?>

BM Libya Misyonu, Cenevre'de Akile Salih ile görüştü

BM Libya Destek Misyonu Genel Sekreter Vekili Williams, Hafter'in siyasi müttefiği Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile Cenevre'de siyasi diyaloğun başlatılması ve Libya krizine kalıcı bir çözümü görüştü.

Dünya - 5 yıl önce

Trablus

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL) Genel Sekreter Vekili Stephanie Williams, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in siyasi müttefiği Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile Cenevre'de siyasi diyaloğun başlatılması ve Libya krizine kalıcı bir çözümü görüştü.

UNSMIL'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, Williams'ın "Akile Salih'in özellikle Sirte'de olmak üzere kalıcı bir ateşkese desteğini takdir ettiği" belirtildi.

İkilinin Libya'da petrol üretiminin yeniden başlayacağına ilişkin haberleri memnuniyetle karşıladığı aktarılan açıklamada, "Libya'da tüm Libyalılara ait petrolün akmasına ilişkin engellerin giderilmesinin gerekliliğini vurguladıkları" paylaşıldı.

Açıklamada, petrol gelirlerinin şeffaf ve profesyonel bir şekilde yönetilmesinin öneminin altı çizildi.

UNSMIL Genel Sekreter Vekili Williams, açıklamaya göre, "tüm yabancı aktörlere Libya'ya yönelik olumsuz müdahalesini durdurma, Sirte ve Petrol Hilali bölgesinde yeni bir insani ve ekonomik felaketi önlemek için siyasi süreci destekleme" çağrısı yaptı.

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter, 4 Nisan 2019'da kendisine bağlı milislere başkenti ve yönetimi silah zoruyla ele geçirmek için emir vermesiyle ülkesini şiddet sarmalına sürüklemişti.

Ülkenin doğusundaki Tobruk Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih bu süreç içinde Halife Hafter'in bu saldırısına destek olmuştu.

Libya'nın BM nezdindeki meşru temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı Libya ordusu, 14 aylık sürede, Haziran ayının başında, zorlu çatışmalar sonucunda Halife Hafter'e bağlı milisleri başta başkent Trablus il idari sınırının tamamı olmak üzere ülkenin batısındaki nüfus yoğunluğuna sahip önemli ekonomik ve ulaşım merkezlerinden çıkarmıştı.

Halife Hafter'in askeri alanda yenilgiye uğramasının ardından, darbeci lideri destekleyen ülkelerin siyasi bir figür olarak Akile Salih'in öne çıkması için çalıştığı yönünde haberler çıkmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bölücü terör örgütü Suriye'de ailesini kaybeden çocukları örgüte dahil etmek için ekip kurmuş

2020-07-06 17:12 - Gündem

Düzce yaylaları doğaseverleri cezbediyor

2020-07-04 16:12 - Gündem

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu yeni sezon için 'motorunu ısıtıyor'

2020-07-07 14:52 - Spor

Tefrika Öykü: Tapınak Şövalyeleri, basın ve Muhabir Icke… -9-

2020-07-06 09:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Sınır kapılarına 'Randevulu Sanal Sıra Sistemi' geliyor

2020-07-08 16:22 - Gündem

'Ömrünü kitaba ve eğitime adayan bir muallim: Mahir İz'

2020-07-08 18:02 - Kültür Sanat

'Berlin Panteri': Turgay Şeren

2020-07-06 15:32 - Spor

Sörloth, Trabzonspor tarihine geçti

2020-07-06 14:12 - Spor

ABD başkanlık seçimine kaos ortamında hazırlanıyor

2020-07-10 15:07 - Dünya

Ahudududa hasat verimli başladı

2020-07-07 14:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

Almanya: Dondurulmuş Rus varlıklarının Ukrayna yararına kullanılma ihtimali yüzde 50

14:13 - Dünya

Eurovision Şarkı Yarışması, İsrail nedeniyle tarihinin en ağır krizlerinden birini yaşıyor

13:28 - Dünya

Tayland ile sınır çatışmalarında hayatını kaybeden Kamboçyalı sivil sayısı 17'ye çıktı

13:02 - Dünya

Gazze'deki Sivil Savunma: Soğuk havaların başlamasından bu yana 17 kişi soğuktan öldü

12:52 - Dünya

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen: Avrupa, kendi güvenliğinden sorumlu olmalı

12:43 - Dünya

Günün Manşetleri

AB'de 100 avroluk sepet Türkiye'de 51 avroya doluyor

14:22 - Ekonomi

AB sınırda karbon vergisinin kapsamını genişletiyor

14:17 - Ekonomi

Almanya: Dondurulmuş Rus varlıklarının Ukrayna yararına kullanılma ihtimali yüzde 50

14:13 - Dünya

Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon kasımda yüzde 2,1 oldu

14:08 - Ekonomi

AA ekibi suların çekilmesini gölün farklı bölgelerinde görüntüledi

14:03 - Ekonomi