?>

BİLSEM öğrencileri, "Hayatta kalma destek bilekliği" ile TEKNOFEST'te yarışacak

Bitlis Ahmet Eren Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, enkaz altında kalanlara en kısa sürede ulaşılması için tasarladıkları "hayatta kalma destek bilekliği" ile İstanbul'da yapılacak TEKNOFEST'te yarışmaya hazırlanıyor.

Teknoloji - 1 gün önce

Bitlis

Ülkenin deprem gerçeğinden yola çıkan ve son yıllarda yaşanan sarsıntılardan etkilenen 6 öğrenci, yıkılan binaların enkazında kalanların yerini, konumunu ve yaşayıp yaşamadıklarını hızlıca tespit edebilmek için "Hayatta Kalma Destek Bilekliği Projesi"ni geliştirmeye karar verdi.

Proje danışmanı ve Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Volkan Kaya'nın rehberliğinde çalışma yürüten öğrenciler, 3 aylık çalışmayla kişilerin bileğine gelecek şekilde içinde nabız, oksijen ölçümü yapan, GPS ve sarsıntı sensörü bulunan saate benzer bileklik tasarladı.

Yüksek şiddette sarsıntı algıladığında devreye giren, içindeki sensörlerle ölçüm yapabilen bilekliğin, entegre edilmesi halinde depremlerde enkazda kalanların konumunu ve yaşam belirtilerini radyo frekansı üzerinden acil durum ekiplerine iletebilme özelliği bulunuyor.

Arama kurtarma ekiplerine kolaylık sağlaması amacıyla tasarlanan bu projeyle, afet sonrası internet olmadığında dahi bileklik sayesinde enkaz altında kalan ve hayatta olan kişilere hızlıca ulaşılmasının sağlanması hedefleniyor.

Hazırladıkları projeyle bu yıl TEKNOFEST'in ikinci durağı olan İstanbul etabına başvuran öğrenciler, ödül alarak projelerini geliştirmek istiyor.

"Kişinin hayatta kalma olasılığını artırıyor"

Projede yer alan öğrencilerden Tanju Ömer Coşkun Özer, AA muhabirine, ülkede son yıllarda depremlerin arttığını söyledi.

Bu sarsıntılardan etkilenerek projeyi yapmaya karar verdiklerini anlatan Özer, "Kahramanmaraş'ta 2023'te, geçen ay da İstanbul depremini yaşadık. Depremlerin artma riskinden dolayı projeyi yapmaya karar verdik. Projemiz bir saat. Bunu yaşam bilekliği olarak tanımlayabiliriz. Bu saatimiz enkaz altında kalan kişinin nabzını, bulunduğu yerin enlemini ve boylamını AFAD'a ve diğer acil yardım ekiplerine gönderebilecek. Bu da kişinin hayatta kalma olasılığını artırıyor." diye konuştu.

Öğrencilerden Esila Oğuz da depremlerden esinlenerek enkaz altında kalanlara kısa sürede ulaşılabilmesini sağlamak için proje yaptıklarını belirtti.

Oğuz, "Kahramanmaraş depremlerinde enkaz altında kaç kişinin olduğunu, durumlarını bilmiyorduk. Bu nedenle belki kurtarılabilecek birçok hayatı kurtaramadık. Enkaz altında kalan insanların yerlerinin hemen tespit edilerek kurtarılmalarını ve kayıpların azaltılmasını sağlamak için projeyi yaptık." dedi.

"Projemiz canları kurtarmaya yönelik"

Öğrencilere danışmanlık yapan Kaya ise Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını, geçen ay İstanbul'da 6,2 büyüklüğünde depremin meydana geldiğini hatırlattı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen öğrencilerin projeyi yaptığını ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

"BİLSEM olarak burada gerçek yaşam problemlerine yönelik projeler üretiyoruz. Depremden etkilenen öğrencilerimizden geçen yıl bir grup oluşturarak bir proje geliştirmeye karar verdik. Hazırladığımız projemiz TEKNOFEST'te desteklenmeye layık görüldü. Bu yıl projemizi geliştirerek yeniden TEKNOFEST'e başvurduk. Deprem sonrası enkaz altında canlarımız kalıyor. Projemiz bu canlarımızı kurtarmaya, onların yerlerini ve konumlarını tespit etmeye yönelik. Tasarlanan bileklikte GPS, kişinin yaşam belirtisinin algılanması için nabız ve oksijen, sarsıntının da algılanabilmesi için gyro sensörü bulunuyor. Şiddetli sarsıntı algılandığında kişinin hem yaşam belirtisi ve nabzı hem de konum bilgisi acil durum ekiplerine gönderilebiliyor."

