?>

Bir asırdır doğal yönetmelerle çeltik üretiyorlar

Bitlis'te, bir asrı aşkın süredir yaklaşık 500 dönüm arazide doğal yöntemlerle ve imece usulüyle çeltik ekimi yapılıyor.

Gündem - 7 yıl önce

Bitlis

Bitlis'in Hizan ilçesine bağlı Karbastı köyü ve mezralarında, bir asrı aşkın süredir doğal yöntemlerle çeltik ekimi yapılıyor.

İlçeye 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve ılıman iklim yapısında birçok sebze ve meyve çeşidinin yetiştirildiği Karbastı köyünde vatandaşlar, yaklaşık 500 dönümde köyün eski adını taşıyan Kursunç pirinci ekiyor.

Her yıl mayısta çeltik ekmek için sabah saatlerinde tarlaların yolunu tutan çiftçiler, akşama kadar yalın ayakla çalışarak, dizlerine kadar gömüldükleri çamurlardan havuzlar oluşturup içini su ile dolduruyor.

Ramazan ayında yaşadıkları tüm zorluklara rağmen imece usulüyle çamurlu tarlalarda çalışan çiftçiler, su dolu havuzlara "Kursunç pirinci" olarak bilinen çeltik tohumlarını ekerken türkü de söylüyor.

Atadan kalma yöntemlerle herhangi bir ilaçlama yapılmadan üretilen çeltik, çiftçilerin en önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.

"Diğer pirinçlerden çok kaliteli"

Hizan Ziraat Odası Başkanı Erkan Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karbastı köyü ve bağlı 9 mezrada yaklaşık 500 dönümde asırlardır çeltik ekimi yapıldığını söyledi.

Üretilen çeltiğin ülke geneline pazarlandığını vurgulayan Durmaz, şöyle konuştu:

"Köylüler isteyenlere kendi imkanlarıyla çeltiği ulaştırıyor. Tüketicilerin beğendiği çeltik, organik ve tamamen doğal bir ortamda yetiştiriliyor. Köylülerimiz için de büyük bir gelir kaynağı. Tarihi bilinmemekle beraber 100 yıldan fazladır üretim yapılmakta. Hep aynı kalitede ürün elde ediliyor. Çünkü üretimde ilaç kullanılmıyor. Yerli tohumdan üretilen esmer renkli ve iri taneli pirincimiz, diğer pirinçlerden çok kaliteli."

Çiftçilerin pirinçleri oluşturdukları havuzlarda sulak alanda ürettiklerini aktaran Erkan Durmaz, "İçi su dolu havuzlar yapıldıktan sonra pirinç ekimi yapılıyor. Ekiminden hasadına kadar büyük bir emek sarf ediliyor ama çiftçiler bunu zevkle yapıyor. 500 dönümde elde edilen pirincin yaklaşık 250 tonu iç piyasaya satılıyor." ifadelerini kullandı.

"Ekiminde çok zorluk çekiyoruz"

Eski Karbastı köyü muhtarı Feyat Tuz ise tadı ve lezzetiyle meşhur Kursunç pirincinin ekimine başladıklarını belirtti.

Pirincin tamamen organik üretildiğini anlatan Tuz, "Ankara, İstanbul, Adana ve Manisa ile değişik il ve ilçelere pirinç gönderiyoruz. Organik olduğu için rağbet görüyor. Ekiminde çok zorluk çekiyoruz. Oruç tutmamıza rağmen imece usulüyle zorluklar içinde ekim yapıyoruz. Tanesi iri ve esmer olan pirincimiz çok kaliteli." dedi.

Çeltik ekenlerden Musa Tuz ise sabah 08.00'den itibaren su içinde çamurdan havuz oluşturduklarını belirterek, "Akşama kadar suyun içinde pirinç ekimini yapıyoruz. Organik olan pirincimizin tadı çok güzel. Doğal olduğu için herkes bu pirinçten istiyor. İsteyen herkese gönderiyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Hollanda'da Müslümanlar için din özgürlüğü baskı altında'

2019-05-20 16:08 - Genel

İskoçya'da Steve Clarke dönemi

2019-05-20 22:38 - Spor

Barcelona, Hollandalı genç futbolcu ile sözleşme imzaladı

2019-05-23 17:59 - Spor

Şampiyon Galatasaray savunmasına Luyindama ve Marcao etkisi

2019-05-21 14:42 - Spor

'Burada eşyalar Üstadın iklimini göstermek bakımından önemli'

2019-05-24 16:42 - Kültür Sanat

'Hileyi ortaya çıkardık ve şimdi tekrar söz milletin diyoruz'

2019-05-20 04:37 - Siyaset

Kocaeli’de vatandaşlar ‘Sakal-ı Şerif’i görebilmek için sıraya girdi

2019-05-20 21:38 - Genel

Kaleseramik’e ‘İnsana Saygı’ ödülü

2019-05-24 19:13 - Ekonomi

'İhracatçılarımıza 3 milyar TL civarında destek vereceğiz'

2019-05-19 17:27 - Ekonomi

Marmara'da sıcaklık mevsim normallerinin üzerinde seyredecek

2019-05-21 12:47 - Gündem

İlgili Haberler

Alanya'da sağanak sonrası denizin rengi değişti

17:55 - Gündem

İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1447 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı

17:09 - Gündem

Eskişehir'in Mihalgazi Belediye Başkanı Güneş'e sosyal medyadan hakaret eden zanlı tutuklandı

14:34 - Gündem

Yaz aylarında kuruyan Avlan Gölü, yağışların ardından yeniden su tuttu

15:55 - Gündem

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde istinat duvarının çökmesi nedeniyle 5 apartman tahliye edildi

15:39 - Gündem

Günün Manşetleri

Çekya Başbakanı Babis, 15 yaş altındakilere sosyal medya yasağı getirilmesini destekliyor

17:38 - Dünya

İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1447 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı

17:09 - Gündem

Başakşehir, Süper Lig'de son 8 maçında 6. galibiyetini aldı ve çıkışını sürdürdü

17:08 - Spor

RAMS Başakşehir, deplasmanda ikas Eyüpspor'u 2-1 yendi

17:06 - Spor

İstanbul Havalimanı'nda 90 bin tıbbi sülüğün ülkeye yasa dışı girişi engellendi

16:16 - Çevre-Hayat