BM Genel Sekreteri Guterres: İklim alanında son hız harekete geçmemiz gerekiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "İklim alanında son hız harekete geçmemiz gerekiyor. Kaybedecek bir dakikamız bile kalmadı." dedi.

Dünya - 3 yıl önce

New York
Guterres, BM bünyesinde bulunan Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) Cenevre'de düzenlediği toplantıya video mesaj gönderdi.
IPCC Raporu'nun küresel ısınmanın sorumlusunun son 2 yüzyıldır süregelen insan faaliyeti olduğunu ortaya koyduğuna dikkati çeken Guterres, son yarım yüzyıldaki derece artışının 2 bin yılda en yüksek seviyeye ulaştığını belirtti.
Guterres, "İklim, saatli bombaya dönmüş durumda. Bugün açıklanan rapor ise o bombayı nasıl etkisiz hale getireceğimizi gösteriyor. İnsanlık için bir hayatta kalma haritası niteliğinde." ifadesini kullandı.
Küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmanın mümkün olduğunu ancak bunun için büyük bir adım atılması gerektiğini söyleyen Guterres, raporun tüm ülkelere ve sektörlere hızlı şekilde harekete geçme çağrısı olduğunu kaydetti.
Guterres, "İnsanlık çok kırılgan bir buz tabakasının üzerinde ve bu buz çok hızlı bir şekilde eriyor." dedi.
BM Genel Sekreteri Guterres, İklim Dayanışma Paktı çerçevesinde hedeflere ulaşmak için "Hızlandırma Ajandası" planı sunduğunu, gelişmiş ülke liderlerinin 2040'a, gelişmekte olan ülkelerin ise 2050'ye kadar karbon emisyonlarını net sıfır seviyesine çekme taahhüdüne uymaları gerektiğini belirtti.
Bütün ülkelerin çözümün bir parçası olması gerektiğine işaret eden Guterres, enerji dönüşümü için tüm hükümetlere hazırlık yapma çağrısında bulundu.
İklim alanında harekete geçmek için hazırlıklı olunduğunu vurgulayan Guterres, "İklim alanında son hız harekete geçmemiz gerekiyor. Kaybedecek bir dakikamız bile kalmadı." uyarısı yaptı.

IPCC Raporu

IPCC bilim insanlarının hazırladığı Sentez Raporu 6. Değerlendirmesi, yaklaşık bir haftalık çalışmanın ardından onaylandı.
Bilim insanları, 195 üye ülkesi bulunan IPCC'ye gönüllü olarak katkı verirken, son değerlendirme raporu 93 bilim insanı tarafından yazıldı.
Rapor, iklim krizinin yarattığı kayıp ve zararlar ve bu zararların giderek artacağına ilişkin risklere odaklanırken, küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırmak için gerekli adımların özellikle 2030'a kadar hızla atılması gerektiğine işaret ediyor.
Rapora göre, yüzyılı aşkın bir süredir fosil yakıt kullanımı başta olmak üzere çeşitli nedenlerle küresel sıcaklık artışı 1850-1900 seviyesine göre 1,1 dereceye ulaştı.
Kara alanlarında sıcaklık artışı ortalama 1,59 derece olurken, okyanuslarda 0,88 derece olarak hesaplandı.
Yeryüzü sıcaklığı 1970'ten bu yana son 2 bin yıldaki diğer 50 yıllık dönemlerden daha hızlı arttı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD-Türkiye İş Forumu düzenlendi

2023-03-13 20:17 - Ekonomi

Avustralya'da bir finans şirketinin 330 bin müşterisinin verileri siber saldırıyla çalındı

2023-03-18 15:57 - Dünya

Socios.com'dan Darüşşafaka'ya destek

2023-03-16 12:28 - Spor

İsrail’de Netanyahu hükümetine karşı "sivil itaatsizlik günü" gösterileri yapılıyor

2023-03-16 14:28 - Dünya

Ahmet Ağaoğlu, başkanlığa aday olmayacağını açıkladı

2023-03-15 14:07 - Spor

Türkiye, geçen yıl 13 milyar dolarlık doğrudan yatırım çekti

2023-03-16 15:53 - Ekonomi

Hatay'da depremde yıkılmayan evlere dağdan kopan kayalar zarar verdi

2023-03-14 11:39 - Gündem

DSÖ'den Yemen'de artan kızamık ve çocuk felci vakalarına karşı uyarı

2023-03-20 00:08 - Sağlık

Anadolu Otoyolu'nda sis etkili oluyor

2023-03-15 15:33 - Gündem

ABD, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Putin hakkındaki yakalama kararını destekliyor

2023-03-18 08:33 - Dünya

İlgili Haberler

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: AB ülkelerinin Rus gemilerine el koymasına karşılık vereceğiz

13:13 - Dünya

Rusya: Mütekabiliyet ilkesi kapsamında düşman ülkelerin ticari gemilerini tarafsız sularda hedef ala

13:03 - Dünya

İsrail, Suriye'nin Kuneytra ilinde tarım arazilerini kimyasallarla kullanılamaz hale getiriyor

12:57 - Dünya

Pakistanlı kaynaklar, ABD ve İran'ın ateşkesi uzatmayı kabul ettiğini söyledi

12:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Denizüstü rüzgar YEKA ihalesi 2027'nin ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek

13:53 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan, Trablus'ta TSK Libya Görev Grup Komutanlığını ziyaret etti

13:48 - Gündem

Türkiye'de son 24 yılda 519 kilometre köprü inşa edildi

13:43 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, 13-14 Ağustos'ta Mısır'ı ziyaret edecek

13:37 - Gündem

Mülki idare amirlerine yönelik sosyal medya rehberi yayımlandı

13:32 - Gündem