?>

BM, İsrail'in Gazze'de görevi başındaki gazetecileri hedef almasına tepkili

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Thameen Al-Kheetan, İsrail ordusunun Gazze'deki gazetecileri kasıtlı olarak hedef almasına tepki göstererek, gazetecilerin görevlerini yerine getirirken asla hedef alınmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Dünya - 3 hafta önce

Cenevre

Al-Kheetan, İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'deki gazetecileri kasıtlı ve sistematik olarak hedef almasına ilişkin AA muhabirinin sorularını yazılı yanıtladı.

"Gazze'deki Filistinli gazetecilerin görevleri sırasında İsrail ordusu tarafından doğrudan hedef alınmış olabilecekleri ve bunun bir savaş suçu teşkil edeceğini güçlü bir şekilde öne süren bilgilerden endişe duyuyoruz." ifadesini kullanan Al-Kheetan, çatışma bölgelerinden haber yapan gazetecilerin, uluslararası insancıl hukuk uyarınca sivil olarak kabul edildiğini ve bu şekilde korunduğunu hatırlattı.

Al-Kheetan, "Gazeteciler, kamuoyunu bilgilendirme ve hesap verebilirliğe katkıda bulunma görevlerini yerine getirirken asla hedef alınmamalı." ifadesine yer verdi.

Gazetecilere karşı kasıtlı olarak saldırı düzenlemenin, uluslararası insancıl hukuk uyarınca yaşam hakkının ihlali olduğunu vurgulayan Al-Kheetan, İsrail'in sınırlı ve kontrollü durumlar dışında yabancı gazetecilerin içeri girmesine izin vermemesinin ise bilgiye erişim hakkının ciddi ihlali olduğuna işaret etti.

İsrail'in, çatışmalar sırasında uluslararası insancıl hukuka tam uyumu acilen sağlamakla yükümlü olduğunun altını çizen Al-Kheetan, buna, siviller ile savaşan taraflar arasındaki ayrım ilkesinin desteklenmesi ve sivilleri saldırılardan korumak için mümkün olan tüm önlemlerin alınmasının da dahil olduğunu bildirdi.

Al-Kheetan, "İsrail güçleri tarafından iddia edilen tüm ciddi ihlaller hakkında derhal kapsamlı, bağımsız, tarafsız ve etkili soruşturmalar yürütülmeli. Failler sorumlu tutulmalı ve mağdurlara tazminat ödenmeli. Üçüncü ülkeler, Gazze'deki çatışmanın tarafları tarafından uluslararası hukukun ihlal edilmesini önlemek için nüfuzlarını kullanmasının yanı sıra bu tür ihlalleri mümkün kılmaktan kaçınmalı. Ülkeler, ihlalleri önlemek ve cezalandırmak için uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkelerin, İsrail'in işlediği suçlara ilişkin Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) ile işbirliği yapması gerektiğini de vurgulayan Al-Kheetan, ulusal mahkemelerde, uluslararası hukuk kapsamındaki suçları kovuşturmak için evrensel yargı yetkisinin kullanılmasının önemine de işaret etti.

İsrail, Gazze'de 211 gazeteciyi öldürdü

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda öldürülen gazetecilerin sayısı 211'e yükseldi.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde 19 Ocak'ta yürürlüğe giren ateşkesin ardından 18 Mart sabahı şiddetli saldırılarına yeniden başlamıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli güreşçiler Elvira ve Tuba, Avrupa'ya altın için gidiyor

2025-04-06 12:53 - Spor

Dünya şampiyonasına hazırlanan 19 Yaş Altı Korfbol Milli Takımı'nda hedef ilk 8

2025-04-06 13:03 - Spor

Büyükelçi Bilgiç, Moskova fuarlarına katılan Türk firmalarını ziyaret etti

2025-04-05 19:23 - Özel Haber

Rus mücevher saat markası Nika'dan Türkiye için Kur'an-ı Kerim ayetleri işlemeli klasik saatler

2025-04-09 07:18 - Özel Haber

AvtoVAZ Başkanı Sokolov, Rusya'daki bayilerde bulunan yabancı otomobil stokunu değerlendirdi

2025-04-03 01:21 - Özel Haber

Artvin'de baraj gölü kıyısına inen yaban keçileri görüntülendi

2025-04-07 12:03 - Çevre-Hayat

Ruslar, ülkeden ayrılan giyim markalarına olan ilgilerini kaybediyor

2025-04-04 18:23 - Özel Haber

Borsa güne düşüşle başladı

2025-04-09 10:03 - Ekonomi

Küresel piyasalarda Trump'ın tarife açıklamaları sonrası satış baskısı öne çıkıyor

2025-04-03 09:12 - Ekonomi

Beyaz Saray'dan İran'a: Ya müzakere edersiniz ya da bedelini ödersiniz

2025-04-08 21:37 - Dünya

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump: Harvard'ın vergi muafiyetini kaldıracağız

16:03 - Dünya

BM, küresel yardım fonu kesintilerinin mülteciler için riskler oluşturduğunu bildirdi

15:03 - Dünya

İrlanda Başbakan Yardımcısı Harris: (Gazze'de) Mevcut acının devam etmesi vicdansızlıktır

14:23 - Dünya

AB veri kurumundan TikTok'a 530 milyon avro ceza

14:13 - Dünya

Gazze için hazırlanan Özgürlük Filosu Koalisyonu, gemilerinin saldırıya uğradığını duyurdu

14:07 - Dünya

Günün Manşetleri

AYM, sahipsiz hayvanlarla ilgili yasal düzenlemenin iptal istemini 7 Mayıs'ta görüşecek

16:42 - Gündem

Merkez Bankası rezervleri 141 milyar 51 milyon dolar oldu

16:37 - Ekonomi

Bazı illerde sağanak ve dolu etkili oldu

16:32 - Gündem

RTÜK'ten televizyon programında Sultan 2. Abdülhamid'e yönelik ifadelere inceleme

16:23 - Gündem

ABD'de tarım dışı istihdam nisanda beklentileri aştı

16:18 - Ekonomi