?>

BM'den tüm taraflara Lübnan'daki ateşkes anlaşmasına "tam saygı gösterme" çağrıs

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, tüm taraflara İsrail ile Lübnan arasında varılan, sivillerin yararına olan ateşkes anlaşmasına tam saygı gösterme çağrısında bulundu.

Dünya - 10 ay önce

Cenevre

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Jeremy Laurence, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

Lübnan ile İsrail arasında 27 Kasım'da yürürlüğe giren ateşkes anlaşmasının, son 13 ayda çok fazla acı çeken milyonlarca insan için büyük bir rahatlamaya sebep olduğunu kaydeden Laurence, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk'ün, tüm taraflara sivillerin yararına olan ateşkes anlaşmasına tam saygı gösterme çağrısında bulunduğunu kaydetti.

Laurence, "Şimdi odak noktası, ihtiyaç sahiplerine gerekli tüm yardımı kolaylaştırmaya yönelmeli. İnsan hakları, bundan sonraki aşamanın merkezinde olmalı." dedi.

Lübnan'da yerinden edilenlerin birçoğunun geri dönebileceği veya yaşanabilir evlerinin olmadığına dikkati çeken Laurence, "Hastaneler, okullar, ibadethaneler ve diğer hayati altyapılar yıkıldı veya hasar gördü. Savunmasız durumda olanlara koruma sağlamak bir öncelik olmalı. BM Yüksek Komiseri Türk, Lübnan'daki tüm siyasi aktörleri farklılıklarını bir kenara bırakıp derinden travmatize olmuş nüfusun refahı için dayanışma içinde hareket etmeye çağırıyor. Uluslararası toplum da her zamankinden daha fazla destek sağlamalı." değerlendirmesinde bulundu.

Laurence, işlenen suçlara karşı hesap verebilirliğin de önemli olduğunu vurgulayarak, uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukuku çerçevesinde ihlallerin bağımsız ve kapsamlı şekilde araştırılmasının gerektiğini dile getirdi.

İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de devam eden şiddet ve can kayıplarına odaklanılmasının gerektiğini belirten Laurence, BM Yüksek Komiseri Türk'ün "Gazze'de derhal ateşkes yapılması" yönündeki acil çağrısını yineledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

2027 Avrupa Kadınlar Basketbol Şampiyonası'nın ev sahipleri kesinleşti

2024-11-28 17:22 - Spor

İsrail'in Gazze'nin batısında bir evi bombalaması sonucu 3 Filistinli öldü

2024-11-29 10:03 - Dünya

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırıda tarihi bir kilise zarar gördü

2024-11-24 15:13 - Dünya

İsrail, Gazze'nin farklı yerlerine düzenlediği saldırılarda 12 Filistinliyi öldürdü

2024-11-26 08:17 - Dünya

Atina'da avukatlar Netanyahu hakkındaki tutuklama emrinin uygulanması için inisiyatif alacak

2024-11-26 16:22 - Dünya

Alman İstihbarat Başkanı Kahl, Rusya'nın Batı ile savaşa hazırlandığını savundu

2024-11-28 16:33 - Dünya

TCSG Umut Gemisi, İzmir'de öğretmenleri ağırladı

2024-11-24 16:28 - Gündem

Beşiktaş, Avrupa'da 249. maçını oynayacak

2024-11-27 17:53 - Spor

Beşiktaş son 4 sezonun en kötü dönemini yaşıyor

2024-11-26 11:22 - Spor

Antalya'da hortum ve kuvvetli sağanak seralara zarar verdi

2024-11-23 14:23 - Gündem

İlgili Haberler

80. BM Genel Kurulunun gerçekleştirildiği New York'ta olağanüstü güvenlik önlemleri

08:37 - Dünya

BM'deki konferansta İsrail'e tepki sesleri yükseldi

08:33 - Dünya

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

03:27 - Dünya

Malta Başbakanı Abela, Filistin Devleti'ni resmen tanıdıklarını ilan etti

01:33 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, ABD Dışişleri Bakanı Rubio ile New York'ta görüştü

01:12 - Dünya

Günün Manşetleri

İzmir'de FETÖ'ye yönelik operasyonda 10 şüpheli yakalandı

09:13 - Asayiş

Ankara Büyükşehir Belediyesinin konser harcamalarına ilişkin soruşturmada 13 gözaltı

09:07 - Gündem

Amaç, Rus-Türk ilişkilerini gerginleştirmek! -Fuad Safarov, Moskova'dan yazdı-

08:38 - En Son Yazılar

80. BM Genel Kurulunun gerçekleştirildiği New York'ta olağanüstü güvenlik önlemleri

08:37 - Dünya

BM'deki konferansta İsrail'e tepki sesleri yükseldi

08:33 - Dünya