?>

Bilişim uzmanları, çocuklar için sosyal medyada yaş sınırını değerlendirdi

Prof. Dr. Mustafa Alkan, "Mümkün olsa da her yaş grubuna düzenlemeler yapılsa. Ama çok zor bir olay. Dünyada konunun uzmanları, eğitimciler, sosyal bilimciler ve psikologlar bir araya gelerek 12-16 yaş aralığı kabul gördü" dedi

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 3 ay önce

Ankara

Dünyada birçok ülke, çocukların sosyal medya platformlarının olumsuz içeriklerinden etkilenmemesi için koruyucu ve önleyici uygulamalarını devreye sokarken, Türkiye de yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Bu kapsamda, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve ilgili kurumlar, çocukları sosyal medyanın zararlarından korumak için yasal düzenleme hazırlıklarını sürdürüyor.

Düzenlemenin hayata geçirilmesiyle 16 yaş altındaki çocukların sosyal medyayı ebeveyn kontrolünde kullanması planlanıyor.

Söz konusu planlama ve dünyada çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemelerine ilişkin açıklamalarda bulunan bilişim uzmanları, uygulamanın çocukların dijital ortamdaki tehlikelerden korunması adına önemli olduğunu vurguladı.

"Sosyal medyada çocuklarımız günde 4 saate yakın zaman geçiriyor"

Fotoğraf: Betül Abalı/AA

Bilgi Güvenliği Derneği Başkanı da olan Alkan, dijital platformların çocukları yoğun şekilde etkilediğini söyledi.

Özellikle 12-16 yaş arasındaki çocukların en riskli gruplar arasında yer aldığını vurgulayan Alkan, "Çocuklar, sosyal medyada siber zorbalık başta olmak üzere zararlı içeriklere, şiddete ve uyuşturucu ile kumar gibi zihinsel sağlığı bozacak ortamlara maruz kalıyorlar." dedi.

Alkan, çocuklarda çok ciddi zihinsel problemlerin görülebildiğine işaret ederek, "Oxford Sözlüğü, 2024'ün en önemli kelimesini 'zihinsel çürümüşlük' diye ifade etti. Sosyal medyada bizim çocuklarımız günde 4 saate yakın zaman geçiriyor. Dünya ortalaması ise 2,5 saat civarında. Bu çocuklarımızı psikoloji olarak çok olumsuz etkiliyor." diye konuştu.

"Dünyada 12-16 aralığı yaş kabul gördü"

Alkan, sosyal medya düzenlemesinde getirilmesi beklenen yaş sınırına ilişkin, "Mümkün olsa da her yaş grubuna düzenlemeler yapılsa. Ama çok zor bir olay. Dünyada konunun uzmanları, eğitimciler, sosyal bilimciler ve psikologlar bir araya gelerek bir sınıflandırma yoluna gittiler ve 12-16 yaş aralığı kabul gördü. En kritik aralık 12-16 yaş aralığı olduğundan düzenlemeler buraya yoğunlaştı." değerlendirmesinde bulundu.

Dünyada çocuklara yönelik sosyal medya düzenlemesini, ilk ve en kapsamlı Avustralya'nın hayata geçirdiği bilgisini paylaşan Alkan, şunları kaydetti:

"Avustralya, sosyal medya ve internet kısıtlamalarına yönelik çok ciddi uygulamaları yürürlüğe koydu. Yine AB'nin, ABD'nin ve dünyadaki birçok ülkenin sosyal medya denetimlerine yönelik düzenlemeleri var. Bizim de benzer şekilde bu düzenlemelere ihtiyacımız var. Bunları, sosyal medyaya sansür ya da yasak getirme gibi algılamamak lazım. Çocuklarımızı, gençlerimizi bu ortamdaki tehlikelerinden, tehditlerinden koruyabilmek için bu düzenlemeler son derece önemli."

"Çocukların doğru yerlere ulaşabilmesi için bu düzenlemenin yapılması gerekiyor"

Ankara Üniversitesi (AÜ) Bilgi İşlem Daire Başkanlığında Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda Siber Güvenlik Uzmanı Hamza Aytaç Doğanay ise yaş sınırı konusunda dengeyi sağlayacak bir çalışmanın yapılması gerektiğini bildirdi.

Doğanay, "16 yaşındaki bir çocuk için izin verilmiş bir içerik, 12 yaşındaki çocuk için uygun olmayabilir. 16 yaş keskin bir sınır. Bunun yaş gruplarına ayrılması gerekiyor. Çeşitli çalışmaların ve testlerin yapılarak uygulamaya geçilmesi gerekir. AB'de de 13-16 yaş bir grup, 13 yaş altındakiler de ayrı bir grup olarak değerlendiriliyor. Bana göre, doğru bir uygulama." ifadelerini kullandı.