Projenin internet tabanlı çalışmadığını, enkaz altındaki kişilerin konum bilgisinin radyo frekanslarıyla iletildiğini vurgulayan Kaya, şu bilgileri verdi:

"Özellikle büyük depremlerde iletişim problemi yaşandığı için bilgilerin direkt AFAD'a iletebilmesi için 'Hayatta Kalma Destek Bilekliği Projesi'ni yaptık. Bileklikteki hassas konum ayarı şiddetli sarsıntı algıladığında kişinin yaşam belirtisini ve konum bilgisini gönderiyor. Bu sayede enkaz altındaki kişilerin hem nerede olduklarını hem de yaşayıp yaşamadıklarını öğrenebiliyoruz. Öğrencilerimizin tasarladığı saat kadranındaki ekrana bağlı nabız ve oksijen sensörleri var. Bundan kişinin nabzını alabiliyoruz. Kordonun içindeki GPS'imiz ve sarsıntı sensöründen aldığımız verileri iletebiliyoruz. Depremlerde en önemli durum koordinasyondur. Projemiz acil durum ekiplerine destek olunması amacıyla tasarlanmıştır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Muş'ta hafızlık eğitimini tamamlayan 300 öğrenci icazet aldı

2025-05-07 23:18 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Türkiye'de toplumun yüzde 20'si alerjik belirtiler gösteriyor

2025-05-07 12:23 - Sağlık

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, Türk Büyükelçi Bilgiç ile Ukrayna'daki durumu görüştü

2025-05-06 20:37 - Özel Haber

Yazdıkları mektuplarla sevdiklerine sigarayı bıraktırdılar

2025-05-07 13:23 - Çevre-Hayat

DSÖ: Sağlık alanındaki eşitsizlikler, yaşam süresini onlarca yıl kısaltabiliyor

2025-05-06 14:07 - Sağlık

Ekibiyle 2 bini aşkın bitkiyi analiz eden akademisyen yeni ilaçların geliştirilmesi için çalışıyor

2025-05-07 11:47 - Sağlık

Gaziantep Üniversitesi akademisyenleri, iplik üretimini hızlandıran makine geliştirdi

2025-05-07 11:58 - Teknoloji

16. KazanForum haftaya başlıyor

2025-05-07 10:33 - Ekonomi

Türkiye'de 56 seyahat sağlığı merkezi ile bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor

2025-05-07 13:02 - Sağlık

Avrupa'daki klasik otomobil tutkunları Saraybosna'da buluştu

2025-05-10 22:48 - Magazin

İlgili Haberler

T3 Vakfı, Azerbaycan'da iki yeni Bilim Merkezi kurdu

16:48 - Teknoloji

Üniversite öğrencileri ürettikleri elektrikli otomobille TEKNOFEST'te zirveyi hedefliyor

13:17 - Teknoloji

Milli savaş gemileri ve İHA'lar Malezya'da sergilenecek

13:12 - Teknoloji

Giresun Üniversitesinden FAE'nin projelerine istatistik bilimi ve yapay zeka desteği sağlanacak

13:02 - Teknoloji

Zararlı böcekleri yaklaştırmayan bitkilerin kimyasal savunması araştırılıyor

12:18 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Bingöl'de sağanak ve dolu etkili oldu

21:12 - Gündem

İlaç şirketi Sanofi, 2030'a kadar ABD'de en az 20 milyar dolarlık yatırım yapacak

20:57 - Ekonomi

Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliğinden Türk vatandaşlarına Libya'ya seyahat uyarısı

20:07 - Dünya

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Putin'den müzakerelere katılmasını isteyecek

19:57 - Dünya

Sinop'ta doğada bulunan 2 ayı yavrusunu veteriner hekimler besledi

19:47 - Gündem