?>

Bin 500 yıllık Türk lezzeti: pastırma

Tarihi yüzyıllar öncesindeki Orta Asya Türklerine kadar uzanan pastırma, günümüzde üretiminin büyük bölümünün yapıldığı Kayseri'de damaklara hitap ediyor. - Anadolu Ajansı

Çevre-Hayat - 9 yıl önce

KAYSERİ - MUSTAFA ÖNAL

Tarihi yüzyıllar öncesindeki Orta Asya Türklerine kadar uzanan pastırma, günümüzde üretiminin büyük bölümünün yapıldığı Kayseri'de damaklara hitap ediyor.

Türklerin göçüyle birlikte Orta Asya'dan Anadolu'ya gelen bin 500 yılık lezzet pastırma, tarihsel süreçte daha profesyonelce yöntemlerle üretilerek günümüze kadar varlığını devam ettirdi. Genelde sığır etinden yapılmasının yanı sıra küçükbaş hayvanlardan da üretilebilen pastırmanın yapımında, teknolojinin gelişmesi ve makineleşmenin hayatın her alanına girmesine rağmen halen geleneksel yöntemler de halen kullanılıyor.

Pastırma üretimi, etin seçiminden itibaren mevsim şartlarına göre yaklaşık bir ay sürüyor. Kesimden sonra dinlendirilerek pastırmalık kısımları seçilen etler, şekil verilip iplere geçiriliyor. Tuzlanarak, bir süre bekletilen pastırmalık etler, yıkandıktan sonra ağırlık altında preslenerek, içindeki kan ve tuzlu sudan arınması sağlanıyor. Açık havada kurutulan etler, 1-2 gün çemene yatırılıyor. Yeniden kurutma işlemine tabi tutulan etler, çemenle kaplandıktan sonra kurutularak tüketime hazır hale getiriliyor.

Erciyes'in doğal esintisi

Kayseri pastırmasına kurutma işlemi sırasında Erciyes'in doğal esintisinin lezzet verdiğine inanılıyor. Çeşitli aşamalarda güneşte ve gölgede kurumaya bırakılan pastırmalık etler, daha çok yaz mevsiminde üretiliyor. Kayseri'nin iklim özellikleri nedeniyle havanın gündüz sıcak, gece serin olması, pastırmanın kuruması için elverişli ortam sunuyor.

Kayseri pastırmanın anavatanı olmuş

Kayseri Ticaret Borsası Başkanı ve pastırma üreticisi Şaban Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki pastırma üretiminin büyük çoğunluğunun Kayseri'de gerçekleştirildiğini söyledi. Pastırmanın Hunlar döneminde üretilmeye başlandığını aktaran Ünlü, o dönem etin tuzlanıp kurutularak savaşta ve seferlerde yenmesi için atın üstünde taşındığını belirtti.

Orta Asya'dan Türkiye'ye uzanan pastırma geleneğinin, Kayseri'nin hava şartlarına uyum sağladığını dile getiren Ünlü, şöyle devam etti:

"Pastırma, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde, Kayseri'nin mis kokulu yiyeceği olarak yer alıyor. Kayseri hava şartlarının uygunluğundan dolayı pastırmanın anavatanı olmuş."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kılıçdaroğlu'nun talimatla ifadesi alınacak

2016-11-01 19:27 - Gündem

'Dakikada 24 kişi ülkesinden ayrılmak zorunda kalıyor'

2016-10-31 19:09 - Dünya

Çorlu’da uyuşturucu operasyonu

2016-11-01 19:52 - Asayiş

Lyrboton Kome gün yüzüne çıkıyor

2016-11-03 19:52 - Kültür Sanat

Sobadan ölüm sızdı

2016-11-01 11:47 - Asayiş

Hırsızlar suçüstü yakalandı

2016-11-03 13:52 - Asayiş

Evlenmek isteyince başına gelmeyen kalmadı

2016-11-03 18:47 - Asayiş

Hayatlarını keskin nişancılar kararttı

2016-11-02 16:12 - Çevre-Hayat

WhatsApp görüntülü arama özelliğine de kavuştu!

2016-11-01 13:17 - Medya

DEAŞ Halep’in kuzeyini PYD/PKK’ya terk ediyor

2016-10-31 15:17 - Dünya

İlgili Haberler

Gaziantep Doğal Yaşam Parkı, ara tatilde 325 bin kişiyi ağırladı

14:22 - Çevre-Hayat

"Yaşamaz" denilen 465 gramlık Hüma bebek anne kucağına kavuştu

13:43 - Çevre-Hayat

Prematüre doğan Masal Mira 104 günlük mücadeleyle ailesinin kollarına kavuştu

13:33 - Çevre-Hayat

Osmanlı Türkçesiyle konuşan genç, sosyal medyada dil konusunda farkındalık oluşturmaya çalışıyor

13:17 - Çevre-Hayat

Sakarya'daki tabiat parkında iyileşen karga, insanlara yakınlığıyla dikkati çekiyor

13:13 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trump, ABD'nin Venezuela ile bazı görüşmeler içinde olduğunu ima etti

04:28 - Dünya

Brüksel'de AB-Türkiye İş Zirvesi kapsamında resepsiyon düzenlendi

03:23 - Ekonomi

Portekiz ve Norveç, Dünya Kupası biletini aldı

01:12 - Spor

İzmir'de seyir halindeki belediye otobüsü yandı

23:48 - Asayiş

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde maden sahasında meydana gelen göçükte 70 kişi hayatını kaybett

22:02 - Dünya