?>

BEYİNDER Başkan Yardımcısı Kotan: Kan sulandırıcı tedaviler inme ve inmeye bağlı ölümleri azalttı

BEYİNDER Başkan Yardımcısı Kotan, Kovid-19 salgınında tedavinin ilk gününden itibaren kan sulandırıcı kullanılmasının ve taburculuk sonrasında da tedavinin sürmesiyle inme ve inmeye bağlı ölümlerin azaldığının gözlemlendiğini bildirdi.

Sağlık - 6 yıl önce

Beyin Sağlığı ve Hasta Derneği (BEYİNDER) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Dilcan Kotan, "İnme Farkındalık Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, inmenin tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalık olduğunu belirtti.

"Türkiye'de her yıl 200 bin kişi inme geçiriyor. İnme 55 yaş üstü bireylerde sık görülüyor ve tüm dünyadaki en büyük kısıtlılık ve üçüncü ölüm sebebi." bilgisini veren Kotan, ani gelişen, ağızda kayma, konuşma bozukluğu ve vücudun bir tarafında olan kuvvetsizliğin inme belirtisi olduğuna dikkati çekti.

Kotan, bu belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden acile başvurulması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'de salgın sürecinde de inme tedavilerinin sürdüğünü hatırlattı.

Kovid-19 ile inme hastalığına yönelik de değerlendimelerde Kotan, şunları kaydetti:

"Korona tanısı alan hastalarda meydana gelen inme, sadece enfeksiyonun vücutta meydana getirdiği değişikliklerden mi kaynaklanıyor yoksa zaten kronik hastalığı olanlarda tetikleyici olarak mı rol oynuyor? Bu sorunun cevabını elimizdeki verilerle açıklamak güç.

Başlangıçta solunum sistemini etkileyen belirtiler gösterse bile eşlik eden nörolojik hastalıkları ve korona hastalığı ile ilişkili inme vakalarını sıkça görmeye başladık. Sağlık Bakanlığı tarafından süreç boyunca güncellenen tedavi rehberlerinde yer alan kan sulandırıcı tedavilerinin, hastalığın ilk gününden başlayarak kullanılmasının ve taburculuk sonrası evde de tedaviye devam ettirilme yaklaşımının inme ve inmeye bağlı ölümleri ülkemizde azalttığını gözlemledik."

Kotan, "BEYİNDER olarak pandemi hastanelerinde, her yaş grubunda inmenin şiddetini arttırması olasılığı bulunan pıhtılaşma sisteminde görevli D-dimer değişikliklerinin ve erken dönemde kan sulandırıcı tedavi uygulanmasının mevcut iyi tabloya ve ölüm hızının az olmasına ciddi katkısı olduğunu düşünmekteyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Venezuela'da Kolombiya Deniz Kuvvetleri sembollü 3 savaş botu ele geçirildi

2020-05-10 02:57 - Dünya

MİT’in kurtardığı İtalyan kız artık Ayşe ismini kullanacağını açıkladı

2020-05-11 17:02 - Dünya

Mehmetçiğin kahramanca mücadelesini minyatüre taşıdı

2020-05-05 15:32 - Çevre-Hayat

Groupe PSA Türkiye'nin Torbalı'daki yedek parça deposu faaliyete başladı

2020-05-05 15:50 - Genel

Anamur muzu hem lezzeti hem de fiyatıyla cezbediyor

2020-05-09 15:07 - Ekonomi

İngiltere'de Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 346 arttı

2020-05-09 21:46 - Genel

Felçli kediden etkilendi, sokak hayvanlarına 'anne şefkati' ile bakıyor

2020-05-09 15:32 - Çevre-Hayat

Libya ordusundan Vatiyye Askeri Üssü'ne hava harekatı

2020-05-09 01:54 - Genel

Kronik kalp hastalarına 'tedavinizi aksatmayın' uyarısı

2020-05-11 15:52 - Sağlık

Brezilya’da Kovid-19’dan/ koronavirüs ölenlerin sayısı 10 bini geçti

2020-05-10 08:17 - Dünya

İlgili Haberler

Samsun'da 65 yaşındaki kalp hastası hibrit tedaviyle sağlığına kavuştu

17:18 - Sağlık

Araştırma: Elektronik sigara kalp krizi riskini artırabilir

17:18 - Sağlık

Van'da kalbi yarım doğan bebek, İstanbul'da uygulanan tedaviyle hayata tutundu

14:02 - Sağlık

Cam pipet kullanımı ağız ve sindirim sisteminde yaralanmalara yol açabiliyor

13:02 - Sağlık

Türkiye'de lösemi tedavisinde başarı oranları artıyor

11:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bitlis'in merkez ve Güroymak ilçesinde eğitime bir gün ara verildi

06:32 - Gündem

ABD Başkanı Trump'tan Hanuka resepsiyonunda "İsrail'e desteğimiz tam" mesajı

06:07 - Dünya

Hatay'da 4 büyüklüğünde deprem

04:43 - Gündem

Trump'tan, yaptırıma tabi tüm Venezuela kaynaklı petrol tankerlerinin bloke edilmesi talimatı

03:42 - Dünya

Sanatçı Gül Tut'un ölümüyle ilgili oğlu Tuğberk Yağız Gülter ifade verdi

02:58 - Gündem