?>

Bilecik'te çocuklar unutulmaya yüz tutmuş oyunlarla eğlendi

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesince (BŞEÜ), kente özgü çocuk oyunlarının oynandığı "Geçmişten Günümüze Bilecik'te Oynanan Geleneksel Sokak Oyunları" etkinliği düzenlendi.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

BŞEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Şehit Abdulhamit Bilgen İlkokulu'nda organize edilen etkinlik, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Şiir dinletisinin ardından öğrenciler, Bilecik'e özgü "mokacık", "şamuk", "mırık", "beşbeş", "aba kapmaca" ve "gelme top" oyunlarını oynadı.

BŞEÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raif Zileli, gazetecilere, oyunların kendilerince yürütülen bilimsel araştırma projesi sayesinde ortaya çıkarıldığını söyledi.

Proje kapsamında akademisyenlerce Bilecik'in köylerinde araştırmalar yapıldığını anlatan Zileli, şöyle devam etti:

"Yaşlılarımızı ziyaret edip, onlarla röportajlar yaptık. Bu oyunlar, sokaklarda yaşlılarımızın çocukken oynadıkları oyunlar. Bu oyunları derledik ve raporlaştırdık. Dolayısıyla işin hem bilimsel hem de sosyal tarafı var. 40'tan fazla, kendine has isimleri olan oyun var. Çocuklar da oyunları beğendi. Burada önemli olan, bu oyunların sokaklarda çocuklar tarafından yeniden oynanması."

Çocuk Gelişimi Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi 23 yaşındaki İrem Sude Seyyar da çocukların oyunları beğendiğini dile getirdi.

Eğlenceli vakit geçirdiklerini ifade eden Seyyar, "Biz de bu oyunları bilmiyorduk. Böylece bizler de öğrenmiş olduk. Keyifli zaman geçirdiğimizi düşünüyoruz. Bu konuda bize yardımcı olan ve bu oyunları bizlere öğreten hocalarımıza çok teşekkür ediyoruz." dedi.

Şehit Abdulhamit Bilgen İlkokulu 1'inci sınıf öğrencileri 7 yaşlarındaki İzem Arslan ile Göktürk Yanık ise geleneksel oyunlarla tanışmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi.

Etkinliğe, Bilecik Vali Yardımcısı Akın Ağca, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ferdi Erbakıcı, BŞEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kurban ile diğer ilgililer katıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kocaelispor'da Süper Lig'e yükselmenin mutluluğu yaşanıyor

2025-04-20 19:52 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, '60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun tanıtımına katıldı

2025-04-15 16:22 - Siyaset

Siirt'te kırsaldaki çocuklar ilk kez buluştukları gezici kütüphaneden ayrılmak istemedi

2025-04-22 12:02 - Çevre-Hayat

Usta yönetmen Derviş Zaim: Hikaye anlatma geleneğini devam ettirmemiz lazım çünkü hikaye ilaçtır

2025-04-15 16:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Bursa'da bitişik 3 evde çıkan yangın söndürüldü

2025-04-17 00:58 - Asayiş

Kanada'da parti liderleri, yaklaşan seçimler öncesinde ABD gerilimini tartıştı

2025-04-17 13:03 - Dünya

Taksim metro istasyonu ile Taksim-Kabataş Füniküler Hattı 17.00'den itibaren kapatılacak

2025-04-19 15:23 - Çevre & Seyahat

Cumhurbaşkanlığı Sağlık Politikaları Kurulu Başkanvekilliğine yeniden Prof. Dr. Topaloğlu atandı

2025-04-16 00:53 - Gündem

Yunus Akgün, Galatasaray formasıyla 100. maçına çıkmaya hazırlanıyor

2025-04-21 11:12 - Spor

Basketbolda haftanın programı

2025-04-18 09:18 - Spor

İlgili Haberler

Bağımlılıkla mücadeleye dikkati çekmek için uçurtmalar gökyüzünde süzüldü

17:27 - Çevre-Hayat

Coğrafi işaretle tescillenen "Cizre limonatası" tanıtıldı

16:22 - Çevre-Hayat

Yamaç paraşütüyle uçarken klarnet çaldı

14:57 - Çevre-Hayat

Babalar ve çocukları için 19 ilde "doğa kampı" düzenlendi

14:42 - Çevre-Hayat

Kastamonu'da tayini çıkan kadın polis ve jandarmaya "özel" veda

14:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Rize'de yamaçtan kopan kaya parçasının otomobilin önüne düşme anı güvenlik kamerasında

19:03 - Gündem

Rize'de haziran ayında karla mücadele sürüyor

18:58 - Gündem

AB, Ukrayna'yı roaming bölgesine dahil etmeye hazırlanıyor

18:53 - Dünya

Denizli'nin Çivril ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı

18:48 - Gündem

AB, Rusya'dan gaz ithalatını 2027 sonunda yasaklamaya hazırlanıyor

18:27 - Ekonomi