?>

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi: Gazze'deki kıtlık hızlı ivme kazanan bir aşamada

UNOCHA Sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'de yaşanan kıtlığın oldukça ivme kazanan bir aşamada olduğunu belirterek, mevcut durumun bütünsel olarak ele alınmaması halinde, kıtlığın Gazze'nin diğer bölgelerine de kolayca ulaşabileceği uyarısında bulundu.

Dünya - 2 ay önce

Cenevre

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) Sözcüsü Olga Cherevko, İsrail'in yoğun saldırıları altında bulunan ve kıtlığa sürüklediği Gazze'deki duruma ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Gazze'de açlık ve kıtlığın yaygın olduğunu söyleyen Cherevko, Birleşmiş Milletlerin (BM) desteklediği Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'nın (IPC) yayımladığı raporda Gazze kentindeki kıtlığın doğrulanmasının sürpriz olmadığını vurguladı.

????

Cherevko, "(Gazze'deki kıtlık) Ne kadar korkunç olsa da bu, aylardır uyardığımız bir konu. Bunu gündeme getirdik ve mümkün olan her platformdan tehlikeye dikkat çekerek aylardır bunun yaşandığını söyledik. Bu durumun değişmemesi halinde en kötü senaryoyu göreceğiz." dedi.

IPC raporunda, mevcut durumunun bütünsel ve doğru bir şekilde ele alınmaması halinde kıtlığın Gazze'nin diğer bölgelerine de kolayca ulaşabileceğine dikkati çekildiğini hatırlatan Cherevko, "(Gazze'de) Kıtlığı şu anda durdurmanın tek yolu, yeterli miktarda malzeme girişine ve bunların en savunmasız insanlara ulaşmasına izin vermek. Karşılaştığımız engeller kaldırılmalı ve en savunmasız insanlara ulaşabilmemizi sağlamak için sürekli, öngörülebilir ve güvenli erişime izin verilmeli." ifadelerini kullandı.

Cherevko, Gazze'nin güneyindeki Nasır Hastanesi'ne yetersiz beslenme dolayısıyla getirilen hasta sayısında her geçen gün artış yaşandığına değinerek, bu durumun, aylardır devam eden bir kriz olduğunun altını çizdi.

"Önlenebilir ölümler zaten yaşandı"

"(Gazze'deki kıtlık) Şu anda oldukça hızlı bir şekilde ivme kazanan bir aşamadayız." diye konuşan Cherevko, talep ettikleri gibi, Gazze için tüm geçişlerin açılmasına ve yardım malzemelerinin yeterince hızlı ve uygun şekilde ulaştırılmasına izin verilmediğini dile getirdi.

UNOCHA Sözcüsü, Gazze'ye engelsiz insani yardım ulaştırmak için taleplerini sürdüreceklerini ancak bazı durumlar için geç kalındığını bildirdi.

IPC'nin kıtlıkla ilgili raporunun, insani yardımların ulaştırılmasıyla ilgili birçok açıdan geç kalındığını gösterdiğini söyleyen Cherevko, "Önlenebilir ölümler zaten yaşandı. Tamamen insan yapımı olan bu durum, durdurulmasını ve ele alınmasını istediğimizde önlenebilirdi. Ancak ne yazık ki hiçbir önlem alınmadı ve bunu durdurmak için yeterli adım atılmadı." şeklinde konuştu.

Cherevko, uluslararası toplum ve diğer paydaşların Gazze'deki durumla ilgili harekete geçmemesi halinde nelerin olabileceğini de tahmin edemediklerini kaydetti.

