?>

BM, Gazze ve Batı Şeria için 2,8 milyar dolar yardım çağrısında bulunacak

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki İnsani İşler Koordinatörü de Domenico, Gazze ve Batı Şeria için 2,8 milyar dolar yardım çağrısında bulunacaklarını bildirdi.

Dünya - 1 yıl önce

New York

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) İşgal Altındaki Filistin Topraklarındaki İnsani İşler Koordinatörü Andrea de Domenico, BM basın toplantısına, video konferansla bağlandı.

Gazze'deki durum hakkında gazetecileri bilgilendiren de Domenico, Gazzelilerin her gün yaşam için mücadele verdiğini söyledi.

De Domenico, insani yardım çalışanlarının ellerinden geleni yapmaya çalıştığını ancak yerinden edilme ve kıtlıkla mücadele konusunda yapabilecekleri çok şey olmadığını belirterek, güvensizliğin en büyük sorun olmaya devam ettiğini dile getirdi.

Kıtlığın gıda, hijyen, su ve sağlık tesislerinin tümünün yokluğu nedeniyle ortaya çıktığına işaret eden de Domenico, "Belirsizlik, Gazze halkının her gün yüzleştiği gerçek." dedi.

"İsrail, 'kuzeye gidin' dedi sonra vurdu"

De Domenico, Gazze'nin güneyine gelen ailelerin 7 kere yerinden edildiğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2 gün önce binlerce kişinin kuzeye gitmek için sıraya girdiğini gördük. İsrailli güçlerin, kuzeye dönüşe izin verdiğine ilişkin haberler çıktı. Hatta bazı insanlar telefonla aranarak kuzeye dönebilecekleri yönünde bilgilendirdi. Binlerce kişi burada sıraya girince İsrail ordusu ateş açtı."

De Domenico, hala olayı anlamaya çalıştıklarını kaydetti.

İnsani yardımın "farklı stratejik kombinasyonlarla" engellendiğini belirten de Domenico, erişim engeli, geciktirme ya da başka sorunların sürekli ortaya çıktığını söyledi.

De Domenico, İsrail'in "yardımı engelliyoruz" dememek için bu stratejileri ürettiğini vurgulayarak, İsrail'in suçlama oyununu tekrar tekrar oynadığına işaret etti.

"Gazze'de ayakta kalabilen tek bir üniversite yok"

Andrea De Domenico, İsrail'in Han Yunus saldırısının ardından hemen hemen her şeyin yıkıldığına dikkati çekerek, "Okulların çoğu yok edildi. Gazze'de ayakta kalabilen tek bir üniversite yok. Okullara yönelik sistematik bir saldırı görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bunun öğrencilerin yıllarca eğitim alamayacağı anlamına geldiğini belirten de Domenico, "Eğitimi korumanın önemi çok büyük. Eğitim gelecek için ümittir." dedi.

De Domenico, hastanelere yönelik saldırıların da endişe verici olduğunun altını çizerek, İsrail'in Şifa Hastanesi'ne yönelik baskınının ardından BM ekiplerinin buraya gittiğini, adeta "terör sahnesiyle" karşılaştıklarını kaydetti.

Hastanenin tamamen işlevsiz hale getirildiğini aktaran de Domenico, çok sayıda cesedin kayıp olduğunu, insanların öldürülen yakınlarını teşhis edemediğini, ayakkabılarından tanımaya çalıştığını bildirdi.

Batı Şeria'da durum

İşgal altındaki Batı Şeria hakkında da konuşan de Domenico, geçen cumadan beri durumun iyice kötüleştiğini, yerleşimcilerin 17 köye saldırı düzenlendiğini aktardı.

De Domenico, İsrailli güçlerin yerleşimcileri koruduğunun ya da onlara direkt destek verdiğinin görüldüğünü belirterek, 7 Ekim 2023'ten bu yana yerleşimcilerin Batı Şeria'da 781 saldırı düzenlediğini söyledi.

"İnsani yardım" çağrısı

De Domenico, yarın Gazze ve Batı Şeria için insani yardım çağrısını açıklayacaklarını dile getirerek, "Gazze ve Batı Şeria'daki 3 milyon insanı desteklemek için 2,8 milyar dolar yardım çağrısında bulunacağız." dedi.

Yardımların yüzde 90'ının Gazze'ye gideceğini aktaran de Domenico, ilk etapta 4 milyar dolarlık yardım çağrısı yapmayı planladıklarını ancak yardım dağıtım kabiliyetlerinin kısıtlı olması nedeniyle rakamı düşürdüklerini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Alman hava yolu şirketi Lufthansa, Tahran uçuşlarını güvenlik nedeniyle durdurdu

2024-04-11 03:53 - Dünya

Papa Franciscus'tan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a dünya barışına yaptıkları için teşekkür

2024-04-13 14:33 - Gündem

Basketbol FIBA Kadınlar Avrupa Ligi'nde Dörtlü Final, yarın Mersin'de başlayacak

2024-04-11 22:27 - Spor

Ağrı'nın Patnos ilçesinde taşan dere nedeniyle bazı ev ve ahırları su bastı

2024-04-12 18:27 - Gündem

ABD Temsilciler Meclisi'nde yabancılar üzerinde gözetim yetkisi veren tasarı kabul edildi

2024-04-13 00:08 - Dünya

Başakşehir ligde iki maç sonra kazandı

2024-04-14 16:02 - Spor

İTÜ, Turkcell ve Ericsson işbirliğiyle "5G Teknoloji Kampüsü" hayata geçirildi

2024-04-15 14:23 - Teknoloji

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin merkezinde yeni bir saldırı başlattı

2024-04-11 14:27 - Dünya

Küresel petrol arzı martta günlük 410 bin varil arttı

2024-04-12 12:03 - Ekonomi

Fed'in ilk faiz indirimine ilişkin beklentiler ötelenmeye devam ediyor

2024-04-16 15:23 - Ekonomi

İlgili Haberler

Suriye ordusu, Süveyda kentinden tamamıyla çekildi

12:52 - Dünya

Endonezya'da 6 milyondan fazla kişi hava kirliliği nedeniyle solunum yolu rahatsızlığı yaşıyor

12:13 - Dünya

Almanya, AB Komisyonu'nun 2 trilyon avroluk bütçe teklifine sıcak bakmıyor

11:58 - Dünya

ABD'de göçmenlere mahkemede gözaltı uygulamasına karşı dava açıldı

11:53 - Dünya

AB kurumları İsrail'e karşı eylemsizliği nedeniyle Avrupa Adalet Divanına şikayet edildi

11:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Güney Kore Cumhurbaşkanı Jae-myung ile görüştü

13:03 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş: İsrail'in saldırıları kabul edilemez

12:58 - Siyaset

Suriye ordusu, Süveyda kentinden tamamıyla çekildi

12:52 - Dünya

Alevlerin arasında kalan koyunu ekipler kurtardı

12:32 - Gündem

İstanbul İhracatçıları Birliklerinden yılın ilk yarısında 6 milyar dolarlık ihracat

12:28 - Ekonomi