?>

BM Genel Kurulu, Filistin lehine 5 kararı kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistin meselesiyle ilgili beş kararı ezici çoğunlukla kabul etti.

Dünya - 2 yıl önce

Ramallah

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, BM Genel Kurulunda Filistin meselesine ilişkin 5 karar ezici çoğunlukla kabul edildi.

Filistinli mültecilere yardıma yönelik ilk karar 168 ülkeden destek aldı. Karara sadece İsrail karşı çıkarken, aralarında ABD, Uruguay ve Paraguay'ın olduğu 10 ülke ise çekimser kaldı.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA) faaliyetlerine ilişkin karara 165 ülke destek verirken, 4 ülke (ABD, Kanada, İsrail ve Mikronezya) ret oyu verdi, 6 ülke (Kamerun, Guatemala, Kiribati, Palau, Papua Yeni Gine ve Vanuatu) ise çekimser kaldı.

İşgal altında bulunan Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerine ilişkin karar 149 ülkenin desteğini alırken, 6 ülke (ABD, Kanada, İsrail, Macaristan, Mikronezya ve Nauru) ret oyu kullandı, 19 ülke ise oylamada çekimser kaldı.

Filistinli mültecilerin mülkleri ve onlardan elde edilen gelirlere ilişkin karara 163 ülke destek verirken, 5 ülke (ABD, Kanada, İsrail, Mikronezya ve Nauru) ret oyu verdi, 9 ülke de oylamada çekimser kalmayı tercih etti.

İsrail'in Filistin halkının ve işgal altındaki topraklarda yaşayan diğer Arapların insan haklarını etkileyen uygulamalarını araştırmakla görevli Özel Komite'nin çalışmalarına ilişkin karara 86 ülke destek verirken, aralarında ABD, İngiltere, İsrail, Kanada, Çekya, Macaristan, Avusturya ve Avustralya'nın da bulunduğu 12 ülke ret oyu kullandı, 75 ülke ise oylamada çekimser kaldı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, kararların kabul edilmesinin memnuniyetle karşılandığı belirtilerek oylamaya katılmayan ülkelere "pozisyonlarını düzeltmeleri ve hakikatin, adaletin ve Filistin halkıyla dayanışmanın yolu olan doğru tarafta durmaları" çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Filistin halkının acılarının sona erdirilmesi, Gazze'de İsrail saldırganlığının durdurulması ve ateşkesin sağlanması için acil eyleme geçilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Sembolik öneme sahip olan söz konusu kararların bağlayıcılığı bulunmuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli eskrimcilerin hafta sonu mesaisi yoğun geçecek

2023-12-07 14:47 - Spor

Erzincan'da kadın bobinaj ustası 10 yıldır dede mesleğini sürdürüyor

2023-12-07 15:47 - Çevre-Hayat

Bayraktar TB3 SİHA 11'inci uçuş testini başarıyla tamamladı

2023-12-07 20:48 - Teknoloji

Milli atlet Sultan Haydar, olimpiyat kotası aldı

2023-12-03 16:48 - Spor

Ankara'da sahipsiz köpeklerin saldırdığı çocuk ağır yaralandı

2023-12-07 14:28 - Asayiş

Özel sporcular "neler yapabildiklerini" dünyaya göstermek istiyor

2023-12-03 12:03 - Spor

"Kilit kavşak" Kırıkkale'de sis görüş mesafesini düşürdü

2023-12-04 11:58 - Gündem

Take Off Girişimcilik Zirvesi bu yıl da büyük fırsatlar sunuyor

2023-12-01 14:42 - Ekonomi

Başakşehir taraftarından Leo Dubois'e ödül

2023-12-03 10:12 - Spor

Otomotiv endüstrisi kasımda 3,2 milyar dolarlık ihracat yaptı

2023-12-06 14:43 - Ekonomi

İlgili Haberler

Japonya'da 206 milletvekili, hükümetten Filistin Devleti'ni tanımasını talep etti

16:27 - Dünya

Küresel Sumud Filosu’na İspanya'dan katılan tekneler Tunus'un Binzert Limanı'na doğru

16:17 - Dünya

ABD'li milyarder Musk, Trump destekçisi aktivist Kirk'ün ölümü nedeniyle Demokratlara yükl

15:43 - Dünya

Avrupalıların ortalama ömrü 81,7 yıla çıktı

15:33 - Dünya

Küresel Sumud Filosu, Gazze öncesinde Tunus'un Binzert Limanı'na gidecek

14:33 - Dünya

Günün Manşetleri

60 saniyede ekonomide bugün (11 Eylül 2025)

17:07 - Ekonomi

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları yaklaşık 4 yılın en yüksek seviyesine çıktı

16:57 - Ekonomi

Gençler Mekke'de Arapça dil eğitimi programında buluştu

16:52 - Gündem

Hatay'da afet konutları ve ticaret merkezlerinin yapımı sürüyor

16:48 - Gündem

Şehit Yüzbaşı Cengiz Topel Akdeniz Fırtınası-2025 Tatbikatı Sadrazamköy'de devam ediyor

16:42 - Gündem