?>

BM: Lübnan'da Geçici Barış Gücü'ne yönelik bazı saldırılar "açık şekilde kasıtlı"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Barış Operasyonlarından Sorumlu Yardımcısı Jean-Pierre Lacroix, BM Lübnan Geçici Barış Gücü'ne (UNIFIL) yönelik saldırıların sürdüğünü ve bunlardan bazılarının "açık şekilde kasıtlı" olduğunu söyledi.

Dünya - 10 ay önce

New York

Lacroix, bölgeye yaptığı gezinin ardından BM’nin New York merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Güney Lübnan’da devam eden çatışmalardan endişe duymaya devam ettiklerini anlatan Lacroix, UNIFIL pozisyonu alanına düşen bir bomba nedeniyle 4 BM görevlisinin yaralandığını belirtti.

Lacroix, buna ek olarak ayrıca göreve çıkan UNIFIL devriyesine ateş açıldığını ve BM tesisindeki bakım atölyesine 5 roketin isabet ettiği bilgisini paylaşarak, saldırılarda büyük zarar olmasına rağmen can kaybı yaşanmadığını söyledi.

Saldırıları kimin gerçekleştirdiği konusunda yorum yapmayan Lacroix, “Tüm taraflara BM personelinin ve tesislerinin güvenliğini sağlama ve koruma yükümlülüklerini hatırlatıyoruz.” dedi.

"Bazı saldırılar açık şekilde kasıtlı"

Lacroix, UNIFIL’e yönelik saldırıların “kasıtlı” olup olmadığı konusunda da “Bütün vakalar hakkında konuşmak zor ancak bazı saldırıların açık şekilde kasıtlı olarak yapıldığı, hatta kasıtlılıktan daha fazlasını ima eden unsurlara dair elimizde bazı videolar var.” diye konuştu.

UNIFIL’e saldırılarda “yarı kasıtlılık” olarak nitelediği başka bir kategori daha bulunduğuna dikkati çeken Lacroix, “Eğer askeri faaliyetler BM pozisyonlarının yakınında yürütülüyorsa, bu BM barış güçlerini tehlikeye ve riske atıyor. Taraflar Barış Gücü’nü koruma sorumluluğuna sahip olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Lacroix, bir soru üzerine, İsrail’in Lübnan’ın güneyinde beyaz fosfor bombası kullandığına inandığını, ancak bu konuda BM soruşturmasının devam ettiğine işaret ederek taraflara sivil nüfusun korunması için uluslararası hukuka uyulması çağrısını tekrarladı.

İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırılar yeni göç dalgası oluşturdu

Lacroix’in ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de, İsrail’in Beyrut’un merkezine yönelik gerçekleştirdiği hava saldırılarının "yeni bir göç dalgası" oluşturduğunu belirtti.

Dujarric, Beyrut’a yapılan hava saldırılarında önceden uyarı yapılmadığını da bildirerek, “Bir kez daha uluslararası insani yardım hukuku uyarınca çatışmanın tüm taraflarına, sivilleri ve sivil nesneleri, evlerinde bulunan veya güvenlik arayan siviller dahil koruması gerektiğini tekrar vurguluyoruz.” dedi.

İsrail ordusunun, bugün sabaha karşı Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırısında 2 kişi hayatını kaybetmişti.

İsrail ordusunun silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile düzenlediği saldırının ardından 4 katlı binanın yıkıldığı, çok sayıda kişinin yaralandığı belirtilmişti.

İsrail, son iki günde Beyrut'un şehir merkezinde sivillerin bulunduğu 3 farklı bölgeye herhangi bir tahliye uyarısında bulunmadan hava saldırıları düzenlemiş, saldırılarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Genetik kas hastası iki çocuğunu eğitim yolculuklarında yalnız bırakmıyor

2024-11-19 15:07 - Çevre-Hayat

"2025 Turizm Başkenti" Erzurum'da ilk organizasyon Kış Oyunlarıyla başlıyor

2024-11-15 14:32 - Gündem

AJet filosuna 9 uçak daha katıyor

2024-11-15 15:08 - Ekonomi

St. Petersburg Başkonsolosu Özgün Talu: Türkiye ile Rusya ilişkileri her alanda gelişmeye devam ediyor

2024-11-15 08:26 - Özel Haber

Sinan Kaloğlu ile 4 maçta alınan 8 puan Kayserispor'a umut oldu

2024-11-18 12:57 - Spor

THY'den İstanbul Havalimanı'nı kullanan yolcularına ücretsiz internet hizmeti

2024-11-15 16:27 - Gündem

Ardahan-Ardanuç kara yolunda ulaşım normale döndü

2024-11-17 17:42 - Çevre & Seyahat

ABD seçimlerinde Cumhuriyetçiler, Kongre’nin iki kanadında da üstünlüğü sağladı

2024-11-14 10:18 - Dünya

2024 Model Drone Modelleri: En Yeni Teknolojiler

2024-11-18 07:18 - İnsan&Hayat

ABD askerleri, Güney Kıbrıs'ın verdiği Mari'deki üsse yerleşmek için gün sayıyor

2024-11-13 11:48 - Dünya

İlgili Haberler

BM Genel Kurulu’nda protesto edilen Netanyahu boş salona konuştu

16:42 - Dünya

BM Genel Kurulu'nda Netanyahu'yu protesto eden çok sayıda ülke temsilcisi salonu terk etti

16:33 - Dünya

Netanyahu'nun BM Genel Kurulu'ndaki konuşması sırasında birçok ülke temsilcisi salonu terk

16:18 - Dünya

Kremlin: Türkiye egemen bir devlet olarak Rusya ile işbirliğine kendisi karar verir

15:12 - Dünya

Fransız çiftçiler, Versay Sarayı'nın önünde traktörleriyle eylem yaptı

15:08 - Dünya

Günün Manşetleri

BM Genel Kurulu’nda protesto edilen Netanyahu boş salona konuştu

16:42 - Dünya

Küresel Sumud Filosu'nda saldırıya uğrayanların yakınlarından İsrailli yetkililere suç duyurusu

16:38 - Gündem

BM Genel Kurulu'nda Netanyahu'yu protesto eden çok sayıda ülke temsilcisi salonu terk etti

16:33 - Dünya

Netanyahu'nun BM Genel Kurulu'ndaki konuşması sırasında birçok ülke temsilcisi salonu terk

16:18 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Dil Bayramı'nı kutladı

16:12 - Gündem