?>

Bilim insanları, uzayda ilk defa fare embriyosu büyüttü

Uzay'daki mikro yer çekimi ve yüksek radyasyon koşullarında embriyo gelişimini inceleyen araştırmacılar, ilk defa uzayda büyütülen fare embriyosunun sağlıklı gelişimini sürdürdüğünü tespit etti.

Teknoloji - 2 yıl önce

Ankara

New Scientist'in haberine göre, bilim insanları, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) ilk defa fare embriyosu büyüttü.

Araştırmanın başyazarı Teruhiko Wakayama ve ekibinin laboratuvarda hazırladıkları dondurulmuş fare zigotları, Ağustos 2021'de SpaceX roketiyle ISS'e gönderildi.

ISS'teki astronotlar, 2 hücreli embriyo (zigot) kültürünü rahim dışında hayatta kalabilecekleri azami süre olan 4 gün boyunca büyüttü ve kimyasal işlemlerle bozulmasını önleyerek Dünya'ya geri gönderdi.

Araştırmacılar, mikro yer çekimi ve yüksek radyasyon ortamında büyütülen fare embriyolarında DNA ve yapı bozulması gözlemlenmediğini, fetüs ve plasenta oluşumuna normal ilerleme saptandığını belirtti.

Uzaydaki yüksek radyasyonun, embriyoların DNA dizilimine zarar vermemesinin kısa süreli maruz kalmayla açıklanabileceği değerlendiriliyor.

Wakayama, Dünya'dan Mars'a 6 aydan uzun süren yolculuklarda gebelerin de bulunması ihtimaline önlem olarak çalışmanın, sürecin güvenliğini teyit etmede önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Sonuçların uzayda memeli türlerin çoğalmasının mümkün olabileceğine işaret ettiğini söyleyen Wakayama, mikro yer çekiminde doğumun zorluklarının henüz bilinmediğini vurguladı.

Farelerin gebeliğin ikinci yarısında 9 ila 11 günlüğüne NASA aracılığıyla uzaya gönderildiği önceki çalışmalarda, gebe farelerin Dünya'ya döndükten sonra normal gelişimini tamamlamış ortalama ağırlıkta yavrular doğurduğu tespit edilmişti.

Wakayama'nın ekibi, ISS'e gönderilen embriyoların Dünya'ya dönüşünde dişi farelere tekrar enjekte edilerek sağlıklı yavruların oluşumunu ayrıca ISS'e fare sperm ve yumurtaları göndererek döllenmenin başarısını incelemeyi planlıyor.

Araştırmanın sonuçları, "iScience" dergisinde yayımlandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mersin Limanı'nda 610 kilogram kokain ele geçirildi

2023-10-27 10:58 - Asayiş

Türkiye, 2053'e kadar ulaşım altyapısına 168 milyar dolarlık yatırım planlıyor

2023-10-25 21:13 - Ekonomi

Beyaz Saray, Suriye ve Irak'taki ABD güçlerine yönelik saldırılardan İran'ı sorumlu tuttu

2023-10-28 12:32 - Dünya

Milli smaçör İzzet Ünver ile Halkbank'ın "mantalitesi" örtüştü

2023-10-24 11:03 - Spor

MSB'den Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü paylaşımı

2023-10-29 10:02 - Gündem

Yunanistan Yüksek Mahkemesi, seçimlerde hukuksuzluk şüphesiyle 11 milletvekilinin ifadesini istedi

2023-10-25 15:03 - Dünya

Türkiye'nin Helsinki Büyükelçiliğine boyalı ve sis bombalı saldırı

2023-10-25 18:37 - Dünya

Milli Eğitim Bakanı Tekin, öğrencilerle Birinci Meclis'i ziyaret etti

2023-10-29 12:07 - Gündem

100. Yıl Cumhuriyet Kadınları Koşusu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde yapıldı

2023-10-29 14:33 - Spor

Kamu Bilişim Zirvesi 31 Ekim'de Ankara'da başlayacak

2023-10-28 21:18 - Teknoloji

İlgili Haberler

Robotlaşmaya hız veren Türk sanayisi rekabet gücünü artırıyor

12:48 - Teknoloji

Yerli "dolanan mühimmatın" ilk işi ihracat oldu

11:57 - Teknoloji

Savunmada gelişen yetenekler kanserle mücadeleye destek verecek

11:47 - Teknoloji

"Mavi vatan"a milli uzun menzil hava savunma yeteneği geliyor

16:37 - Teknoloji

Uluslararası lider ve genç araştırmacılar programlarının 2025 yılı çağrıları açıldı

15:03 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İran'a BM yaptırımları yeniden devreye girdi

12:58 - Dünya

Kahvede kendi markasını oluşturan genç girişimci, yurt dışına açılmayı hedefliyor

12:18 - Ekonomi

Vietnam'da yaklaşan Bualoi Tayfunu nedeniyle binlerce kişi tahliye hazırlıkları yapıyor

12:13 - Dünya

İsrail’in Gazze’ye son saldırılarında en az 30 Filistinli öldü

12:08 - Dünya

Meclis'ten "Sıfır Atık" Projesi'ne tam destek

11:58 - Gündem