?>

Birinci Dünya Savaşı'nda batırılan Fransız savaş gemisi 'Paris 2' görüntülendi

Birinci Dünya Savaşı'nda Antalya'nın Kemer ilçesi açıklarında batırılan Fransız savaş gemisi "Paris 2", su altı belgesel yapımcısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan tarafından görüntülendi

Çevre-Hayat - 3 ay önce

Antalya

Antalya'nın Kemer ilçesinde tekneyle açılan Ceylan, North Star Dalış Merkezi'nin lojistik desteği ile dalış eğitmeni Suat Karaman, Adnan Şeker, Kaan Karaman ve Boğaç Dağhan Günöz ile Kemer Yat Limanı'nın yaklaşık 1,5 kilometre açığındaki Fransız savaş gemisi Paris 2'nin bulunduğu noktaya ulaştı.

Ceylan ve beraberindeki ekip, gerekli önlemleri aldıktan sonra batığın olduğu yerde dalış gerçekleştirdi. Yaklaşık 30 metre derinliğe dalış yapan Ceylan ve beraberindeki ekip, batığın son durumunu görüntüledi.

Dalış sırasında, batığın son hali ve etrafında oluşan zengin ekosistem detaylı şekilde gözlemlendi. Ceylan tarafından çekilen görüntülerde batığın üzerindeki mühimmat ile etrafındaki çok sayıda deniz canlısı kayda alındı.

Tahsin Ceylan, Antalya'nın 222 dalış noktası ile su altı tutkunlarına ev sahipliği yaptığını, kentte yaz kış dalış turizminin devam ettiğini söyledi.

"50 metre boyunda ve 30 metre derinlikte yer alıyor"

Antalya'da önemli batıklardan birinin Paris 2 batığı olduğunu belirten Ceylan, "Birinci Dünya Savaşı'nda Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker komutasındaki topçu bataryası tarafından batırılan 'Paris 2' bir Fransız savaş gemisidir. 50 metre boyunda ve yaklaşık 30 metrede derinlikte. Üzerindeki birçok askeri mühimmat maalesef alınmış hatta fayanslar bile birkaç tane kalmış olsa da yine de cazip olmaya devam ediyor. Sualtı kültürel varlıklarımızın arasında her zaman birinci sırayı alan bir batık." dedi.

Ceylan, kış şartlarında arkadaşlarıyla batığa bir kez daha dalış gerçekleştirdiklerini, zamanın parmak izlerine dokunup kayıt aldıklarını ifade etti.

Kemer Yat Limanı'nın yaklaşık 1,5 kilometre açığında düz zemindeki batığın yerinin 1995'te tespit edildiğini hatırlatan Ceylan, yaz sezonunda batığın her gün dalış yapan çok sayıda kişi tarafından ziyaret edildiğini dile getirdi.

Dünyada en iyi 100 dalış bölgesinden birisi olarak gösterilen Paris 2'nin üstünde 6 uçaksavar top ve 2 torpil kovanı bulunuyor. 50 metre boyunda, 8 metre eninde ve 551 groston ağırlığındaki batık, 30 metre derinlikte yer alıyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul polisleri 170 araçlık kortejle kenti dolaştı

2025-04-06 16:37 - Çevre-Hayat

Samsun merkezli 15 ilde 'change' araç operasyonunda 50 şüpheliye gözaltı kararı

2025-04-08 12:28 - Asayiş

Küçük Oturma Odaları için Dekorasyon İpuçları

2025-04-02 08:03 - İnsan&Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 85 milyonun kardeşliğini daha ileri taşıma gayretinde olacağız

2025-04-08 14:57 - Siyaset

Adana'da biyonik kulağı çalınan çocuk yeni işitme cihazına kavuştu

2025-04-07 17:07 - Çevre-Hayat

Inter, İtalya Kupası yarı finalinde Milan ile 1-1 berabere kaldı

2025-04-03 01:03 - Spor

Bursa'da kanserle savaşan çocukların yüzü Moral Evi'nde gülüyor

2025-04-08 11:52 - Sağlık

AK Parti Genel Başkanvekili Ala: Özgür Özel siyasi sınırları ve haddini aşmıştır

2025-04-06 19:22 - Siyaset

Üniversitelerdeki yenilikçi fikirlerin desteklenmesi için Milli Teknoloji Kulüpler Birliği kuruldu

2025-04-06 15:04 - Teknoloji

Birinci Dünya Savaşı'nda batırılan Fransız savaş gemisi 'Paris 2' görüntülendi

2025-04-08 17:53 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Artvin'de arıcılığı doğa turizmiyle birleştiren "apiturizm" faaliyetleri sürüyor

19:27 - Çevre-Hayat

Uluslararası Aile Fuarı'nda TÜRGEV projelerine yoğun ilgi

18:57 - Çevre-Hayat

Hatay'daki orman yangınına müdahaleye, konteyner kentteki çocuklardan pet şişeli destek

17:53 - Çevre-Hayat

Ordu'da "17. Vosvos Şenliği" başladı

17:17 - Çevre-Hayat

Manisa'da mahalle sakinleri orman yangınının evlerine ulaşmaması için seferber oldu

17:12 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trump: İsrail, Gazze'de 60 günlük ateşkes için gerekli şartları kabul etti

02:42 - Dünya

Avrupa'nın yeni nesil meteoroloji uydusu MTG-S1 uzaya başarıyla fırlatıldı

01:32 - Dünya

İsrail, Gazze'den alıkoyduğu 14 esiri aylar sonra serbest bıraktı

00:37 - Dünya

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, Batı Şeria'da yeni yerleşim yeri kuruyor

00:12 - Dünya

ABD, BM Özel Raportörü Albanese'nin görevine son verilmesi talebini yineledi

23:43 - Dünya