?>

Bilim insanlarına göre, hayvanlar bitkilerin çıkardığı gizli seslere tepki veriyor

Bilim insanları, ilk kez bir hayvanın, bir bitkinin çıkardığı "gizli" sese tepki verdiğine dair kanıt elde etti.

Teknoloji - 2 ay önce

İstanbul

BBC'nin haberine göre, 2023 yılında, stres altındaki bitkilerin "çığlık attığını" yani susuz kaldıklarında veya zarar gördüklerinde yüksek frekanslı sesler yaydığını keşfeden bilim insanları, araştırmalarını hayvanların bu seslere tepkisi üzerine sürdürdü.

İsrail'in Tel Aviv Üniversitesinden araştırmacılar, bu kapsamda yürüttükleri araştırmada, dişi güvelerin stres altında olduğu sinyalini veren domates bitkilerine tepki vererek bunlara yumurta bırakmaktan kaçındığını tespit etti.

????

Araştırmada, bu davranışın güvelerin bitkilerden yayılan ancak insan kulağının duyamayacağı frekanstaki sesleri algıladığı ve bu seslere göre karar verdiğini gösterdiği kaydedildi.

Araştırmacılardan Tel Aviv Üniversitesinden Prof. Yossi Yovel, yaptığı açıklamada, "Bu, bir hayvanın bir bitkinin çıkardığı sese tepki verdiğini gösteren ilk kanıt. Şu an bu konuda sadece tahminde bulunabiliriz ancak pek çok hayvanın bir bitkiden duyduğu sese göre; örneğin onu tozlaştırıp tozlaştırmayacağına, içinde saklanıp saklanmayacağına veya yiyip yemeyeceğine karar verebileceği bir ekosistem hayal edebiliriz." dedi.

Bilim ekibinden, Prof. Lilach Hadany, bu bulgunun sadece hayvanlar açısından değil, bitkiler arası iletişim açısından da önemli olduğuna dikkati çekerek "Bir bitki stres altındaysa bundan en çok etkilenecek olan, diğer bitkilerdir. Bu nedenle, bitkilerin birbirlerinden gelen ses sinyallerine tepki vermesi, örneğin kuraklıkta suyu daha dikkatli kullanmaları mümkün olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Araştırmacılar, bu bulguların yalnızca bir başlangıç olduğunun altını çizerken ilerleyen süreçlerde farklı bitkilerin farklı sesleri üretip üretmediği ve başka hayvan türlerinin bu seslere tepkisi incelenecek.

Araştırma sonuçları eLife dergisinde yayımlandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

15 Temmuz'da şehit olan muhtarın eşi hayatını 2 çocuğuna adadı

2025-07-14 11:32 - Çevre-Hayat

ALPİN-2, yeni motoruyla çok daha güçlü

2025-07-15 11:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Zelenskiy, Ukrayna Ekonomi Bakanı Sviridenko'ya başbakanlık görevini teklif etti

2025-07-14 17:22 - Dünya

15 Temmuz gazisi genç kız o gecenin hafızalarda diri kalmasını istiyor

2025-07-14 12:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Kırklareli'nde 102 bin kök Hint keneviri ele geçirildi

2025-07-08 18:27 - Asayiş

Tavuk eti üretimi mayısta yıllık bazda yüzde 11,7 arttı

2025-07-14 10:22 - Ekonomi

Altının kilogram fiyatı 4 milyon 295 bin liraya yükseldi

2025-07-10 19:42 - Ekonomi

TRT Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, görevi Albayrak'tan devraldı

2025-07-14 17:32 - Medya

İzmir Büyükşehir Belediyesinin işten çıkardığı işçiler eylemlerini sürdürüyor

2025-07-10 12:12 - Gündem

Türk Telekom'da yeni sezonun hedefi Avrupa Ligi bileti almak

2025-07-14 20:16 - Spor

İlgili Haberler

TEKNOFEST Roket Yarışması genç mühendis adaylarına ilham veriyor

19:29 - Teknoloji

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar Savaşan İHA Yarışması'nda gençlerle buluştu

19:58 - Teknoloji

TEKNOFEST'te gençler 'süper uygulama' için yarışacak

19:28 - Teknoloji

Gazze'deki insanların ruh sağlığını desteklemek için oluşturulan dijital uygulama Köln'de tanıtıldı

18:57 - Teknoloji

TEKNOFEST İnsansız Kara Aracı Yarışması Tekirdağ'da sürüyor

16:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Türkiye'nin 'en etkin 50 insan kaynakları lideri' belirlendi

09:58 - Ekonomi

Yeni eğitim öğretim yılının ilk ders zili yarın çalacak

09:51 - Eğitim

Aileler sabah namazında Gazze için bir araya geldi

08:23 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Mutluluğun coğrafyası: İskandinav ülkeleri refahı nasıl başardı? -Ali Ekinciel yazdı-

07:21 - En Son Yazılar

İsrail ordusunun Batı Şeria'daki baskınlarında 24 Filistinli yaralandı

04:47 - Dünya