?>

BM Barış Gücü, Lübnan'ın güneyinde devriye gezen birliklerinin engellendiğini açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM) Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL), ülkenin güneyinde devriye gezen birliklerinin sivil giyimli bir grup tarafından engellendiğini bildirdi.

Dünya - 3 ay önce

Beyrut

UNIFIL'den yapılan yazılı açıklamada, Lübnan'ın güneyinde devriye gezen birliklerinden birinin Yater beldesinde sivil giyimli bir grup tarafından durdurularak engellendiği belirtildi.

Söz konusu birliğin Lübnan ordusuyla koordineli devriyeye çıktığı vurgulanan açıklamada, birliğin yarım saatlik engellemenin ardından devriyesini tamamladığı ifade edildi.

????

Yater beldesinde engellenen UNIFIL askerlerinin silahlarını doğrulttukları yönünde basında çıkan iddiaların yalanlandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

"UNIFIL, Lübnan hükümetinin talebi ve BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) verdiği görevle ülkenin güneyinde faaliyet gösteriyor. Ayrıca faaliyetlerimizi Lübnan ordusuyla koordineli yapıyoruz. UNIFIL'ın faaliyetlerine olabilecek herhangi bir müdahale ise kabul edilemez ve Lübnan'ın 1701 sayılı kararı uygulamasına aykırıdır."

Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan haberde, UNIFIL birliğinin güneydeki Yater beldesine girmesinin belde sakinleri tarafından engellendiği savunuldu.

Haberde, UNIFIL askerlerinin Yater beldesinin sakinlerine silah doğrultması üzerine Lübnan ordusunun bölgeye intikal ettiğini öne sürmüştü.

UNIFIL'in kuruluşu ve 1701 sayılı karar

Lübnan'da iç savaşın başlamasının ardından İsrail, 1978'de Lübnan topraklarına girdi ve Güney Lübnan'ı işgal etti. Aynı yıl Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail'e kuvvetlerini Lübnan'dan çekmesi için çağrı yaptı.

BMGK, Lübnan'ın isteği üzerine İsrail kuvvetlerinin çekilmesini doğrulamak, barışı ve güvenliği yeniden sağlamak ve Lübnan hükümetinin ülkenin güneyi üzerindeki otoritesini yeniden tesis etmesine destek amacıyla 19 Mart 1978'de UNIFIL'i kurdu.

BMGK, Lübnan ile İsrail arasında 12 Temmuz 2006'da başlayan şiddetli savaşa son verilmesi çağrısında bulunan 1701 sayılı kararı 11 Ağustos 2006'da oybirliğiyle kabul etmişti.

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'tın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve UNIFIL'e ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Şara ile görüştü

2025-05-24 14:48 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bölgenin huzurunu bozmaya çalışan girişimlere karşı duracağız

2025-05-28 13:38 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'de sivil halk adeta cehennemi yaşıyor

2025-05-21 18:08 - Siyaset

Çanakkale'den yola çıkan bisikletli, Trabzon'da Eren Bülbül'ün kabrini ziyaret etti

2025-05-21 18:28 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 27 Mayıs darbesi milletimizin kalbinde halen kanayan bir yaradır

2025-05-27 16:32 - Siyaset

"Alanya keçiboynuzu" coğrafi işaretle tescillendi

2025-05-28 16:43 - Ekonomi

TİM İhracat Talep Endeksi nisanda 99,6 değerini aldı

2025-05-26 09:52 - Ekonomi

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan, 27 Mayıs 1960 darbesi mesajı

2025-05-27 17:16 - Gündem

Kadın girişimciler 2030'a kadar küresel ekonomiye 13 trilyon dolar ekleme potansiyeli taşıyor

2025-05-23 14:53 - Ekonomi

İstanbul İhracatçı Birliklerinden 4 ayda 3,9 milyar dolarlık ihracat

2025-05-27 17:16 - Ekonomi

İlgili Haberler

ABD Başkanı Trump, Washington'da 3 haftada 1600'den fazla kişinin gözaltına alındığını açı

18:03 - Dünya

ABD'deki Türk STK, gözaltındaki Türk akademisyen Dölek'e hukuki destek verecek

17:47 - Dünya

AB'nin, ABD'nin UCM yaptırımlarına karşı engelleme yasasını ele alıp almayacağı merak konu

16:22 - Dünya

UNRWA: Gazze'de aileler temel ihtiyaçlardan yoksun bırakıldı ve 6 aydır yardım ulaştıramıyoruz

16:13 - Dünya

Yunanistan'da bu yıl çıkan orman yangınlarında 470 bin dönümden fazla alan yandı

15:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan MHP Genel Başkanı Bahçeli ile görüştü

18:13 - Siyaset

ABD Başkanı Trump, Washington'da 3 haftada 1600'den fazla kişinin gözaltına alındığını açı

18:03 - Dünya

ABD'deki Türk STK, gözaltındaki Türk akademisyen Dölek'e hukuki destek verecek

17:47 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan mutasavvıf İnançer'i vefatının üçüncü yılında andı

17:38 - Gündem

Hafta sonu yurdun büyük kesiminde yağış bekleniyor

17:33 - Gündem