?>

BM: Gazze'nin kuzeyine yardımların sadece yüzde 25'ini ulaştırabiliyoruz

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail engelleri nedeniyle Gazze'nin kuzeyine yardımların sadece yüzde 25'ini ulaştırabildiklerini bildirdi.

Dünya - 2 yıl önce

New York

BM'nin İşgal Altındaki Filistin Toprakları için Geçici İnsani Koordinatörü James McGoldrick, video konferans yoluyla New York'taki gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazze'de sığınılan alanların aşırı kalabalık olduğunu ve hijyen koşullarının bulunmadığını aktaran McGoldrick, insanların kirli su tükettiğini kaydetti.

McGoldrick, solunum yolu hastalıkları, Hepatit C, dizanteri ve menenjitin yaygın olarak görülen hastalıklar arasında yer aldığını dile getirdi.

Yardımlar engelleniyor

Yardım konvoylarının girişiyle ilgili sıklıkla sorun yaşadıklarını aktaran McGoldrick, özellikle Gazze'nin kuzeyine girişin krizin başlangıcından beri sıkıntılı olduğunu dile getirdi.

McGoldrick, kuzeye yardım girişlerinin çatışma ve İsrail'in engelleri nedeniyle sorunlu olduğunu vurgulayarak, "Gazze'nin kuzeyine yardımların sadece yüzde 25'ini ulaştırabiliyoruz." açıklamasında bulundu.

İsrailli yetkililerin, çok sayıda ürünün girişini engellediğini, bunların arasında tıbbi malzeme de bulunduğunu kaydeden McGoldrick, yetkililerle sorunu çözmek için görüşmeler yürütüldüğünün altını çizdi.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde 7 Ekim sonrası

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 11 bini çocuk, 7 bin 500’ü kadın olmak üzere 25 bin 490 Filistinli öldürüldü, 63 bin 354 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 219’u karadan işgal sürecinde olmak üzere 556 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 371 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 29 Lübnanlı sivil ve 167 Hizbullah mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TVF'den Kahramanmaraş'taki depremden etkilenen Ayşe Sudem'e anlamlı hediye

2024-01-22 16:27 - Çevre-Hayat

Beşiktaş, Süper Lig'in 21. haftasında Pendikspor'a konuk olacak

2024-01-19 09:03 - Spor

Rusya: Harkiv bölgesindeki Krohmalne yerleşim birimini ele geçirdik

2024-01-21 17:37 - Dünya

Rusya'nın Belgorod bölgesinde düşen Rus uçağındaki 74 kişinin tamamı öldü

2024-01-24 14:38 - Dünya

Hunter Biden, Temsilciler Meclisinde kapalı oturumda ifade vermeye razı oldu

2024-01-19 13:23 - Dünya

Türkiye'nin ilk insanlı uzay yolculuğu bugüne ertelendi

2024-01-18 11:23 - Teknoloji

Avro Bölgesi'ndeki şirketlerin kredi talebi 2023'ün son çeyreğinde de azaldı

2024-01-23 14:33 - Ekonomi

Türk astronot Gezeravcı'nın uzaydaki ilk deneyi uzayda tarım çalışmalarına yön verecek

2024-01-23 17:22 - Teknoloji

Antalya, yarıyıl tatilini sahil kesiminde geçirmek isteyen yerli turistin rotasında

2024-01-20 13:42 - Çevre-Hayat

İsrail saldırısında dükkanı yıkılan ve yerinden olan Lübnanlı, yol kenarında sebze satıyor

2024-01-19 14:57 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail'in teslim ettiği ancak kimliği tespit edilemeyen Filistinlilerin cenazeleri defnediliyor

15:18 - Dünya

İtalya Başbakanı Meloni, Filistin Devleti'ni tanımak için şartlarını açıkladı

15:13 - Dünya

FETÖ elebaşı Gülen'in ölümünün birinci yılında örgütün tepesinde iç darbe tartışmaları yaşanıyo

15:07 - Dünya

İzlanda'da rekor sıcaklıkların ardından ilk kez sivrisinekler görüldü

14:53 - Dünya

İsrail parlamentosunda Trump'ı protesto eden Milletvekili Avde: Kral çıplak, dedik

14:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan Umman'da

16:08 - Gündem

Otobüs, minibüs ve midibüs ihracatından 9 ayda 2,3 milyar doları aşkın gelir

15:58 - Ekonomi

Pompalı depolama teknolojisi hidroelektriğe güç katıyor

15:53 - Ekonomi

Bakan Bolat, Katarlı mevkidaşı Al Sani ile görüştü

15:47 - Gündem

Depremlerden etkilenen Yeşilyurt'ta afetzedeler için yapılan 512 konutta sona gelindi

15:42 - Gündem