?>

BM'den Yemen'in başkenti Aden bilançosu: 40 sivil öldü

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'in güneyindeki geçici başkent Aden'de son dört günde meydana gelen çatışmalarda 40 sivilin öldüğünü, 260 sivilin yaralandığını duyurdu.

Dünya - 6 yıl önce

İstanbul

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'in güneyindeki geçici başkent Aden'de son dört günde meydana gelen çatışmalarda 40 sivilin öldüğünü, 260 sivilin yaralandığını duyurdu.

BM'nin Yemen Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, konuya ilişkin hazırlanan ilk raporlara göre, 8 Ağustos tarihinde Aden kentinde patlak veren çatışmalarda bugüne kadar 40 sivil öldü, 260 sivil yaralandı.

Açıklamada ifadelerine yer verilen BM Yemen Koordinatörü Lise Grande, "Yemenli ailelerin, Kurban Bayramı'nda sevdiklerini barış içinde kucaklayacakları yerde yas tutuyor olmaları çok üzücü bir durum. Hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten şekilde başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Yemenli sivillerin korunması için çatışmadaki tüm taraflara uluslararası insan haklarına ilişkin hukuka riayet etmeye çağıran Grande, açıklamasında şunları kaydetti:

"Bölgedeki ailelerin, hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları gereksinimlerine güvenli ve özgürce ulaşmaları gerekiyor. Bu bağlamda ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmemiz için yetkililerin insan hakları örgütlerine erişim garantisi vermesini talep ediyoruz."

Yemen'de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı Hizam Emni birlikleri, 4 gün süren çatışmalar sonucu dün Aden'deki Maaşik Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile stratejik devlet kurumlarının kontrolünü ele geçirmişti.

Yetkililer ve komutanların Suudi Arabistan'a ait zırhlı araçla Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan ayrıldığı bildirilmiş ve kentin kontrolü tamamen Hizam Emni güçlerine geçmişti.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da ikamet eden Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi liderliğindeki meşru hükümeti düşürme girişiminde bulunan BAE destekli Güney Geçiş Konseyi bünyesindeki Hizam Emni birlikleri, çarşamba gününden beri Aden'de hükümet güçleriyle savaşıyordu.

Yemen'de 2011'de başlayan halk ayaklanmaları sonrasında Kuzey ve Güney Yemen'in birleştiği 1990 yılı öncesindeki "ayrılık" fikirleri yeniden gündeme gelmiş ve "Güney Hareketi" adı altında ayrılıkçı bir hareket oluşmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

LGS birinci nakil sonuçları açıklandı

2019-08-05 12:33 - Genel

Ordu'da şiddetli rüzgar çatıları uçurdu

2019-08-05 02:37 - Gündem

Eski Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in kızı tutuklandı

2019-08-08 21:07 - Dünya

İYİ Parti yönetimi belli oldu

2019-08-07 22:07 - Siyaset

'Türkiye sağlık alanında yaptıklarıyla tüm dünyaya ilham kaynağı oldu'

2019-08-06 22:42 - Siyaset

Uçmakdere güzelliğiyle ziyaretçilerini büyülüyor

2019-08-05 19:12 - Çevre-Hayat

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Türk iş dünyasını Ukrayna'ya davet ediyorum

2019-08-08 01:50 - Genel

Bayramda aşırı et tüketimiyle sağlığınız riske girmesin

2019-08-05 14:37 - Sağlık

'Karayemiş'in 89 genotipi muhafaza altında

2019-08-07 17:42 - Teknoloji

Trump'tan 'beyaz ırkçılığın' kınanması için çağrı

2019-08-05 21:42 - Dünya

İlgili Haberler

Avusturya, Fransa, Kanada ve Norveç, 5 ülkenin ortak Gazze açıklamasına katıldı

18:32 - Dünya

Avrupa'da Filistine destek gösterileri düzenlendi

18:18 - Dünya

Lübnan'da mühimmat deposunda meydana gelen patlamada 6 asker öldü

17:48 - Dünya

İsrailli mimarlar ve şehir planlamacılarından Gazze'deki yıkıma son verilmesi için ortak bildir

17:07 - Dünya

İspanya'nın başkenti Madrid'deki Retiro parkında Filistin'e destek gösterisi

16:22 - Dünya

Günün Manşetleri

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ortak deklarasyona ilişkin açık

19:23 - Gündem

Avusturya, Fransa, Kanada ve Norveç, 5 ülkenin ortak Gazze açıklamasına katıldı

18:32 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile telefonda görüştü

18:23 - Siyaset

Avrupa'da Filistine destek gösterileri düzenlendi

18:18 - Dünya

Azerbaycan doğal gazı, Türkiye-Suriye Boru Hattı üzerinden Humus iline ulaştı

18:08 - Gündem