?>

Blinken: İsrail'in Gazze'de kalıcı işgaline karşıyız

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de ateşkese varılabilmesi için son düzlükte olduklarını ve Hamas'ın anlaşmaya evet demesini beklediklerini söyleyerek, İsrail'in Gazze'de kalıcı işgaline ise karşı olduklarını belirtti.

Dünya - 6 ay önce

Washington DC

Amerikan MSNBC kanalında canlı yayına katılan Blinken, Gazze gündemine ilişkin son durumu değerlendirdi.

Gazze'de bir ateşkese varılabilmesi için Türkiye dahil bölgedeki tüm aktörlerle görüştüklerini ve artık topun Hamas'ın sahasında olduğunu söyleyen Blinken, Hamas'ın karar vermesini beklediklerini kaydetti.

İran'ın ve Hizbullah'ın büyük ölçüde devreden çıkmasıyla tüm gözlerin Hamas'a çevrildiğini ifade eden Blinken, "Hamas'ın üzerinde nihayet evet demesi yönünde bir baskı olduğunu düşünüyorum. Hamas bir karar alıp evet cevabını verebilecek mi? Hamas'a evet demesi için gerekli baskıyı sağlamak amacıyla tüm ortaklarımızla bu konuyu görüşüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'de bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüştüğünü hatırlatan Blinken, "Esirleri evlerine geri götürmek istiyoruz. Gazze'de insanların nihayet rahata kavuşabilmesi için ateşkesin sağlanmasını istiyoruz." dedi.

İsrail'in Gazze'de kalıcı işgaline karşıyız

Öte yandan Blinken, İsrail'in Gazze'de herhangi bir şekilde kalıcı işgaline karşı olduklarını ve bunun İsrail'in çıkarına olmadığını vurguladı.

Blinken, "(İsrail için) Bir diğer alternatif de İsrail'in Gazze'de kalıcı işgalidir ve biz bunu reddediyoruz çünkü bu, temelden İsrail'in çıkarlarına değildir." yorumunu yaptı.

ABD'li bakan, Gazze'de ateşkesin sağlanmasının ardından orada nasıl bir sürecin devreye girebileceğini taraflarla daha rahat bir ortamda konuşma ve adım atma imkanına kavuşacaklarını ve bunun hem İsrail hem de Filistin tarafı için daha sağlıklı olduğunu belirtti.

İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesi

Diğer yandan Bloomberg'e bir röportaj veren Bakan Blinken, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarının ardından yarım kalan İsrail-Suudi Arabistan normalleşme sürecinin Gazze'deki ateşkesle birlikte yeniden hız kazanacağını söyledi.

Blinken, "Geriye dönüp baktığımda, bir yıl önce 10 Ekim'de (2023), bu normalleşme anlaşmasının Filistin ayağı üzerinde çalışmak üzere Suudi Arabistan ve İsrail'e gitmem gerekiyordu. Tabii ki 7 Ekim'den dolayı bu gerçekleşmedi. İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki normalleşmeyi gerçekleştirmek için iki şeye ihtiyaç var: Birincisi Gazze'deki çatışmanın sona ermesi, ikincisi ise Filistin Devleti'ne doğru güvenilir bir yolun açılması." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zelenskiy, AB zirvesi girişinde ABD'yi Avrupa ile birlikte hareket etmeye çağırdı

2024-12-19 13:33 - Dünya

Eurofighter Typhoon savaş uçağı Mürted Hava Üssü'ne indi

2024-12-18 15:02 - Gündem

Rus siyaset bilimci Lukyanov, MİT Başkanı Kalın’ın Emevi Camii ziyaretini hatırlattı: Eğer Erdoğan…

2024-12-14 01:18 - Özel Haber

Başakşehir'in Polonyalı yıldızı Krzysztof Piatek'in tek düşüncesi Cercle Brugge maçı

2024-12-19 13:12 - Spor

Beyrut'un Dahiye bölgesinde 2 ay süren İsrail saldırılarından geriye yüzlerce yıkık bina kaldı

2024-12-18 18:23 - Dünya

Papağanları için göç ettiği Çanakkale'de üretim çiftliği kurdu

2024-12-18 11:53 - Çevre-Hayat

Azerbaycan'ın Ulusal Lideri Haydar Aliyev, Moskova'da sevgi ve saygıyla anıldı

2024-12-13 13:32 - Özel Haber

Hastanelerde ve tıp merkezlerinde gebe okulu açılması zorunluluğu getirildi

2024-12-13 15:13 - Gündem

Sivas'ta kar ve tipi nedeniyle 34 köy yolu ulaşıma kapandı

2024-12-16 18:17 - Çevre & Seyahat

Beşiktaş Kulübü Başkan Adayı Serdal Adalı, hedeflerini ve projelerini anlattı

2024-12-15 13:12 - Spor

İlgili Haberler

Kuveyt: İran’dan radyasyon sızıntısı tespit edilmedi

23:07 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Orta Doğu’daki bir çatışmaya dahil olmak istemediğini söyledi

22:42 - Dünya

Erbil'in güneyinde bomba yüklü İHA düşürüldü

22:37 - Dünya

ABD'li yetkili, ABD uçak gemisinin Avrupa'ya konuşlandırılacağını doğruladı

22:17 - Dünya

ABD Savunma Bakanı Hegseth, İran'a müdahalede Trump'ın kararını uygulayacaklarını söyledi

22:02 - Dünya

Günün Manşetleri

DMM'den CHP Genel Başkanı Özel'in iddialarına ilişkin açıklama

23:17 - Gündem

Türk startuplar Hollandalı yatırımcılarla Amsterdam'da buluştu

23:13 - Ekonomi

Kuveyt: İran’dan radyasyon sızıntısı tespit edilmedi

23:07 - Dünya

Türkiye, Sudan'daki kolera salgınıyla mücadele için 37 ton sağlık malzemesi gönderdi

22:57 - Gündem

ABD Başkanı Trump, Orta Doğu’daki bir çatışmaya dahil olmak istemediğini söyledi

22:42 - Dünya