?>

Bilim insanları Kuzey Kutbu'nda plastikleri parçalayan mikroorganizmalar keşfetti

İsviçre'den araştırmacılar, Alpler ve Kuzey Kutbu'nda plastiği düşük sıcaklıklarda bile parçalayabilen mikroorganizmalar keşfetti.

Teknoloji - 2 yıl önce

Londra/Berlin

İsviçre Federal Enstitüsü WSL'den bilim insanları, Frontiers in Microbiology'de Alpler ve Kuzey Kutbu'nda plastiğin parçalanmasına ilişkin araştırmalarını yayınladı.

Araştırmacılar, laboratuvar inkübasyonları sırasında Alpler ve Kuzey Kutbu topraklarına gömülü plastiklerin yanı sıra Kuzey Kutbu karasal ortamlarından toplanan plastikleri kullanarak 34 mikrobiyal suşu izole etti ve bozulma yeteneklerini 15 santigrat derecede test etti.

Ambalaj ve tüketici ürünlerinde yoğun şekilde kullanılan ve biyolojik olarak parçalanamayan polietilen (PE), test edilen mikroorganizmalar tarafından parçalanamadı. Ancak, test edilen mikroorganizmaların yarısından fazlası 15 derece sıcaklıkta biyolojik olarak parçalanabilen polyester-poliüretan üretirken, iki tür PE dışında her plastiği parçalayabildi.

Çalışma, birkaç taksonun plastikleri parçalayabildiğini ilk kez göstermesinin yanı sıra, önceki çalışmalara göre daha düşük sıcaklıklarda parçalayabildiğini göstermesi açısından da cesaret verici sonuç ortaya koydu.

Daha önceki mikrobiyal plastik bozunmaları çoğunlukla 20 derece üzerindeki sıcaklıklarda incelenmişti.

Mikroorganizmalar, sürdürülebilir bir plastik ekonomisi sağlamak için önemli potansiyel vadediyor.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD), göre her yıl dünya çapında yaklaşık 460 milyon ton plastik üretiliyor. Bu bağlamda en önemli ham madde ham petrol ve plastiğe talep artmaya devam ediyor. Plastik üretim miktarının artan taleple birlikte 2050'ye kadar iki katına çıkabileceği tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), yeniden kullanım, geri dönüşüm ve ürünlerin yeniden yönlendirilmesi ve çeşitlendirilmesi olarak sıralanan bu üç değişikliğin uygulanmasıyla, plastik kirliliğinin 2040'a kadar yüzde 80 azaltılabileceğini öngörüyor.

WWF'ye göre ise dünyada kullanılan plastiklerin sadece yüzde 10'u geri dönüşüme gidiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ovio Collagen

2023-05-12 12:08 - İnsan&Hayat

Türkiye sandık başında

2023-05-14 08:18 - Gündem

Rize'de "Öğretmenim Mutfakta" yemek yarışması düzenlendi

2023-05-17 13:53 - Çevre-Hayat

Havalimanlarında 4 ayda yaklaşık 55 milyon yolcu ağırlandı

2023-05-12 11:33 - Ekonomi

Çaykur Rizespor gözünü Süper Lig'e dikti

2023-05-15 14:17 - Spor

Trabzonspor'un bileği büyük maçlarda bükülmüyor

2023-05-16 11:18 - Spor

Elbistan'da vatandaşlar sandık başına gitti

2023-05-14 14:07 - Gündem

BoE'den "enflasyonu düşürmede kararlılık" mesajı

2023-05-17 16:14 - Ekonomi

Kültür ve Turizm Bakanlığı sözleşmeli 127 personel alacak

2023-05-13 05:43 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara'ya geldi

2023-05-15 01:08 - Siyaset

İlgili Haberler

DENEYAP Teknoloji Atölyelerinden 81 ilde proje şenliği

14:33 - Teknoloji

Yeni nesil motorlar savunmaya güç katacak

12:23 - Teknoloji

Yapay zekanın görsel içerik üretiminde kullanılması maliyet açısından avantaj sağlıyor

12:18 - Teknoloji

Topçu silahlarına "Kurtaran" ile durmak yok

11:52 - Teknoloji

Deniz ve hava aracı kazalarına 7/24 uydu destekli yakın takip

11:12 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Çin'den, BRICS'e küresel yönetişim reformunu ilerletme çağrısı

09:33 - Ekonomi

Küresel piyasalar haftaya satış baskısıyla başladı

09:10 - Ekonomi

Endonezya'daki Lewotobi Laki-Laki Yanardağı'nda patlama meydana geldi

08:56 - Dünya

Trump'tan, 'raydan çıkmak'la eleştirdiği Elon Musk için 'tren kazası' benzetmesi

08:55 - Dünya

ABD'nin Texas eyaletindeki sel felaketinde ölenlerin sayısı 82'ye yükseldi

08:27 - Dünya