?>

Bıçaklarıyla ünlü Sürmene'de 'bıçak müzesi' inşa edilecek

Trabzon'un bıçaklarıyla ünlü Sürmene ilçesinde, bir dönüm alan üzerinde yaklaşık 1 milyon 250 bin liralık yatırımla bıçak müzesi inşa edilecek.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Trabzon

Sürmene Belediye Başkanı Rahmi Üstün, AA muhabirine, ilçede bıçakçılığın geçmişinin 3 bin yıl öncesine dayandığını söyledi.

Geçmiş yıllarda ustaların genellikle evlerinin alt katında bulunan atölyelerde geleneksel yöntemlerle bıçak yaptığını anlatan Üstün, halen bıçak yapım ve satışından yaklaşık 5 bin kişinin geçimini sağladığını belirtti.

Üstün, Sürmene Belediyesi adına 2017 yılında müracaat ederek Sürmene bıçağına coğrafi işaret tescili aldıklarını anımsatarak, "Sürmene bıçağı artık dünya çapında bir marka olma yolunda ilerliyor. Dolayısıyla sahte bıçağın önüne geçebilmemiz için coğrafi işaretini almamız gerekiyordu ve bunu da aldık." dedi.

"Sürmene bıçağı" adı altında satılan sahte ürünlerle mücadele için denetim yaptıklarını dile getiren Üstün, "Hem sahte ürün hem de satış ile ilgili denetimlerimizi yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Üstün, ilçeye özgü bıçağı daha da ön plana çıkarmak için çalışma yaptıklarının altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

"Sürmene bıçağını turizme de kazandırmak için müze projesi düşündük. Önce bıçak evi gibi düşünüyorduk ama sonra müze olarak tasarladık. Projemizi Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına (DOKA) sunduk. Görüşmelerimiz sonucunda hibe kredi sağlandı, protokolünü de imzaladık, yakında da ihalesini yapacağız. İnşallah en kısa zamanda ihalesini bitirip imalatları da yaptıktan sonra müzeyi halkımızın hizmetine açacağız. Dışarıdan bu bölgeye gelen çok sayıda yerli turist var. Yabancı turistler de geliyor ancak bu sene pandemiden dolayı biraz aksadı ama önümüzdeki yıllarda yine devam edecektir. Dolayısıyla böyle bir müzeye ihtiyaç vardı. Coğrafi işaretli Sürmene bıçağının müzesini de kuracağız inşallah."

"Müzeyi gezenler Sürmene bıçağının tüm yapım aşamalarını görebilecekler"

Sürmene mimarisini yansıtacak müze binasının ilçe merkezinde Yeni Cami'nin karşısındaki yaklaşık bir dönüm alanda kurulacağı bilgisini veren Üstün, projenin daha da geliştirilmesi noktasında DOKA aracılığıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile istişarelerinin sürdüğünü aktardı.

Üstün, hazırladıkları projeye göre müzenin maliyetinin yaklaşık 1 milyon 250 bin lira olduğunu, yapılabilecek yeniliklerin maliyeti değiştirebileceğini söyledi.

Müzede, Sürmene bıçağının geçmişten bugüne yolculuğunun anlatılacağına işaret eden Üstün, "Sosyal medya üzerinden vatandaşlarımıza çağrıda bulunacağız, ellerindeki eski bıçakları, eski atölyelerde bıçak imalatında kullanılan malzemeleri toparlayacağız. Kimin bağışladığını da üzerine yazacağız, yıllarca o isim orada kalacak." diye konuştu.

Üstün, yaklaşık iki yıl içerisinde tamamlanması planlanan müzede balmumundan heykellerin de yer alacağı imalat atölyelerinin kurulacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Müzeyi gezenler Sürmene bıçağının tüm yapım aşamalarını görebilecekler. Yeni ürünler de oluşturulacak stantlarda sergilenecek. Müze projesi, Sürmene için çok önemli ama marka olma yolundaki Sürmene bıçağı için de çok büyük avantaj sağlayacak. Yaklaşık 5 bin kişi bıçaktan ekmek yiyor, geçimini sağlıyor. Dolayısıyla bunun korunması gerekiyordu. Bunun için de önce coğrafi işaretle koruma altına aldık. İmalatını denetliyoruz, satışını da daha düzgün şekilde yaptırmak zorundayız. Şimdi de müze ile yeni bir adım atmış olacağız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AB'den Azerbaycan ve Ermenistan ile telefon diplomasisi

2020-10-19 01:51 - Dünya

Yeni Zelanda’da Başbakan Ardern liderliğindeki İşçi Partisi genel seçimden galip çıktı

2020-10-17 18:26 - Dünya

Tayland'da hükümet karşıtı protestolar sürüyor

2020-10-16 20:56 - Dünya

Oppo'nun sponsor olduğu 212 Photography Istanbul sona erdi

2020-10-21 17:12 - Genel

İtalya Serie A takımlarında Kovid-19 vakaları artıyor

2020-10-17 18:59 - Spor

Dünyanın yüzde 10'u açlıkla mücadele ediyor

2020-10-16 16:01 - Genel

Almanya ve İsviçre'de Azerbaycan’a destek gösterisi düzenlendi

2020-10-17 23:06 - Dünya

Darbecilere vurulacak hedefleri ileten sanık ses kayıtlarını inkar etti

2020-10-16 23:11 - Gündem

Milli Savunma Bakanı Akar Ukraynalı mevkidaşı Taran ile görüştü

2020-10-17 01:21 - Gündem

8. Boğaziçi Film Festivali'nde bu yıl 60 film sinemaseverlerle buluşacak

2020-10-17 01:46 - Magazin

İlgili Haberler

Köyceğiz'de 2 bin yıllık kaplıcalar sular altında kaldı

22:08 - Çevre-Hayat

Meriç Nehri'nin taştığı bölgede mahsur kalan hayvanlar kurtarıldı

19:09 - Çevre-Hayat

Tekirdağ'da özel bireyler sahne performansıyla farkındalık oluşturuyor

16:24 - Çevre-Hayat

Kırklareli'de çocuklar spor sayesinde kötü alışkanlıklardan korunuyor

16:17 - Çevre-Hayat

İstanbul Havalimanı'nda 90 bin tıbbi sülüğün ülkeye yasa dışı girişi engellendi

16:16 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İspanya'da iktidardaki sosyalistler son iki ayda ikinci seçim hezimeti yaşadı

02:09 - Dünya

Lübnan'ın kuzeyindeki Trablusşam'da çöken binada ölenlerin sayısı 9'a yükseldi

01:39 - Dünya

İran'da Reform Cephesi Başkanı Azer Mansuri gözaltına alındı

01:08 - Dünya

Portekiz'de muhalefetteki Sosyalist Parti'nin adayı Antonio Jose Seguro cumhurbaşkanı seçi

00:36 - Dünya

Portekiz'de sandık çıkış anketine göre sosyalist Antonio Jose Seguro cumhurbaşkanı seçildi

23:39 - Dünya