Ateşkes sürecinde Gazze Şeridi'ne her gün yüzlerce kamyonun giriş yaptığını ancak şimdi bu sayının onlarla ifade edildiğini bildiren Cherevko, "Dolayısıyla olması gerekenin çok gerisindeyiz. Büyük ölçekte teslimat yapmaya hazırız. İnsanlara ulaşmak için her şeyimiz hazır. Ancak sahadaki koşullara ve çok daha fazla yardımın yanı sıra takviye için ticari malzemelerin de gelmesine ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

Cherevko, Gazze'de görüştüğü insanların çok fazla korku ve belirsizlik yaşadığına dikkati çekerek, bu insanların neredeyse iki yıldır ölüm, yıkım ve yerinden edilmelere maruz kaldığını hatırlattı.

"Bu acıya ve açlığa son vermemiz gerekiyor"

İnsanların birçoğunun kırılma noktasına yaklaştığının altını çizen Cherevko, şöyle devam etti:

"Eğer bu yaşananlar durmazsa ve çatışmaya en yakında bir çözüm bulunamazsa geri dönüşü olmayan bir noktaya ulaşacağımız konusunda çok endişeliyim. Bence en korkutucu düşünce bu. Kitlesel kayıplar, insanların zorla yerinden edildiğini görüyoruz. Tüm bu saldırıların devam ettiğini ve insanların açlıktan öldüğünü de görüyoruz. Umudumuz, ateşkesin sağlanması yönünde. Tüm rehinelerin koşulsuz ve derhal serbest bırakılmasına ihtiyacımız var ve durumun değişmesi gerekiyor. Bu acıya ve açlığa son vermemiz gerekiyor. Öngörülebilir ve güvenli erişime ihtiyacımız var."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TCG Anadolu liderliğinde İstanbul Boğazı'ndaki geçit töreni düzenlendi

2025-08-24 17:53 - Gündem

Gaziantep FK, sahasında Gençlerbirliği'ni 2-1 yendi

2025-08-23 23:58 - Spor

Galatasaray, Kayserispor'u farklı geçti

2025-08-25 00:28 - Spor

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

2025-08-24 23:58 - Genel

TİKA, gıda ve insani yardım başta olmak üzere Gazze halkına desteğini sürdürüyor

2025-08-26 09:32 - Gündem

TCG Anadolu TEKNOFEST Mavi Vatan kapsamındaki İstanbul Boğazı geçişini tamamladı

2025-08-24 19:58 - Gündem

Köleliğin kaldırılması için ilk ayaklanmanın üzerinden 234 yıl geçti

2025-08-23 11:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Mali belgede sahtecilikle mücadelede yeni bir safhaya geçilecek

2025-08-20 10:13 - Ekonomi

Reuters ve AP, Gazze'de gazetecilerin öldürülmesinden dolayı öfkeli olduklarını açıkladı

2025-08-26 00:47 - Medya

Ardahan'da 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla tarihi tabyaya yürüyüş düzenlendi

2025-08-24 22:23 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İsrail güçlerinin alıkoyduğu Özgürlük Filosu'ndaki 45 aktivist Ürdün'e ulaştı

14:02 - Dünya

İsrail Savunma Bakanı Katz'dan ateşkese rağmen "Gazze’de yıkıma devam edecekleri" mes

13:43 - Dünya

Osaka EXPO 2025'te Türkiye pavyonu, 1,2 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladı

12:43 - Dünya

Türkiye mezunu Somalili genç doktorlar ülkelerinin sağlık sistemine umut oluyor

12:32 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ikinci etabının inşası hızla sürüyor

12:13 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye fındık ihracatından 9 ayda 1,6 milyar doları aşkın gelir sağladı

14:32 - Ekonomi

Bakanlar Fidan ve Güler ile MİT Başkanı Kalın, Ankara'da Suriyeli mevkidaşlarıyla görüştü

14:17 - Gündem

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yayman: 2026 yılı reform ve değişim yılı olacak

14:13 - Siyaset

Osmaniye'de bağ bozumunun ardından pekmez yapımına başlandı

14:08 - Gündem

İsrail güçlerinin alıkoyduğu Özgürlük Filosu'ndaki 45 aktivist Ürdün'e ulaştı

14:02 - Dünya