"Biyoçeşitlilik Kaybı ve Ekosistemlerin Çöküşü" 5 küresel riskten 1'i konumunda

WWF-Türkiye Doğa Koruma Direktörü Dr. Sedat Kalem, 2024 yılı Küresel Riskler Algı Araştırması'na göre gelecek 10 yıl için öngörülen ilk beş küresel riskten birisinin "Biyoçeşitlilik Kaybı ve Ekosistemlerin Çöküşü" olduğunu söyledi.

Gündem - 4 hafta önce

Ankara

Kalem, Türkiye'deki biyoçeşitlilik ve alınması gereken tedbirlere yönelik AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Biyoçeşitliliğin, kara, deniz ve diğer sucul ekosistemlerle tüm üretken ortamlarda yaşayan canlı organizmalar arasındaki farklılaşmayı ifade ettiğini belirten Kalem, tüm dünyada biyoçeşitliliğin hızla azaldığını vurguladı. Kalem, "Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından hazırlanan 2024 Küresel Riskler Algı Araştırması'na göre önümüzdeki 10 yıl için öngörülen ilk beş küresel riskten dördü doğayla ilgili. Bunlardan biri de üçüncü sırada yer alan Biyoçeşitlilik Kaybı ve Ekosistemlerin Çöküşü." dedi.

Birleşmiş Milletler Hükümetler Arası Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Paneli’nin 2019'da yayımladığı rapora göre, her şey olduğu gibi devam ettiği takdirde, yakın gelecekte 1 milyona yakın bitki ve hayvan türünün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağının altını çizen Kalem, "WWF’in iki yılda bir yayımladığı Yaşayan Gezegen Raporu da son 50 yıl içinde omurgalı tür popülasyonlarının yüzde 69 azaldığını ortaya koydu. Küresel ölçekte en büyük düşüş yüzde 83 ile tatlı su habitatlarındaki türlerde gözlendi. Habitat kaybı, iklim değişikliği, kirlilik, aşırı doğal kaynak tüketimi ve yasa dışı avlanma gibi insan faaliyetleri biyoçeşitliliği ciddi şekilde tehdit ediyor." ifadesini kullandı.

Kalem, biyoçeşitlilik kaybını önlemek için Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'ne (BÇS) taraf ülkelerin, 2022'de yapılan 15. Taraflar Konferansı'nda 23 hedeften oluşan 2030 Küresel Biyoçeşitlilik Çerçevesi'ni kabul ettiklerini anımsatarak, sözleşmeye taraf ülkelerin Ulusal Biyoçeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planlarını (UBSEP) bu hedeflere göre revize etmeleri ve güncellemelerinin biyoçeşitliliğin korunması için önemli olduğunu aktardı.

Türkiye biyoçeşitlilik açısından artık cazip bir coğrafya değil

Dünyadaki genel eğilime paralel Türkiye'de de ekolojik ayak izi büyürken yaşayan gezegen endeksinin de düştüğünü kaydeden Kalem, Türkiye'nin de artık biyoçeşitlilik açısından cazip bir coğrafya olmaktan uzaklaştığını anlattı.

Kalem, yayınladıkları Türkiye Üreyen Kuş Atlası veri değerlendirmesine göre sulak alanlara bağımlı türler arasında yer alan yaz ördeği, kadife ördek ve telli turnanın Türkiye'de halen görülseler de artık yuvalamadıklarının tespit edildiğine dikkati çekerek, ancak Mayıs 2021 ve Nisan 2024'te Amasya'da bir çift telli turnanın yuvaladığını ve bunun umut verici olduğunu söyledi.

Yeşil deniz kaplumbağalarında koruma çabaları olumlu sonuç verdi

Dünya genelinde en fazla tehdit altında olan türlerden biri olan yeşil deniz kaplumbağasının "kritik tehlikede" statüsünden, "tehdide yakın" statüsüne alındığını ifade eden Kalem, "Akdeniz'de özellikle son yıllarda yeşil deniz kaplumbağası yuva sayısı ve popülasyonunda kaydedilen artışa istinaden türün 'kırmızı liste' statüsü güncellendi. Türkiye'de uzun yıllardır koruma çalışmaları sürdürülen Samandağ, Kazanlı, Alata ve Davultepe kumsallarında yeşil deniz kaplumbağalarının yuva sayılarında artış kaydediliyor." diye konuştu.

