?>

BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Lauber: İHK üyesi ülkeler toplantıya katılmalı ve endişelerini dile getirmeli

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi Başkanı Jurg Lauber, 24 Şubat'ta başlayacak İnsan Hakları Konseyi'nin 58'inci Oturumu öncesinde, İHK üyesi ülkelere toplantıya katılma, endişelerini dile getirme ve önceliklerini paylaşma çağrısında bulundu.

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 5 ay önce

Cenevre

İHK'nin 2025 Dönem Başkanı ve İsviçre'nin BM Cenevre Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Lauber, İHK'nin 58'inci Oturumu ve toplantının gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Lauber, İHK'nin her zaman dünyada yaşananların bir parçası olduğunu kaydederek, "İnsan hakları dünyadaki her şey için çok önemli. İnsan hakları, barış, güvenlik ve ekonomik kalkınma için önemli ve birçok konu bununla bağlantılı." dedi.

Üye ülkelerin nelerin tartışılacağına ve İHK'da nelerin ele alınacağına karar vereceğini bildiren Lauber, bu nedenle insan haklarının tüm yönlerinin ortaya konacağı ve etkinliklerin düzenleneceği 6 hafta geçirmeyi umut ettiklerini kaydetti.

Lauber, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İHK'nin etkinliği, üye ülkelerin önemli olduğunu düşündükleri konuları ele alma becerisinde yatıyor. Dolayısıyla bir ülke bu durumu veya insan haklarının bu yönünü önemli görürse, bunu tartışmaya getirir ve kamuoyuna duyurur. Böylece tüm dünya bu konuyu öğrenir. Bu gerçekten İHK'nin ilgi çekici ve güçlü yanlarından biri. Üye devletler İHK'ya hangi konuları getirmek istediklerine, bunun özel oturumlar veya diğer formatlarda ele alınacağına karar verir. (Filistin) İşgal altındaki topraklardaki durum birçok şekilde tartışıldı, yaklaşan oturumda da tartışılacak."

"Toplantıya katılın, endişelerinizi dile getirin, önceliklerinizi ve uzmanlığınızı paylaşın"

İHK'nin yaptırım uygulama yetkisinin olmadığını hatırlatan Lauber, ancak konseyin konuları tartışma, bunları kamuoyuna sunma olanağına sahip olmasının halihazırda büyük bir katkı olduğunun altını çizdi.

Lauber, bu katkının, konseyde tartışılan konuların herkes tarafından daha acil ele alınmasına imkan vereceğini, bunun da herhangi bir krizin sona erdirilmesine önemli bir katkı sağlayacağını bildirdi.

İHK üyesi ülkelerin rolüne de değinen Lauber, şunları kaydetti:

"Lütfen toplantıya katılın. Endişelerinizi dile getirin, önceliklerinizi ve uzmanlığınızı paylaşın. Dinlemeye ve birbirinize saygı duymaya ve ortak bir zemin bulmaya hazır olun. Konseyin gücü budur. Bir araya gelip insan hakları sorunlarını nasıl ele alacağımıza birlikte karar verebilirsek, o zaman konsey en iyi durumda olacaktır."

BM Cenevre Ofisi'nde 24 Şubat'ta başlayacak İHK'nin 58'inci Oturumu, 4 Nisan'da sona erecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Selimiye Camisi kar altında böyle görüntülendi

2025-02-19 09:57 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnsanlık ittifakının bu kritik süreçte Gazzelileri yalnız ve sahipsiz bırakmayacağına inanıyorum

2025-02-13 16:16 - Siyaset

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı çocuk felcine karşı aşı kampanyasının başlatılacağını duyurdu

2025-02-19 19:28 - Sağlık

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Tokyo'da, Japonya Temsilciler Meclisi Başkanı Nukaga ile görüştü

2025-02-18 10:28 - Siyaset

Rus ekonomisinde 'yumuşak iniş' hedefleniyor

2025-02-14 17:33 - Ekonomi

Lise öğrencileri yaptıkları bez bebekleri Şırnak'taki kütüphaneye gönderecek

2025-02-14 13:27 - Çevre-Hayat

Gençlerbirliği'nin "Süper Lig yürüyüşü" sürüyor

2025-02-18 14:22 - Spor

Akkuyu NGS'nin Doğu Kargo Terminali'ne 100'üncü kargo gemisi ulaştı

2025-02-17 15:38 - Ekonomi

ABD'de Trump yönetimi ebeveyni olmayan göçmen çocuklara verilen yasal temsil desteğini sona erd

2025-02-19 11:07 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy yarın Türkiye'yi ziyaret edecek

2025-02-17 17:12 - Siyaset

İlgili Haberler

Suriye'de ruhani liderlikten dış destekli 'otonomi' liderliğine: Hikmet el-Hecri

16:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Avrupa'nın gelişmiş savaş uçağı Eurofighter Typhoon çok yönlü kullanımıyla dikkati çekiyor

14:57 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Gazze'de açlık grevine başlayan gazeteci: Her gün açlıktan çocuklar ölürken başka seçeneğim yok

14:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Ticaret savaşında yeni cephe ihracat kontrolleri

12:18 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Erzurum Kongresi Milli Mücadele'nin pusulası oldu

11:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Filipinler'de tayfun, tropikal fırtına ve muson yağmurları yaşamı olumsuz etkiliyor

21:17 - Dünya

ABD'li ünlü güreşçi Hulk Hogan 71 yaşında hayatını kaybetti

21:12 - Dünya

Hırvatistan'dan gelen öğrenciler İstanbul'da Yaz Kur'an Okulu programına katıldı

20:53 - Gündem

ABD Adalet Bakanlığı, Epstein'ın eski kız arkadaşı Ghislaine Maxwell ile görüşecek

20:47 - Dünya

Brüksel'de İsrail Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenlendi

20:42 - Dünya