?>

Bilecikli köylüler ürettikleri cennet hurmasını kurutarak pazarlıyor

Bilecik merkeze bağlı Küplü, Bekdemir ve Başköy köyleri ile İnhisar ilçesinde yaklaşık 1400 dekar alanda üretilen cennet hurması kurutularak yurt içi ve dışına satılıyor.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

Bilecik

Bölgede ekim ayının son haftasında başlayan ve kasım ortalarına kadar devam cennet hurması hasadı, bahçelerde yüksekliği 8-10 metreyi bulan ağaçlara merdivenle çıkan işçiler tarafından yapılıyor.

Kalitesine göre ayrı ayrı kasalara yerleştiren hurmalar, yaş olarak satış noktalarına gönderiliyor. Kurutulan hurmalar ise pekmez, reçel, marmelat yapımının yanı sıra kurabiye ve keklerde kullanılıyor, kabuğundan sirke elde ediliyor.

Küplü Köyü Muhtarı Hüseyin Demirbaş, AA muhabirine, ağaçların budaması, bakımı iyi yapıldığında rekolte ve kalitenin arttığını söyledi.

Son günlerde gelen alıcılara hurmaların yüzde 90'ının satıldığını belirten Demirbaş, "Hurma buranın iklimini seviyor. Fidanın dikiminden 3 yıl sonra verim alıyorsunuz. Geçen yıla oranla yüzde 10 artış var. 1200-1500 ton rekolte bekliyoruz." dedi.

Demirbaş, katma değerini yükseltip üreticinin bütçesine daha fazla katkı sağlamak için çeşitli ürünlere dönüştürdüklerini anlattı.

Meyvenin kilogramının yaş olarak 7-8, kurutulmuşunun 75-100 liradan alıcı bulduğunu aktaran Demirbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bereketli bir sezon geçiriyoruz. Hurmadan kurutmanın yanında cips ve çikolatalı hurma da yapıyoruz. Kabuğundan bile faydalanıyoruz. Şu an yaş daha çok fakat kurutma da her sene artıyor. Köyümüzde kurutma tesisi yapacağız. Yurt dışından talep artıyor. Kurutulmuş hurma yıllardır var ama 3-4 yıldır rağbet görmeye başladı. Her evin balkonunda kurutulmuş hurma görebilirsiniz. Köyde her kadınımız hurma kurutuyor. Diğer köylerde de bu sistem yaygınlaştı. Yurt dışında yaşayan Hollanda'da, Belçika'da, Almanya'da ve Fransa'dan olsun devamlı talep ediyorlar. Geçen yıla göre talep fazla. Köyde yetişen hurmayı katma değerli hale getiriyoruz."

"Erkekler ağaçlardan topluyor, kadınlar da kasalama işlemini yapıyor"

Üreticilerden Gülden Duman da hayvancılığın yanında yaklaşık 100 dönüme yakın arazide cennet hurması yetiştirdiklerini ifade etti.

Hasada geçen hafta başladıklarını dile getiren Duman, "Yaklaşık 10 gün aktif bir şekilde çalışıyoruz. 15 yıldır hurma yetiştiriyoruz. Sabah erken saatte bahçeye geliyoruz ama çok soğuk oluyor, üşüyoruz. Genellikle erkekler ağaçlardan topluyor, kadınlar da kasalama işlemini yapıyor. Günlük 10-15 eleman istihdam sağlıyoruz. Genellikle Eskişehir, Afyonkarahisar, Bursa ve Ankara'dan toptancılarımız alıp gidiyor." diye konuştu.

Hurma bahçesinde çalışan işçilerden Mustafa Bako ise 8-10 metreye kadar merdivenle ağaca çıktıklarını belirtti.

Ağaçlar gevrek olduğu için dengelerini iyi hesaplamaları gerektiğini kaydeden Bako, "Merdiveni dengeleyemezsen merdivenle beraber aşağı inme ihtimalin var. Senelerdir hasadı yaptığım için tecrübeliyiz. Tedbirimizi alıyoruz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'nin füzelerini yerli motorlar uçuracak

2022-10-30 10:55 - Ekonomi

Niğde'de 450 dönüm ultra klimalı jeotermal sera kurulacak

2022-10-29 14:49 - Ekonomi

Liverpool ve Porto, son 16 turuna yükseldi

2022-10-27 01:59 - Spor

Karatede hedef olimpiyatlarda sürekli yer almak

2022-11-02 13:04 - Spor

ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 2,6 büyüdü

2022-10-27 17:01 - Ekonomi

Fransa, 1945'ten bu yana en sıcak ekim aynı geçirdi

2022-11-01 22:58 - Dünya

Tarım emtia fiyatları, Rusya'nın kararıyla sert yükseldi

2022-10-31 15:06 - Ekonomi

ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry'den "küresel iklim krizi" uyası

2022-10-27 23:59 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: Terör propagandası meşrulaştırılamaz

2022-10-28 00:00 - Gündem

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier'dan vefat eden Mevlüde Genç için taziye mesajı

2022-10-31 16:58 - Gündem

İlgili Haberler

Gün batımında Patara kum tepelerinde ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor

16:33 - Çevre-Hayat

Antalyalı esnafın üç tekerlekli bisikletle başlayan merakı koleksiyona dönüştü

15:43 - Çevre-Hayat

Kırık kabuğu ahşap ustasının dokunuşuyla onarılan kaplumbağa doğaya salındı

14:42 - Çevre-Hayat

Sinop'taki Cuma Ovası'nda bu yıl leylek göçü gecikti

14:38 - Çevre-Hayat

Düzce'de yaz Kur'an kurslarının müdavimi down sendromlu Fırat, derslere neşe katıyor

14:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Antalya'daki orman yangınlarının yarısı "kontrolsüz piknik"ten kaynaklanıyor

17:42 - Gündem

Beyoğlu Belediye Başkanı Güney'e tutuklama talebi

17:32 - Gündem

Trump, posta yoluyla oy kullanma uygulanmasını sonlandırmak için harekete geçeceğini belirtti

16:32 - Dünya

ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi, Ukrayna'nın güvenlik garantisinin, bir tür ittifak olacağın

16:13 - Dünya

Çorum ve Malatya'da çıkan orman yangınlarına müdahale ediliyor

16:03 - Gündem