Kalem, ancak söz konusu kaplumbağa türlerinin yaşam alanlarının hızlı kaybedildiğini ve buralarda koruma çalışmalarına hız verilmesi gerektiğine dikkati çekerek, koruma çalışmalarının sadece sivil toplum kuruluşları ve kamunun değil, bireysel olarak herkesin katkı verebileceği bir alan olduğunu vurguladı.

İsteyen herkesin WWF-Türkiye internet sitesinden deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsallarında nasıl davranılması gerektiğini öğrenebileceğini kaydeden Kalem, "Yaz tatili yaklaşırken Akdeniz kıyılarında bulunan yuvalama kumsallarında deniz kaplumbağalarını rahatsız eden davranışlarda bulunan kişileri uyararak bu canlıların kumsallarımızda nesillerini sürdürmesine yardımcı olabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Mersin balıkları yok olmaya en yakın türlerden

Kalem, yeşil deniz kaplumbağalarındaki aktif koruma çalışmaları sayesinde gerçekleşen sevindirici gelişmelerin birçok hassas tür için geçerli olmadığına işaret ederek, bu türlerden birinin de 200 milyon yıldır yerkürede varlığı bilinen 27 türü olan, boyu 8 metreye, ağırlığı ise 1,5 tona ulaşabilen mersin balıkları olduğunu söyledi.

Geçmişte Türkiye sularında Karadeniz kıyılarında yaşayan, Yeşilırmak, Kızılırmak ve Sakarya nehirlerinde ürediği bilinen 6 Mersin balığı türünün bulunduğunu ancak son yıllarda sadece bazı türlerin varlığını sürdürebildiğini belirten Kalem, "Son 20-25 yıllık zaman zarfında Yeşilırmak'ta 2, Sakarya nehrinde 1 türün tesadüfen yakalandığına dair kayıtlar bulunuyor. Mersin balığı hem dünyada hem de Türkiye'de en fazla tehdit altında olan ve yok olmaya en yakın türlerden biri." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İrlanda'da Dublin College Üniversitesi öğrencilerinin Filistin'e destek gösterileri sürüyo

2024-05-20 20:42 - Dünya

Kalıtsal hastalık "herediter anjioödem"de gırtlakta şişlik, ölüm riski taşıyor

2024-05-21 14:52 - Sağlık

Manisa'da üzüm üreticisi asma yaprağı ile ek gelir sağlıyor

2024-05-22 12:17 - Çevre-Hayat

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı İsmaili, Reisi’nin helikopter kazasında yaşananları anlattı

2024-05-21 22:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Ankara’da Yozgat Yerköy Beserek Köyü Kırım Tatar Hıdırellez Şenliği düzenlendi

2024-05-20 00:49 - Özel Haber

Edirne'de üniversite öğrencilerinin "Gazze Dayanışma Çadırı"ndaki nöbeti sürüyor

2024-05-21 17:52 - Gündem

Gazze'de yaşananlar Tekirdağ'da üniversite öğrencilerinin hazırladığı tiyatro oyunuyla anl

2024-05-20 18:57 - Gündem

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin modeli gündem oldu

2024-05-20 20:02 - Dünya

Moskova Büyükelçisi Bilgiç, RF Sverdlovsk Bölge Vali Yardımcısı ile ikili ekonomik işbirliğini görüştü

2024-05-20 14:02 - Özel Haber

Giresun'da 'Mayıs yedisi' geleneği çeşitli ritüellerle yaşatılıyor

2024-05-20 18:58 - Magazin

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan, Ukrayna Barış Zirvesi'nde Iraklı mevkidaşıyla görüştü

00:07 - Gündem

Bakan Güler'den Hakkari'de Mehmetçiğe bayram ziyareti

22:03 - Gündem

Bakan Fidan: (Rusya-Ukrayna savaşı) Bu trajedinin her gün daha da kötüleşebildiğini görüyoruz

21:38 - Gündem

Kars'ta üniversite öğrencilerinden, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına protesto

19:37 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'ın Milli Kurtuluş Günü'nü kutladı

19:32 - Gündem

Günün Manşetleri

Almanya’da Ganalı iki kız çocuğu, bir grubun ırkçı saldırısına uğradı

02:17 - Dünya

İzmir'de zeytinlik alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

02:03 - Asayiş

EURO 2024 coşkusu, Almanya'da meydanlarda yaşanıyor

01:13 - Spor

EURO 2024'te B Grubu'nda ilk maçlar tamamlandı

01:08 - Spor

İsrailli yüzlerce gösterici, hükümeti, kuzey bölgesi sakinlerini görmezden gelmekle suçladı

00:47 - Dünya