?>

BM: İstanbul Tahıl Anlaşması, küresel açlığın önlenmesine yardımcı oluyor

Birleşmiş Milletler (BM), İstanbul'da tahıl anlaşmasının imzalanmasının amacının "dünyadaki açlığın önlenmesine katkıda bulunmak" olduğunu bildirdi.

Dünya - 3 yıl önce

New York

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "Bu anlaşmanın amacı, küresel açlığın önlenmesine, küresel gıda güvensizliğinin azaltılmasına ve Ukrayna limanlarına giren ve çıkan ticari gemilerin emniyet ve güvenliğinin sağlanmasına katkıda bulunmaktır." denildi.

Tahıl koridoru için imzalar atıldıCumhurbaşkanı Erdoğan: 'Tahıl koridoru' planının icra ve denetimi İstanbul'da kurulacak merkezden gerçekleşecekGıda krizinin çözümünde Türkiye’nin diplomasi zaferi

İstanbul toplantısında, Ukrayna limanlarından dünya pazarlarına hububat, ilgili gıda maddeleri ve gübrelerin güvenli bir şekilde taşınması için Ukrayna, Rusya Federasyonu, Türkiye ve BM temsilcilerinden oluşan bir mekanizma kurulduğu belirtildi.

Açıklamada, yeni merkezin: girişime uyumu sağlamak için ticari gemilerin hareketini izleyeceği, yalnızca ticari tahıl ve gıdayla ilgili malların ihracatına odaklanacağı, Ukrayna limanlarından gelen malların yerinde kontrolünü sağlayacağı ve raporların tutulacağı bir mekanizmaya sahip olacağı bilgisi paylaşıldı.

İstanbul'daki merkezin görev tanımı çerçevelendi

Ayrıca, yeni merkezin "Ukrayna dışındaki ülkelerden gıda maddelerinin ihracatına yardımcı olmayacağı veya hükümlerde yer almayan konteyner ve gıda dışı maddelerin ihracatını kolaylaştırmayacağı" vurgulandı.

Açıklamada, "Bugün ayrıca, Rus gıda ve gübrelerinin, gübre üretimi için hammaddeler de dahil olmak üzere, dünya pazarlarına engelsiz ihracatını kolaylaştırmak için BM'nin katılımı kapsamında Rusya Federasyonu ile bir anlaşmaya varıldı." ifadesine yer verildi.

BM açıklamasında, "Rusya Federasyonu, Ukrayna'nın kontrolündeki Karadeniz limanlarından gıda maddeleri, ayçiçek yağı ve gübrelerin engelsiz ihracatını kolaylaştırmaya kendini adamıştır." ifadesi kullanıldı.

Bugün İstanbul, "Ukrayna Limanlarından Tahıl ve Gıda Maddelerinin Güvenli Nakliye Girişimi Belgesi"nin Dolmabahçe Sarayı'ndaki Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in huzurunda imzalanmasına tanık oldu.

24 Şubat'tan bu yana Ukrayna ile Rusya arasında patlak veren savaş nedeniyle yük gemilerinin Ukrayna limanlarından çıkamaması sonucu dünyanın pek çok ülkesi tahıl kriziyle karşı karşıya kalmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dutuyla ünlenen ilçe turizmde güçlenmek istiyor

2022-07-21 14:20 - Ekonomi

Aydın'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

2022-07-17 19:21 - Asayiş

Birleşmiş Milletler: Küresel yoksulluk ve açlıkla mücadeledeki ilerleme tersine döndü

2022-07-21 12:13 - Dünya

Aydın'da çıkan orman yangını kontrol altına alındı

2022-07-18 19:20 - Asayiş

Almanya'da yılın en sıcak günü

2022-07-20 21:13 - Dünya

Arnavutluk'ta AB bayrağı göndere çekildi

2022-07-20 13:09 - Dünya

'Dört Büyükler' sosyal medyada da yarışıyor

2022-07-22 11:21 - Teknoloji

Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Yazılı Sınavı yapıldı

2022-07-17 13:34 - Gündem

İstanbullular tatilin son günü Şile'ye akın etti

2022-07-17 19:01 - Çevre-Hayat

Çayır tırtılı 1975 ve 2012 yıllarında da ayçiçeği tarlalarını istila etmiş

2022-07-22 11:36 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Rümeysa Öztürk'ün gözaltına alınmasında özel bir birim kullanmış

19:57 - Dünya

ABD'nin New York kentindeki LaGuardia Havalimanı'nda iki yolcu uçağı çarpıştı

18:07 - Dünya

Rusya ile Ukrayna karşılıklı 185 esir asker ve 20 sivil takası yaptı

17:48 - Dünya

Vicdan gemisiyle Gazze'ye giden aktivistler, ablukayı kırmakta kararlı

17:08 - Dünya

ABD Başkanı Trump, OMB Direktörü Vought ile federal işten çıkarmaları görüşecek

16:33 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Rümeysa Öztürk'ün gözaltına alınmasında özel bir birim kullanmış

19:57 - Dünya

IMF küresel enflasyonda 'karışık bir tablo'ya işaret etti

19:23 - Ekonomi

TürkŞeker'in şeker pancarı alım fiyatı ton başına 3 bin 100 lira olarak güncellendi

19:08 - Ekonomi

Hatay'da Küresel Sumud Filosu'nu "selamlama" etkinliği düzenlendi

18:52 - Gündem

Uğurcan Çakır, Şampiyonlar Ligi'nde haftanın 11'ine seçildi

18:42 - Spor