirmesinde bulunuldu.
İşkencenin, Filistinlilerin İsrail tarafından mülksüz bırakılmasının her zaman merkezi bir özelliği olduğu vurgulanan raporda, "İsrail, Ekim 2023'ten bu yana toplu intikam ve yıkıcı niyet gösteren bir ölçekte işkence kullandı. İsrail gözaltı merkezlerindeki işkencenin artması koordineli bir planın parçasıdır." denildi.
Raporda, İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in, 14 Kasım 2023'te "terörist" olarak etiketlenen Filistinli tutukluların kelepçeli olarak karanlık hücrelerde tutulmasını ve sürekli olarak İsrail ulusal marşının çalınmasına maruz bırakılmasını emrettiği kaydedildi.
İşkencenin hücreler ve sorgu odalarıyla sınırlı olmadığı vurgulanan raporda, kitlesel yerinden edilme, kuşatma, yardım ve gıdanın engellenmesi, askeri ve yasa dışı yerleşimci şiddeti yoluyla da Filistinlilere işkence yapıldığının altı çizildi.

Raporda, şunlar kaydedildi:

"İsrailli yetkililer, işgal altındaki Filistin topraklarının tamamında direnişi, onuru ve kararlılığı kırmak için tasarlanmış bir işkence ortamı oluşturdu. Öngörülen 'yeni Nekbe (Büyük Felaket) Planı bağlamında, bu raporda belgelenen gözaltı ve gözaltı dışı işkence uygulamalarının birleşimi, işkence ile yerleşimci-sömürgeci soykırım arasındaki yakın ilişkiyi gösteriyor. Bir nüfusa olduğu gibi sistematik olarak işkence uygulandığında, bu hem bir tahakküm aracı hem de Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'nin II (b) maddesi uyarınca soykırım niyetinin kanıtıdır."
NYT muhabiri Nicholas Kristof tarafından yürütülen ve 11 Mayıs'ta yayımlanan araştırma, İsrailli askerlerin, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin ve gardiyanların, Filistinli esirlere yönelik tecavüz ile çocuklara yönelik sistematik cinsel istismarını gözler önüne sermişti.
Araştırmada, Filistinli tutukluların fiziksel işkence, ağır kötü muamele, aşağılayıcı uygulamalar ve cinsel saldırılara maruz bırakıldığına ilişkin çok sayıda tanıklık ve bulguya yer verilmişti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 14 Mayıs'ta, İsraillilerin Filistinli esirlere yönelik işkence ve cinsel şiddet uygulamalarını ortaya koyan NYT gazetesinin araştırma haberine karşı NYT'ye dava açacaklarını bildirmişti.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Eurovision'un ilk yarı finalinde İsrail sahneye çıkınca salonda 'soykırımı durdurun' sesleri yükseldi

2026-05-13 01:02 - Magazin

Viyana'da aktivist ve sanatçılardan Eurovision'da yarışacak siyonist İsrail'e protesto çağrısı

2026-05-12 16:22 - Magazin

Fazla tuz tüketimi birçok ciddi sağlık sorununa yol açabiliyor

2026-05-16 10:33 - Sağlık

Şehit anneleri, Anneler Günü'nde evlatlarının kabri başında dua etti

2026-05-10 13:23 - İslam-Hayat - Safer 1448

İmam hatipli öğrencilerin eserleri "Saye" sergisiyle sanatseverlerle buluştu

2026-05-14 22:27 - Kültür Sanat

Genç piyanist Arya Su Gülenç'e Almanya'dan ödül

2026-05-13 22:13 - Magazin

Cumhurbaşkanı Erdoğan: En büyük yatırımı gençlerimize yaptık

2026-05-16 21:43 - Siyaset

Geçmişten bugüne yaşanan dönüşüme ayak uyduran meslekler ayakta kalıyor

2026-05-14 12:17 - Gündem

Sami Yusuf 'Live in Türkiye' konseriyle İstanbul ve Ankara'da müzikseverlerle buluşacak

2026-05-13 12:37 - Magazin

Cumhurbaşkanlığı Çocuk Orkestrası ve Korosu 19 Mayıs konseri için hazır

2026-05-16 13:28 - Magazin

İlgili Haberler

DSÖ: Kolombiya'daki depremde şu ana kadar 24 sağlık tesisinde hasar bildirildi

15:13 - Dünya

Rusya'dan Telegram ve Google'a 26 milyon ruble ceza

14:02 - Dünya

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: AB ülkelerinin Rus gemilerine el koymasına karşılık vereceğiz

13:13 - Dünya

Rusya: Mütekabiliyet ilkesi kapsamında düşman ülkelerin ticari gemilerini tarafsız sularda hedef ala

13:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Dört büyüklerin toplam borcu 85 milyar liraya ulaştı

15:22 - Ekonomi

VDK'nin yapay zeka destekli risk analiz sistemi "MİHENK" devrede

15:17 - Ekonomi

DSÖ: Kolombiya'daki depremde şu ana kadar 24 sağlık tesisinde hasar bildirildi

15:13 - Dünya

Katılım sigortacılığında kurumsal yönetim ve şeffaflık güçleniyor

15:07 - Ekonomi

İnternete bağlı cihazlarda en fazla televizyon, en az oyuncak tercih edildi

15:02 - Ekonomi