?>

BM: Myanmar'da askeri cunta insanlığa karşı suç teşkil edebilecek cinayetler işledi

BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Andrews, Myanmar'da askeri cuntanın 1 Şubat'taki darbeden bu yana en az 70 kişiyi öldürdüğünü, insanlığa karşı suç teşkil edebilecek cinayetler, işkence ve zulüm işlediğini bildirdi.

Dünya - 4 yıl önce

Cenevre

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Thomas Andrews, İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde devam eden İnsan Hakları Konseyi'nin 46'ıncı oturumunda konuştu.

Uluslararası topluma Myanmar halkına yardım için harekete geçme çağrısında bulunan Andrews, "Myanmar halkının yalnızca destek sözlerine değil, aynı zamanda destekleyici eyleme de ihtiyacı var." dedi.

Andrews, Myanmar'da askeri cuntanın darbe karşıtı en az 70 kişiyi öldürdüğünü, insanlığa karşı suç teşkil edebilecek cinayetler, işkence ve zulüm işlediğini aktardı.

Cuntaya çok taraflı yaptırımlar uygulanması çağrısında bulunan Andrews, yaptırımlara, bu yıl gelirleri 1 milyar dolara ulaşacak olan orduya ait Myanmar Petrol ve Gaz İşletmesi'nin de dahil edilmesi çağrısı yaptı.

Özel Raportör Andrews ayrıca, ülkelerin Myanmar'a uluslararası silah ambargosu uygulayabileceklerini belirterek, "Çünkü Myanmar halkı çaresiz durumda." ifadesini kullandı.

Myanmar'da askeri darbe

Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atmasının ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Türkiye, darbeyi kınamış, Batı ülkelerinden de darbeye yönelik çeşitli tepkiler ve eleştiriler gelmişti.

Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı. Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde en az 60 gösterici hayatını kaybetti, 1500'ün üzerinde kişinin tutukluluğu sürüyor.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler ve gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmaları devam ediyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

ABD Başkan Yardımcısı Harris ve İsrail Başbakanı Netanyahu telefonda görüştü

2021-03-05 06:51 - Dünya

Serebral Palsi oğlu üniversiteyi bitiren tiyatro sanatçısı zorlukları sanatla aştı

2021-03-07 22:51 - Çevre-Hayat

Çalımbay, Fatih Karagümrük karşılaşmasına 'dönüm maçı' olarak bakıyor

2021-03-10 21:46 - Spor

Bakan Gül: Özünde milletin iradesi olan yeni bir anayasa yarınlarımıza bırakacağımız en değerli miras olacaktır

2021-03-11 19:13 - Siyaset

Başkentte 4,5 milyon kişiye afet farkındalık eğitimi verilecek

2021-03-09 18:13 - Gündem

Yüksek sezonun yüksek misafirleri -Ulvi Alacakaptan yazdı-

2021-03-11 11:03 - En Son Yazılar

Samsun'da eski eşini darp eden şüpheli gözaltına alındı

2021-03-07 05:36 - Gündem

Berlinale’den 'Okul Tıraşı' filmine FIBRESCI ödülü

2021-03-06 12:21 - Kültür Sanat

'Hakurk ve Kandil’de, 1'i sözde lider kadrosundan olmak üzere 25 terörist etkisiz hale getirildi

2021-03-09 21:46 - Gündem

Uzaktan çalışmanın usul ve esasları belirlendi

2021-03-10 13:46 - Ekonomi

İlgili Haberler

Rusya, BMGK'de Gazze konusunda adım atılamamasından ABD'yi sorumlu tuttu

01:52 - Dünya

Rusya'da Hazar Denizi bölgesinde 6 büyüklüğünde deprem

00:42 - Dünya

Trump, Gazze'de yakın zamanda "kesin bir sonuç" beklemediğini söyledi

22:33 - Dünya

Macron, Netanyahu'ya “Gazze'nin işgalinin İsrail'e asla zafer getirmeyeceğini“ ifade etti

22:23 - Dünya

Zelenskiy'den Rusya zirvesi için Türkiye ile görüşme mesajı

21:43 - Dünya

Günün Manşetleri

Rusya, BMGK'de Gazze konusunda adım atılamamasından ABD'yi sorumlu tuttu

01:52 - Dünya

Rusya'da Hazar Denizi bölgesinde 6 büyüklüğünde deprem

00:42 - Dünya

Bodo/Glimt ve Pafos, Şampiyonlar Ligi'nde ilk kez mücadele edecek

00:27 - Spor

NYT: ABD'de, diplomatları korumakla sorumlu güvenlik servisi üyeleri Washington'da devriye geziyor

00:02 - Medya

Kazakistan ekibi Kairat, tarihinde ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi'nde

23:02 - Spor