?>

Bingöl'ün mera ve yaylalarında beslenen kurbanlıkların batıya yolculuğu başladı

Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın yaygın yapıldığı Bingöl'ün mera ve yaylalarında yetiştirilen kurbanlıklar, Kurban Bayramı öncesi batı illerine sevk ediliyor

İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447 - 4 ay önce

Bingöl

İlde geçen yıl, çok sayıda endemik bitkinin bulunduğu geniş mera ve yaylalarda otlatılarak beslenen 136 bin 380 küçükbaş, 12 bin 22 büyükbaş hayvan, Türkiye'nin dört bir yanına gönderildi.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde de hayvan sevklerinde hareketlilik başladı.

Ağırlıkla İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi kentler ile Trakya Bölgesi'ne kurbanlık sevkiyatı yapılan kentte, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar sevkten bir ay önce karantinaya alınıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığınca yetkilendirilen laboratuvarlarda kan numuneleri analiz edilen kurbanlıklar, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün bahçesinde kurulan platformda tek tek inceleniyor.

Gerekli şartları taşıyan kurbanlıkların sevkine izin veriliyor.

Hayvanların sağlık taraması yapılıyor...

İl Tarım ve Orman Müdürü Burhan Bahadır, kentte besicilerin uzun bir süreçte yoğun emekle yetiştirdiği hayvanların, sağlık kontrolünün ardından satışa hazır hale getirildiğini söyledi.

Bingöl'den İstanbul, Kocaeli ve Bursa gibi illere sevk edilecek hayvanların kurumun kampüsüne getirildiğini ifade eden Bahadır, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünün katkılarıyla burada kurulan platform üzerinde hayvanların sağlık taraması ve kulak küpesi kontrolünün yapıldığını belirtti.

Hayvan refahı açısından herhangi olumsuzluk yaşanmaması adına belge kontrolleri ve fiziki muayenelerin gerçekleştirildiğini anlatan Bahadır, şöyle devam etti:

"Dezenfeksiyonu tamamlanan araçların da batı illerine doğru yola çıkmasına izin veriliyor. Hayvanların sağlık taraması yapılarak, vatandaşların bu etleri tüketmelerinin sağlanması hem de hayvan hastalıklarının bulaşma riskinin ortadan kaldırılması amaçlanıyor. İstanbul ve özellikle Trakya kesimine de yoğun sevk yapan illerden biriyiz. Trakya, hastalıktan ari bir bölge olduğu için mayıs itibarıyla sevkler bu bölgeye açıldı."

Bahadır, vatandaşların alacakları kurbanlıklarla ilgili her türlü bilgiye Tarım ve Orman Bakanlığının "Tarım Cebimde" ve e-Devlet uygulamalarından ulaşabileceğini kaydetti.

"Temennimiz, herkesin kurbanlıklarının satılması"

Merkeze bağlı Gözeler köyünde besicilik yapan Zeki Bilen ise yaklaşık 16 yıldır kurbanlık hayvan yetiştirdiğini belirtti.

Bilen, "Bismillah dedik ve başladık. İnşallah nasipse yola çıkacağız İstanbul'a. Kurbanlıkları İstanbul'un Avrupa yakasına, Trakya Bölgesi'ne götüreceğiz. Temennimiz, herkesin kurbanlıklarının satılması. İki tırda 50 büyükbaş hayvan götürüyorum. Herkese buradan bol kazanç diliyorum." ifadelerini kullandı.

Tır şoförü Hamza Sönmez de yaklaşık 24 saatlik yolculuğun ardından İstanbul'a ulaşabildiklerini anlatarak, "Zorlu bir yolculuk çünkü canlı hayvan taşıdığımız için normal yolculuk şartları geçerli değil. Direkt gitmemiz lazım. Yoksa hayvanlar yorgun düşer. İnşallah yolculuğumuz kazasız belasız olur." diye konuştu.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor, şampiyonluk sonrası düşüşe geçti

2025-05-20 12:08 - Spor

Kahramanmaraş'ta 4 büyüklüğünde deprem

2025-05-17 22:28 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile telefonda görüştü

2025-05-17 15:02 - Siyaset

Çınarcık Belediyesine çevre kirliliği cezası uygulandı

2025-05-16 16:08 - Çevre-Hayat

RusQuality Başkanı Protasov: KazanForum 'helal' sektörü için kritik önemde

2025-05-18 11:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Milli sporcular BM Genel Merkezi'ni ziyaret etti

2025-05-17 14:43 - Spor

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarında son 24 saatte 153 kişi hayatını kaybetti

2025-05-17 14:37 - Dünya

Enduro sporcusunun yol arkadaşı köpeği "Buji" oldu

2025-05-22 11:53 - Çevre-Hayat

ABD eski Başkanı Joe Biden'a prostat kanseri teşhisi konuldu

2025-05-19 00:38 - Dünya

Boluspor, 33 yıllık Süper Lig özlemini bitirmek istiyor

2025-05-18 16:02 - Spor

İlgili Haberler

Yılın ahisi seçilen taş oyma ustası, mesleğini oğullarıyla sürdürüyor

07:47 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Avrupa Müslüman Forumu, İsrail'in Gazze soykırımına karşı Şanlıurfa'da toplantı düzenledi

15:12 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Türk Devletleri Teşkilatı Üye Ülkeleri Diyanet İşleri ve Dini İdare Başkanları 6. Toplantısı yapıldı

22:38 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Gençler Mekke'de Arapça dil eğitimi programında buluştu

16:52 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Dolmabahçe'de 'Gazze İçin İyilik' sergisi açıldı

15:12 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Günün Manşetleri

Çaykur Rizespor sahasında Gençlerbirliği'ni 1-0 yendi

22:38 - Spor

Suriye'deki Sednaya Hapishanesi sanal gerçeklik teknolojisiyle ziyaret edilebilecek

21:57 - Dünya

Kartalkaya'daki otel yangını davasında esas hakkındaki mütalaa verildi

21:28 - Gündem

Almanya'da Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanlığına Sinan Selen'in getirildiği açıklandı

21:12 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İİT ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi'nde yoğun diplomasi trafiği

21:07 - Siyaset