?>

'BM Arakan'a gidip, Arakanlı Müslümanları korumalı'

Arakan Rohingya Birliği Genel Direktörü Dr. Uddin, "BM de Arakan'a gitmeli ve Arakanlı Müslümanları korumalıdır. Aksi halde Arakanlı Müslümanlar topraklarına geri dönseler bile ordu ve fanatik Budistler, bir süre sonra onları öldürecektir." dedi.

Dünya - 8 yıl önce

ANKARA - Dildar Baykan

Arakan Rohingya Birliği Genel Direktörü Dr. Wakar Uddin, "Birleşmiş Milletler (BM) de Arakan'a gitmeli ve Arakanlı Müslümanları korumalıdır. Aksi halde Arakanlı Müslümanlar topraklarına geri dönseler bile ordu ve fanatik Budistler, bir süre sonra onları öldürecektir." dedi.

Wakar Uddin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Myanmar'ın Arakan eyaletinde ordu ve fanatik Budistlerin saldırılarından kaçan Arakanlı Müslümanların Bangladeş'e geçişlerinin devam ettiğini ancak ilk günlere nazaran sayılarının azaldığını kaydetti.

Myanmar güvenlik güçlerinin ve fanatik Budistlerin Arakan'daki köylere saldırmaya devam ettiğine işaret eden Uddin, "Polis gelip havaya ateş açarak insanları korkutup köylerinden kaçırıyor. Sonra fanatik Budistler devreye girerek boşalan köyleri yakıyor. Bu nedenle hala çok sayıda Arakanlı Müslüman Bangladeş'e geçmeye çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Yakılan köylere Budistlerin yerleştirilmesi amaçlanıyor

Uddin, hükümetin, Arakanlı Müslümanları Bangladeş sınırında "ülke içinden yerinden edilmişler" kamplarına toplamayı planladığına işaret eden Uddin, Arakanlı Müslümanların yakılan köylerine de Budistlerin yerleştirilmesinin amaçlandığını kaydetti.

Myanmar'ın BM'nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan başkanlığındaki Arakan Danışma Komisyonunun sunduğu tavsiyeleri uygulayacağını açıkladığını anımsatan Uddin, "Komisyon tavsiyelerinde Arakanlı Müslümanlara vatandaşlık verilmesi, eğitim hakkı tanınması gibi birçok öneri bulunuyor. Myanmar hükümetinin bu tavsiyeleri nasıl uygulayacağını görmek istiyoruz." diye konuştu.

Vatandaşlık haklarının geri verilmesi için Myanmar'a baskı yapmalı

Uddin, Arakanlı Müslümanları ordu ve fanatik Budistlerin şiddetinden korumanın en etkili yolunun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) bu konuda alınacak kararlar olduğuna işaret ederek "BM de Arakan'a gitmeli ve Arakanlı Müslümanları korumalıdır. Aksi halde Arakanlı Müslümanlar topraklarına geri dönseler bile ordu ve fanatik Budistler, bir süre sonra onları öldürecektir." dedi.

Arakanlı Müslümanların Myanmar yönetimine bağlı hastanelerde tedavi göremediğini ve eğitim alamadığını vurgulayan Uddin, "Toplumsal gelişme önemli. Uluslararası toplum Arakanlı Müslümanlara eğitim, sağlık ve altyapı hizmetlerinin sağlanması, vatandaşlık haklarının geri verilmesi konusunda Myanmar'a baskı yapmalıdır." ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve halkına teşekkür

Uddin, Arakan'da yaşananların başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türk yetkililer aracılığıyla uluslararası toplumun gündeme getirildiğine dikkati çekerek sözlerini şöyle noktaladı:

"Arakanlı Müslümanlar adına, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Türkiye hükümeti ve halkına verdikleri destekten dolayı teşekkür ederim."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Endonezya'da 'bufalo boynuzu'yla tedavi

2017-09-26 15:52 - Çevre-Hayat

'Mecelle'yi öne çıkaran birçok etkinlik yapmayı planlıyoruz'

2017-09-25 18:52 - Gündem

Aydınlatma markası Sylvania, Türkiye pazarına girdi

2017-09-23 15:52 - Ekonomi

Kadının balkondan bıraktığı yardım notu hayatlarını kurtardı

2017-09-23 18:22 - Asayiş

Adil Öksüz'ün yeğeninin FETÖ bağlantıları iddianamede

2017-09-28 14:32 - Gündem

Ordu'da bal tesisinde test üretimi başladı

2017-09-27 01:17 - Ekonomi

Kulakta sıvı birikmesi kalıcı duyma kaybına yol açıyor

2017-09-23 14:22 - Sağlık

'Ülkelerimiz arasında harika bir dostluk var'

2017-09-22 04:47 - Dünya

Ford'dan sıfır faizli eylül kampanyası

2017-09-21 16:10 - Ekonomi

'İlk gündemimiz İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı olacak'

2017-09-27 14:42 - Siyaset

İlgili Haberler

Güney Çin Denizi'nde ABD Donanmasına ait 1 uçak ve 1 helikopter 30 dakika arayla düştü

14:48 - Dünya

Kamerun Anayasa Konseyi: Cumhurbaşkanı seçimlerinin galibi Biya oldu

14:38 - Dünya

Çin, Güney Çin Denizi'ndeki kazalar nedeniyle ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetlerini eleş

14:27 - Dünya

Rusya: Burevestnik füzesi ABD ile ilişkilere zarar vermez

14:22 - Dünya

Sudan'da aylardır kuşatılan Faşir, HDK'nin yoğun saldırıları altında

13:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Gıda Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ev sahipliğinde toplandı

14:58 - Ekonomi

İngiltere Başbakanı Starmer Ankara'da

14:52 - Siyaset

Güney Çin Denizi'nde ABD Donanmasına ait 1 uçak ve 1 helikopter 30 dakika arayla düştü

14:48 - Dünya

Kamerun Anayasa Konseyi: Cumhurbaşkanı seçimlerinin galibi Biya oldu

14:38 - Dünya

Finansal İstikrar Komitesi toplandı

14:33 - Ekonomi