?>

Biyolojik yaşın tükürük örneklerinden tespitini sağlayacak proje geliştirildi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) akademisyenleri, biyolojik yaşın tükürük örneklerinden tespit edilmesini sağlayacak proje geliştirdi.

Sağlık - 8 ay önce

Karabük

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü akademisyenleri, "Tükürükten Biyolojik Yaş Tespiti İçin IgG N-Glikomu Kullanılarak Makine Öğrenmesi Temelli Bir Modelin Geliştirilmesi ve Serum IgG N-Glikozilasyon Profillerine Bağlı Olarak Validasyonu" başlıklı TÜBİTAK COST projesiyle biyolojik yaşın tükürük örneklerinden kolaylıkla tespit edilmesine imkan sağlayacak.

KBÜ Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacı Mehmet Kayılı ve Doç. Dr. Hakan Yılmaz, insan sağlığına ilişkin önemli biyobelirteçlerden biri olan IgG glikozilasyon profillerinin incelenmesiyle biyolojik yaşın tespiti için bir model geliştirecek.

Bu modelin, özellikle tükürük örnekleri kullanılarak geliştirilmesi, non-invaziv (girişimsel olmayan) bir yöntemle yaş tespitinin mümkün hale gelmesini sağlayacak. Ayrıca, serum örnekleri üzerinden yapılacak doğrulama çalışmaları, modelin güvenilirliğini ve geçerliliğini artıracak.

Proje kapsamında, tükürükteki IgG N-glikozilasyon profillerinin analizinde makine öğrenmesi algoritmaları kullanılacak. Bu yöntem, geleneksel analizlere kıyasla daha hızlı ve kesin sonuçlar sunmayı hedefliyor.

Geliştirilecek model, biyolojik yaş ile kronolojik yaş arasındaki farkları tespit ederek bireylerin sağlık durumlarına dair önemli veriler sunacak.

Tükürükten biyolojik yaş tespiti, bireylerin sağlık durumlarını daha yakından izlemelerine, yaşlanma süreçlerini anlamalarına ve gerektiğinde önleyici sağlık tedbirleri almalarına yardımcı olacak. Aynı zamanda çalışma, özellikle yaşlanma karşıtı tedaviler, kişiselleştirilmiş tıp ve kronik hastalıkların erken teşhisi gibi alanlarda önemli katkılar sağlayacak.

"Tükürükten biyolojik yaş tespitine yönelik analitik yöntem geliştirmeyi hedefledik"

Açıklamada görüşlerine yer verilen proje yürütücüsü Doç. Dr. Kayılı, 2 bursiyerin ve 2 araştırma görevlisinin yer aldığı TÜBİTAK destekli projeyle tükürükten biyolojik yaş tespitine yönelik analitik yöntem geliştirmeyi ve bunu kan örneklerinden elde edilen verilerle kıyaslamayı hedeflediklerini belirtti.

Projenin temel amacının, kişilerin yaşlanma durumu hakkında bilgi vermek olduğunu aktaran Kayılı, "Projede ilk olarak sağlıklı bireylerden kan ve tükürük örnekleri alıyoruz. Çok küçük miktar hacimde kan örneği bizim için yeterli oluyor. Vücudumuzda bulunan antikorlara bakarak, antikorlardaki modifikasyonlarını takip ederek, özellikle yaşlanmayla alakalı biyobelirteç seyrini Türkiye popülasyonuna özgü olarak inceliyoruz." ifadesini kullandı.

Kayılı, proje kişilerin biyolojik yaşının, normal yaşlarından ileride olup olmadığını tespit edeceklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Biyolojik yaşımızı, moleküler düzeyde analizlerle gerçekleştiriyoruz. Moleküler düzeyde yaptığımız analizlerde, hücrelerinizin yaşlanma derecesini söyleyerek sizin yaşlanmanızı ve dolayısıyla hastalıklara olan yatkınlığınızı ne düzeyde olduğunu size belirtiyoruz. Biyolojik yaşınız yüksek çıkarsa siz kendinizi ve hayat tarzınızı ona göre değiştirerek örneğin diyet yaparak veya spor aktivitelerinizi artırarak yaşlanma düzeyinizi geriletebilirsiniz. Böylelikle de hastalıklara daha geç maruz kalabilirsiniz."

"İlk etaptaki sonuçlar umut vadedici"

Proje araştırmacısı Doç. Dr. Yılmaz da makine öğreniminin yaygınlaştığına işaret ederek, "Kişinin normal demografik yaşıyla kronolojik yaşıyla biyolojik yaşı arasındaki bağlantıyı ortaya çıkararak bu ilişkileri kullanarak bir yaş tahmini yapmaya çalışıyoruz. Özellikle sağlık alanında ön tanı çalışmalarında, makine öğrenmesi uygulamalarını oldukça fazla kullanıyoruz. Farklı projelerde de yine bu yöntemleri kullanmaya devam ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Projenin iki temel aşamadan oluştuğunu belirten Yılmaz, ilk etaptaki sonuçların umut vadettiğini, güzel sonuçlar elde edeceklerini düşündüklerini dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AJet filosuna 9 uçak daha katıyor

2024-11-15 15:08 - Ekonomi

A Milli Erkek Basketbol Takımı'nın rakibi Macaristan, geçmişini arıyor

2024-11-20 13:34 - Spor

TSK'nın göz bebeği "bordo bereliler" hayat kurtaran eğitimler alıyor

2024-11-19 11:02 - Gündem

Kolay İşverenlik Uygulaması'ndan 105 bine yakın iş yeri yararlandı

2024-11-19 12:07 - Gündem

Sigorta sektörü 2030'da 44,3 milyar dolarlık prim üretimi hedefliyor

2024-11-18 18:38 - Ekonomi

Ağrı Ovası kar ve sisle kaplandı

2024-11-17 11:17 - Çevre-Hayat

Tahkim Kurulu, Gaziantep FK ve Adana Demirspor ile başkanlarının cezasını kaldırdı

2024-11-15 21:37 - Spor

Çiftçilere 252,8 milyon lira tarımsal destekleme ödemesi yapıldı

2024-11-15 18:33 - Ekonomi

Biden ve Lula da Silva, G20 Liderler Zirvesi marjında Amerika kıtasındaki sorunları görüştü

2024-11-20 10:22 - Dünya

Gençlik ve Spor Bakanı Bak: Bizim için en önemli konulardan biri de dijital bağımlılık ve kötü alışkanlıklarla mücadele

2024-11-18 19:38 - Spor

İlgili Haberler

Motosiklet ambulans ekipleri hastaya hızla ulaşarak etkin müdahale sağlıyor

12:57 - Sağlık

Orman yangınlarında yoğun dumana maruz kalanlar gecikmeden hastaneye başvurmalı

12:22 - Sağlık

Yüzündeki 15 yıllık tükürük bezi tümöründen 5 saatte kurtuldu

12:12 - Sağlık

Sağlık alanındaki yeni düzenleme organ nakli bekleyenlere umut oldu

18:58 - Sağlık

Yoğun bakımda oksijen tedavisi gören hastaları uyanık tutacak proje tescillendi

17:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kimya sektörü temmuzda 3,4 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdı

15:42 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan dış ticaret verilerine ilişkin paylaşım

15:37 - Ekonomi

Ümraniye'de 40 bin Türk bayrağı dağıtılıyor

15:23 - Gündem

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 98 artarak 60 bin 430'a çık

14:57 - Dünya

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattıyla 7 ayda 250 bin ton yük taşındı

14:52 - Ekonomi