?>

BM'den Akıncı-Anastasiadis görüşmesine ilişkin açıklama

BM'nin Kıbrıs'taki İyi Niyet Misyon Ofisi, "İki taraftaki elektrik şebekelerinin kısıtlama olmadan sürekli olarak birbirine bağlı kalması' konusunda da anlaştı" açıklaması dedi.

Dünya - 7 yıl önce

Lefkoşa

Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs’taki İyi Niyet Misyon Ofisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Güney Kıbrıs Rum lideri Nikos Anastasiadis'in Kıbrıs müzakerelerinde güven yaratıcı önlemler kapsamında elektrik temini, mayın temizleme, sanat eserlerinin iadesi gibi konularda adım atma kararı aldığını açıkladı.

İyi Niyet Misyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen görüşmede, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis arasındaki görüşmenin yapıcı bir ortamda gerçekleştiği belirtildi.

Rum lider Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Akıncı'ya olası federal yapıda bir çözümde kurucu devletlerin yetkilerinin genişletilmesi konusundaki düşüncelerini aktardığı ve konuyla ilgili temel prensiplerin derinlemesine görüşüldüğü ifade edildi.

Açıklamada, Kıbrıs’taki tüm halkların günlük yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla, iki toplumlu teknik komitelerin daha yoğun çalışmalar yürütmesi konusunda karar alındığı bildirildi.

Tarafların, Güney ve Kuzey Kıbrıs'taki mobil telefon operatörlerinin hizmetlerinin, Avrupa’daki bir merkez üzerinden her iki tarafta da kullanılabilmesi ve taraflar arasındaki iletişimin kolaylaştırılabilmesi için adım atılması kararı aldığı belirtilerek, "Liderler, taraflar arasında 'geçici süreliğine elektrik temini' içeren 2015’teki anlaşmanın, iki taraftaki elektrik şebekelerinin kısıtlama olmadan sürekli olarak birbirine bağlı kalması' şeklinde düzenlenmesi ve ihtiyaç duyulduğu durumlarda elektrik transferinin sağlanmasına devam edilmesi konusunda da anlaştı." ifadesine yer verildi.

Liderlerin ayrıca, mayınsız bir Kıbrıs çabaları çerçevesinde, her iki tarafta mayın bulunduğuna inanılan 9 bölgede mayın temizleme çalışması yürütülmesi için de anlaştığının kaydedildiği açıklamada, "Liderler, iyi niyet göstergesi olarak 1974’ten itibaren Kıbrıs Türk tarafının koruması altında olan Kıbrıslı Rum artistlere ait resimlerin iade edilmesi konusunda Kıbrıs Türk tarafının kararını; Anastasiadis’in ise Akıncı’ya, Rum kanalının arşivlerinde bulunan, Kıbrıslı Türklere ait 1963 öncesi ses ve görüntü kayıtlarının teslim edilmesi yönündeki Kıbrıs Rum kesiminin kararını iletti." ifadesi kullanıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Esed rejiminden İdlib’e bombalı saldırı: 5’i çocuk 6 ölü

2019-02-22 22:45 - Dünya

Nelson Mandela'nın torunundan uluslararası topluma Suriye çağrısı

2019-02-25 20:12 - Dünya

Sabancı Holding'den 2018'de 3 milyar 830 milyon lira konsolide net kar

2019-02-25 14:10 - Ekonomi

Tarihi kütüphanenin 28 yıllık müdavimi

2019-02-24 16:32 - Çevre-Hayat

Osman Kavala hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı

2019-02-20 19:33 - Asayiş

Kuzey Marmara otoyolunda feci kaza!

2019-02-24 08:32 - Asayiş

Bangladeş'te yangın faciası: 70 ölü, 50 yaralı

2019-02-21 13:32 - Dünya

Bakan Albayrak'tan 2019’da 2,5 milyon yeni istihdam müjdesi

2019-02-25 20:07 - Ekonomi

TEKNOFEST 2019 başvuruları devam ediyor

2019-02-20 19:24 - Ekonomi

Bu nasıl anne ! 6 yaşındaki oğlunu ormana bıraktı

2019-02-23 00:44 - Dünya

İlgili Haberler

Ürdün’deki Yunus Emre Enstitüsü’nde Türk Dili ve Türkoloji konferansı düzenlendi

15:37 - Dünya

Çekya, Gazze ve Lübnan saldırılarında görev yapan İsrailli askeri sınır dışı etti

15:12 - Dünya

İspanya hükümeti, HÜRJET'in satın alımını onayladı

14:32 - Dünya

Vietnam'da sel ve heyelanlar nedeniyle 10 kişi öldü

14:27 - Dünya

UNESCO Genel Konferansı'nın yapılacağı Semerkant, tarihindeki en büyük etkinliğe hazırlanıyor

13:53 - Dünya

Günün Manşetleri

Nefes borusuna sakız kaçan oğlunu Heimlich manevrasıyla kurtardı

17:03 - Gündem

Türkiye'de katma değerli süt ürünlerinin payı artıyor

16:57 - Ekonomi

Gelişmekte olan ülkelerin iklime uyum için finansman ihtiyacı yılda 310 milyar doları aşıyor

16:22 - Ekonomi

Sındırgı'da enkaz kaldırma ve hasar tespit çalışmaları sürüyor

16:13 - Gündem

Gelişmekte olan ülkelerin iklim finansmanı ihtiyacı yılda 310 milyar doları aşıyor

15:23 - Ekonomi