?>

BM Özel Raportöründen Arakan için 'soykırım' tanımı

BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Lee, Myanmar’ın Arakanlılara yönelik saldırıları hakkında, "Bu eylemler bir bütün olarak bir soykırımın temel karakteristiklerini ortaya koyuyor." dedi.

Genel - 8 yıl önce

SEUL (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddet eylemlerinin "soykırım tanımına uyan özellikler taşıdığını" söyledi.

Myanmar'dan BM Özel Raportörüne giriş yasağı BM Myanmar Raportöründen BMGK'ya Arakan çağrısı 2017'de Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik zirve yaptı

Lee, Güney Kore'nin başkenti Seul'de yaptığı açıklamada, “Uluslararası güvenilirliğe sahip bir mahkeme delilleri değerlendirene dek soykırım konusunda kesin bir hüküm ileri süremeyeceğini” belirterek, “Ancak bunun işaretlerini görüyoruz ve deliller bizi bu sonuca götürüyor.” dedi.

Yanghee Lee, konuşmasında, Arakanlı Müslümanların durumunu görüşmek için Myanmar'daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlıların yaşadığı kamplara ve bölgedeki diğer yerlere yaptığı son ziyareti anlattı.

Associated Press (AP) haber ajansının, bugün, Arakan eyaletinin kuzeyindeki Buthidaung bölgesine bağlı Gu Dar Pyin köyünde, daha önce bilinmeyen en az 5 toplu mezarın varlığını teyit ettiklerini duyurmasına ilişkin soruya Lee, köy hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmadığını ancak mezarların, "Arakanlı Müslümanların başına gelenlere bir örnek olarak görülebileceğini" söyledi.

Myanmar’ın eylemlerinin “insanlığa karşı suç kapsamına girdiğini” ve "soykırım tanımına uyan özellikler taşıdığını" ifade eden Lee, “Bu eylemler bir bütün olarak bir soykırımın temel karakteristiklerini ortaya koyuyor.” dedi.

Bu tür raporların araştırılması gerektiğine dikkati çeken Lee, "Bu nedenle, bir araştırma komisyonu kurulması ve uluslararası medyanın Arakanlı Müslümanların yaşadığı bölgelere erişim sağlaması çağrısında bulunduk." ifadesini kullandı.

AP, mülteci kamplarında yaşayan Arakan eyaletindeki katliamın tanıklarıyla görüşmeleri, uydu görüntüleri ve cep telefonuyla çekilmiş kayıt tarihi belli videolar üzerinde yaptıkları incelemeler sonucunda, Arakan eyaletinin kuzeyindeki Buthidaung bölgesine bağlı Gu Dar Pyin köyünde, daha önce bilinmeyen en az 5 toplu mezarın varlığını teyit ettiklerini duyurmuştu.

Haberde, uydu görüntülerinde Myanmar ordusunun erişimini engellediği köydeki yerleşim yerlerinin yakılarak tamamen yok edildiğinin görüldüğü belirtilmişti.

Habere göre, Bangladeş'teki mülteci kamplarında bulunan köylüler de cep telefonu görüntülerinde toplu mezarlarda görülen 75 kişinin cenazesini teşhis etti. Katliamdan kurtulanların ve komşuların ifadelerinden hareketle toplu mezarlardaki ceset sayısının 400'ü bulabileceği tahmin ediliyor.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Birleşmiş Milletlerin (BM) açıkladığı son verilere göre, geçen yıl 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddetten kaçan 655 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş'e sığındı. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.

Öte yandan uluslararası insan hakları kuruluşlarının yayınladığı uydu görüntülerine göre, bölgede Müslümanlara ait 350'den fazla köy yakıldı.

Muhabir: Zehra Ulucak

Haftanın Öne Çıkanları

ABD'den Karadeniz'de keşif uçağını önleyen Rusya'ya tepki

2018-01-30 17:30 - Genel

Doria, resmen Evkur Yeni Malatyaspor'da

2018-01-27 00:02 - Spor

Kabil'de askeri birliğe saldırı

2018-01-29 12:32 - Dünya

Mimar Sinan'ın Bosna Hersek'teki imzası: Drina Köprüsü

2018-02-01 15:02 - Kültür Sanat

Samsunspor’a dev destek

2018-01-26 03:02 - Spor

'Toparlanıyoruz ve daha iyiye gidiyoruz'

2018-01-28 23:02 - Spor

Trump, ilk 'Birliğin Durumu' konuşmasını yaptı

2018-01-31 11:02 - Dünya

Ölüm oğluyla çekildiği son fotoğrafın ardından geldi

2018-01-30 05:02 - Asayiş

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi Soçi'de başlıyor

2018-01-29 13:36 - Genel

Dünyanın konutunda Türkiye damgası

2018-01-26 17:55 - Ekonomi

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Kuraklık bu yıl birçok ürünü etkiledi

11:57 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan'da

11:53 - Gündem

Yunanistan’a dönen Küresel Sumud Filosu aktivistleri, Gazze’ye desteğe devam edeceklerini söyledi

11:47 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'nde düzenlediği son saldırılarında 3 Filistinli hayatını kaybetti

11:43 - Dünya

Kayserispor'da teknik direktör Gisdol'un görevine son verildi

11:37 - Spor