?>

Bilim insanları, uzayda gıda üretiminin mümkün olup olmadığını test ediyor

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından finanse edilen yeni bir araştırma kapsamında, bilim insanları uzayda hücrelerden gıda üretiminin mümkün olup olmadığını test ediyor.

Teknoloji - 3 ay önce

BBC'nin haberine göre, ESA'nın desteğiyle yürütülen söz konusu projede, yerçekiminin az olduğu ve radyasyon seviyesinin yüksek olduğu uzay ortamında laboratuvar üretimi gıdaların yetiştirilip yetiştirilemeyeceğine dair araştırmalar yapılıyor.

Araştırma kapsamında, astronot başına günlük 20 bin sterline kadar çıkabilen beslenme maliyetlerinin azaltılması hedeflenirken, bilim insanlarının çalışmalarının olumlu sonuç vermesi halinde, astronotlar yakın gelecekte biftek, püre ve tatlı gibi yiyecekleri doğrudan uzayda laboratuvar ortamında üretebilecek.

Projede kullanılan "biyoreaktör" isimli sistemin; protein, yağ ve karbonhidrat gibi temel besin maddelerini hücrelerden üretip, bunları gerçek gıdaya dönüştürmesi hedefleniyor.

Imperial College Londra'daki Bezos Sürdürülebilir Proteinler Merkezi'nde geliştirilen sistemin, geleneksel tarıma göre daha az kaynak tükettiği ve çevreye daha az zarar verdiği belirtiliyor.

Deneyler kapsamında, uzayda test edilmek üzere daha küçük ölçekli bir biyoreaktör, SpaceX'in Falcon 9 roketiyle yörüngeye gönderilirken, bu sistem ESA'nın ilk ticari geri dönüş uydusu Phoenix ile dünyaya geri getirilecek.

İngiltere merkezli Frontier Space şirketinin CEO'su ve kurucusu Dr. Aqeel Shamsul, bu çalışmanın iki yıl içinde Uluslararası Uzay İstasyonu'nda küçük çaplı bir gıda üretim tesisi kurulmasının ilk adımı olduğunu belirterek, "Hayalimiz, uzayda ve Ay'da üretim tesisleri kurmak." ifadesini kullandı.

Shamsul, ayrıca, insanların uzayda kalıcı olarak yaşayabilmesi için bu tür teknolojilerin şart olduğuna işaret etti.

İngiltere'nin ilk astronotu Helen Sharman da uzayda daha çeşitli ve besleyici gıdaların elde edilmesinin önemine dikkati çekerek, bu tür gıdaların, uzun süreli görevlerde astronotların sağlığını korumak ve kilo kaybını önlemek açısından kritik rol oynayabileceğini ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Leylekler tarihi türbenin çatısını mesken tuttu

2025-04-20 11:57 - Çevre-Hayat

Bakan Bak, Rusya'da voleybol finalini izledi, şampiyon takıma kupasını verdi

2025-04-19 21:12 - Spor

Süper Lig'e yükselen Kocaelispor'da şampiyonluk coşkusu

2025-04-20 23:43 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan, Cezayir'de Türkiye'nin Oran Başkonsolosluğunun resmi açılışını yaptı

2025-04-20 17:52 - Siyaset

Tarım Orman Şurası 'Bereketin Yüzyılı'na rota çizecek

2025-04-22 11:12 - Ekonomi

Elazığ'da 3 ilkokul öğrencisi Uluslararası Matematik Yarışması'nda birinci oldu

2025-04-19 15:17 - Çevre-Hayat

Şehit eşinin hatırasını kişisel eşyalarıyla yaşatıyor

2025-04-20 12:42 - Çevre-Hayat

Özgül ebe 42 yıldır anne adaylarının sevincine ortak oluyor

2025-04-20 12:13 - Çevre-Hayat

MSB, 23 Nisan'da 23 geminin ziyarete açılacağını duyurdu

2025-04-20 18:57 - Gündem

TFF Merkez Hakem Kurulu, nisan ayı hakem kampını düzenledi

2025-04-19 12:08 - Spor

İlgili Haberler

Keskin nişancıların robot hedefi "akıllandı"

14:17 - Teknoloji

Nevşehir'de bir firma etkin ve hızlı müdahale için "Asayiş dronu" üretti

12:33 - Teknoloji

NASA'nın Crew-11 ekibi, 15 saatlik yolculuğun ardından ISS'ye ulaştı

11:37 - Teknoloji

Çöpe giden pet şişeler Atatürk Üniversitesinde depreme karşı güce dönüştürüldü

12:48 - Teknoloji

HAB, savunma sanayisinde "takım yıldızlarıyla" yükseliyor

12:42 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları İsveç'te protesto edildi

18:08 - Dünya

İçişleri Bakanlığınca Suriyelilerin gönüllü geri dönüşlerini konu alan kısa film hazırlandı

16:53 - Gündem

AB Komisyonu uçak yolculuklarında sıvı miktarı sınırının kaldırılmasının yolunu açtı

16:48 - Dünya

Ukrayna: Rusya'da bir dizi önemli tesise saldırılar düzenlendi

16:43 - Dünya

Kimya sektörü temmuzda 3,4 milyar dolarlık ihracatla rekor kırdı

15:42 - Ekonomi