Belirli yaş altındaki çocukların internet ortamında sağlıklı içeriklere erişebilmesi için yaşlarını doğrulayabilecekleri dijital kimlik uygulamasının olması gerektiğini belirten Doğanay, çocukların internet üzerinde karşılaşabilecekleri içeriklerden olumsuz etkilenmelerinin yüksek olduğunu söyledi.

Doğanay, düzenlemenin çocukların korunması adına yapıldığına işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Pedagogların, psikologların, içerik sağlayıcıların, hukukçuların ve kolluk kuvvetlerinin katkıda bulunacağı bir çalışma grubunun kurulması gerektiğini düşünüyorum. Çocuklar, internet üzerinde akranlarıyla konuştuklarını zannederek, kötü niyetli kişilerle konuşabiliyor. Yakın geçmişte 'Mavi Balina' gibi bir olumsuz durumla karşılaşmıştık. Bu yüzden çocukların doğru yerlere ulaşabilmesi için bu düzenlemenin yapılması gerekiyor."

Avrupa'da çeşitli kısıtlamalar mevcut...

Öte yandan, Avrupa'da sosyal medya yaş düzenlemesinde çeşitli uygulamalar bulunuyor.

Sosyal medya kullanımı için Almanya'da 16, Fransa'da 15, Belçika'da 13 yaş altındaki çocukların ebeveynlerinden izin almaları gerekiyor.

İrlanda'da hükümete dijital rıza yaşının 13'ten 16'ya yükseltilmesi önerisinde bulunulurken, İspanya'da da çocukların 16 yaşına kadar cep telefonu kullanmamaları, kullananların ise sadece telefon aramalarına açık cihazları kullanmaları önerisi yapıldı.

Yunanistan'da 15 yaş altındakilerin sosyal medya kullanımını kısıtlayacak yeni uygulamaların hazırlığı yapılırken, İngiltere'de 16 yaşından küçüklere sosyal medya yasağının getirilmesi tartışılıyor.

İsveç de tıpkı Türkiye gibi sosyal medya kullanımına yaş sınırı getirmeyi planlayan ülkeler arasında yer alıyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Muş'ta köy okulunun tek öğretmeni sobayla ısıttığı sınıfta 8 öğrencisine eğitim veriyor

2025-01-13 13:38 - Çevre-Hayat

Bolu Dağı ve Anadolu Otoyolu Düzce kesiminde sis etkili oldu

2025-01-12 11:23 - Gündem

Güney Kore'de düşen yolcu uçağının karakutularından son 4 dakikaya ait veri elde edilemedi

2025-01-11 13:53 - Dünya

Kara Kuvvetleri Komutanlığı uzman erbaş ve sözleşmeli er alacak

2025-01-13 17:03 - Gündem

Fransa'da, Paris ve Maccabi Tel-Aviv basketbol takımlarının karşılaşması protesto edildi

2025-01-17 09:46 - Spor

Şanlıurfa'nın engelli futbol takımında hedef Türkiye Kupası'nı kazanmak

2025-01-13 13:23 - Spor

Ilgaz Dağı'nda kar yağışı ve sis etkili oluyor

2025-01-13 20:32 - Çevre-Hayat

Küresel petrol arzı Aralık 2024'te günlük 20 bin varil arttı

2025-01-15 12:57 - Ekonomi

Küresel borsalarda algoritmik işlemler giderek yaygınlaşıyor

2025-01-15 12:17 - Ekonomi

FETÖ'ye yönelik İstanbul merkezli operasyonda yakalanan 17 şüpheli tutuklandı

2025-01-18 00:08 - Asayiş

İlgili Haberler

Umman-Türkiye İş Konseyi Başkanı: İki ülke arasında güçlü iş birliği fırsatları var

18:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Bakan Kacır TEKNOFEST KKTC'de konuştu: İstiyoruz ki KKTC bilişim adası olsun

14:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Son üç papanın terzisi, dördüncüsünü giydirmeye hazırlanıyor

13:57 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsrail saldırısında öldürülen Lübnanlı gazetecinin ailesi: Gazeteciler gerçeği aktaran seslerdir

13:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Makedonyalı Filev ailesi, Ohri incisi üretiminin sırrını dört kuşaktır geleceğe taşıyor

13:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Yemen'deki Husiler, İsrail'de Ben Gurion Havalimanı'nı vurdu

10:37 - Dünya

Bakan Tunç'tan, "Bilirkişilik Yönetmeliğine" ilişkin paylaşım

10:28 - Gündem

Port Sudan'daki hava üssünün dronlarla hedef alınmasının ardından bölgedeki seferler askıya alındı

10:17 - Dünya

Trafik denetimlerinde, izinsiz 'çakar lamba' kullanan 39 sürücüye işlem yapıldı

09:48 - Asayiş

Trabzonspor, yarın Kasımpaşa'ya konuk olacak

09:42 - Spor