?>

BM: Afgan ekonomisinin çökmemesi için ülkeye para girişine izin veren geçici anlaşma gerek

BM Afganistan Özel Temsilcisi DLyons, Afganistan'ın milyarlarca dolar değerindeki mal varlığının Taliban'ın erişimine karşı dondurulduğunu ancak ekonomisinin çökmemesi için ülkeye para girişine izin veren geçici anlaşma yapılması gerektiğini söyledi.

Dünya - 4 yıl önce

New York

Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan Özel Temsilcisi Deborah Lyons, BM Güvenlik Konseyine Afganistan'daki gelişmeler hakkında verdiği brifingde, milyonlarca Afgan'ın hayatının, yönetimi ele geçiren Taliban'ın ülkeyi nasıl idare edeceğine bağlı olduğunu ifade etti.

Afganistan'daki yeni gerçek karşısında BM Güvenlik Konseyinin birlik olması gerektiğine dikkati çeken Lyons, Taliban'ın kapsayıcı bir hükümet kurmasını bekleyenlerin hayal kırıklığı yaşadığını belirtti. Lyons, geçici hükümette kadınlara yer verilmediğini ve başbakan, iki başbakan yardımcısı ile dışişleri bakanı dahil hükümetin 33 üyesinin çoğunun BM'nin yaptırım listesinde olduğunu kaydetti.

"Milyonları yoksulluğa itebilir, büyük bir mülteci dalgası yaşanabilir"

Ülkede kötüye giden insani durumun yanı sıra yaklaşan diğer bir kriz konusunda uyarıda bulunan Lyons, "Uluslararası toplum (Afganistan'ın) milyarlarca dolar değerindeki mal varlığını ve fonlarını dondurdu. Taliban'ın bu fonlara erişiminin engellenmek istenmesi anlaşılır ancak kaçınılmaz sonucu ise ciddi bir ekonomik gerileme olacak ve bu durum, milyonları yoksulluğa ve açlığa itebilir, büyük bir mülteci dalgası yaşanabilir ve Afganistan nesiller boyu geriye gidebilir." dedi.

Lyons, şu ifadeleri kullandı:

"Ekonominin ve sosyal düzenin tamamen çökmesini önlemek için Afganistan'a hızlı bir şekilde para girişine izin veren geçici bir anlaşma gerek. Bu paranın harcanması gereken yerlere ayrılması ve Taliban tarafından kötüye kullanılmaması için koruyucu önlemler yaratılmalı. Ekonominin birkaç ay daha nefes almasına izin verilmeli. Bu da Taliban'a bu sefer özellikle insan hakları, cinsiyet eşitliği ve terörle mücadele konularında işleri farklı yapma iradesi ortaya koyup koymayacağına yönelik bir şans verecek."

Taliban'ın Afgan askerlerini öldürdüğü, eski hükümet yetkililerini gözaltına aldığı ve özellikle Kabil'de evlerde arama yaparak mal ve mülklere el koyduğuna dair güvenilir iddialar aldıklarını da bildiren Lyons, Taliban'ı protesto edenlere yönelik artan şiddetten ise son derece rahatsızlık duyduklarını dile getirdi.

BM'den Türkiye ve Katar'a teşekkür

Lyons, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın işlevsel hale getirilmesi ve düzenli ticari uçuşların devam edebilmesi için attıkları hızlı ve cömert adımlarlar nedeniyle Katar ile Türkiye'ye minnettar olduklarını söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Stadyumlara girişte yeni dönem

2021-09-04 17:17 - Spor

'Yeşil dönüşüm' OVP'ye girdi

2021-09-06 02:57 - Genel

evTescilli arpa çeşidi 'Yağmur' verimiyle çiftçinin yüzünü güldürecek

2021-09-06 16:46 - Ekonomi

TEKNOFEST'te 'Savaşan İnsansız Hava Araçları Yarışması' sona erdi

2021-09-09 20:37 - Teknoloji

İtalyan spagettisinin sosu kurutulmuş Türk domatesinden

2021-09-07 15:15 - Gündem

'Süper Vali' Recep Yazıcıoğlu'nu vefatının 18. yılında oğlu anlattı: Korkusuz bir adamdı

2021-09-08 17:56 - Siyaset

İDOB bale sezonuna 'Uyuyan Güzel' eseriyle başlayacak

2021-09-07 18:59 - Genel

Enflasyon rakamları açıklandı

2021-09-03 13:37 - Ekonomi

Meksika'da bir artezyen kuyusunda 20 ceset bulundu

2021-09-09 10:11 - Dünya

ABD Açık'ta Djokovic ve Sakkari yarı finalde

2021-09-09 13:02 - Spor

İlgili Haberler

İsrail saldırısından derin yanıklarla kurtulan Gazzeli bebeğin ailesi destek bekliyor

20:12 - Dünya

Hamas'ın Mısır ve Katar'ın sunduğu ateşkes önerisini kabul ettiği bildirildi

19:52 - Dünya

Ermenistan Başbakanı Paşinyan: Azerbaycan'la tesis edilen barışa özen göstermek zorundayız

19:17 - Dünya

Trump, posta yoluyla oy kullanma uygulanmasını sonlandırmak için harekete geçeceğini belirtti

16:32 - Dünya

ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi, Ukrayna'nın güvenlik garantisinin, bir tür ittifak olacağını söyledi

16:13 - Dünya

Günün Manşetleri

2 ildeki yangınlar kontrol altına alındı, Çorum'daki orman yangınına müdahale sürüyor

20:23 - Gündem

2 ilde yangınlar kontrol altına alındı, Çorum'daki orman yangınına müdahale sürüyor

20:18 - Gündem

İsrail saldırısından derin yanıklarla kurtulan Gazzeli bebeğin ailesi destek bekliyor

20:12 - Dünya

Hükümetten, memur ve memur emeklilerine yeni zam teklifi

20:08 - Ekonomi

Gaziantep FK, teknik direktör İsmet Taşdemir ile yollarını ayırdı

20:02 - Spor