?>

Beyaz Saray, İsrail'de "yargı reformu” planı nedeniyle yaşananlardan endişeli

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, İsrail'de siyasi krize yol açan “yargı reformu” planı nedeniyle yaşanan gelişmelerden "derin endişe" duyduklarını açıkladı.

Dünya - 3 yıl önce

Ankara

Watson, konuya ilişkin yazılı açıklamasında İsrail'e uzlaşı çağrısında bulunarak, "İsrail'de bugün yaşanan olaylardan ötürü derin endişe duyuyor, acil uzlaşıya olan gerekliliğin tekrardan altını çiziyoruz." ifadesini kullandı.

Watson, ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesinde "demokratik değerlere bağlılık" vurgusu yaptığını aktararak, "Demokratik toplumlar, kontroller ve dengelerle daha güçlenirler." görüşünü paylaştı.

Demokratik sistemlerde yapılacak köklü değişimlerde geniş kamuoyu desteğinin aranması gerektiğini vurgulayan Watson, "Bunun (uzlaşının), İsrail ve vatandaşları için ileriye dönük en iyi yol olduğuna inanıyoruz. ABD'nin, İsrail'in güvenliğine ve demokrasisine verdiği destek güçlü ve sarsılmaz olmaya devam ediyor." açıklamasında bulundu.

Savunma Bakanı, yargı düzenlemesinin durdurulması çağrısı yapmıştı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkede siyasi krize ve kitlesel protestolara yol açan tartışmalı yargı düzenlemesinin durdurulması için hükümete çağrı yapmıştı.

Savunma Bakanı, "Ülke içindeki ayrılık, İsrail ordusuna ve savunma teşkilatına derinlemesine nüfuz etti. Bu, İsrail'in güvenliğine yönelik açık ve büyük bir tehdittir. Buna izin vermeyeceğim." ifadelerini kullanmıştı.

Savunma Bakanı Gallant'ın çağrısına Likud içinden de destek gelmişti.

Likud milletvekilleri Yuli Edelstein ve David Bitan, Gallant'a katılarak yasa tasarısının durdurulması ve diyalog çağrısında bulunmuştu.

Başbakan Binyamin Netanyahu ise Gallant'ı görevden alarak yargı düzenlemesi konusunda geri adım atmayacağının mesajını vermişti.

Bunun üzerine yüz binlerce İsrailli, dün akşam saatlerinden itibaren ülke genelinde sokaklara dökülmüştü.

Netanyahu hükümetinin tartışmalı "yargı reformu"

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan "yargı reformu" planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı makamı olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclisin çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağını belirtmişti.

Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda yoğun şekilde eleştirilmişti.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un, taraflara "iç savaş" uyarısı yaparak sunduğu alternatif tasarı da iktidar tarafından reddedilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da mide botoksu ameliyatı olan kişinin ölümüne ilişkin 2 kişi yakalandı

2023-03-24 14:57 - Asayiş

Trump, hakkında soruşturma yürüten savcıların görevden alınmalarını istedi

2023-03-23 23:57 - Dünya

Halkbank Voleybol Takımı'nda gözler Şampiyonlar Ligi yarı finaline çevrildi

2023-03-26 14:27 - Spor

Milli güreşçi Başak Duman, Yasemin Adar Yiğit'i örnek alıyor

2023-03-23 12:58 - Spor

A Milli Futbol Takımı, İstanbul'daki son çalışmasını yaptı

2023-03-23 20:23 - Spor

Adıyaman'da selin ardından başlatılan aramada bir çocuğun cansız bedenine ulaşıldı

2023-03-20 21:03 - Asayiş

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı: "Türkiye'nin altyapısına zarar veremeyecekler"

2023-03-20 15:23 - Gündem

Partisi Cumhur İttifakı'na katılan Erbakan, cumhurbaşkanı adaylığını sonlandırdı

2023-03-24 20:22 - Siyaset

Muhsin Yazıcıoğlu vefatının 14. yılında törenle anıldı

2023-03-25 18:02 - Siyaset

İstanbul'daki camilerde Ramazanın ilk cuma namazı kılındı

2023-03-24 15:58 - İslam-Hayat - Cemaziyelevvel 1447

İlgili Haberler

Uluslararası Göç Örgütü: Sudan'ın Faşir şehrinde son iki günde 26 binden fazla kişi yerinden edildi

22:27 - Dünya

Gazze'de su kıtlığı ve 250 bin ton atık Filistin halkının sağlığını tehdit ediyor

22:08 - Dünya

Fransa'nın Karayipler'deki Guadeloupe Adası açıklarında 6,5 büyüklüğünde deprem

18:18 - Dünya

İsrail: Erdoğan liderliğindeki Türkiye, İsrail'e diplomatik ve ekonomik yaptırımlar uyguladı

16:57 - Dünya

Almanya: Türkiye, birçok siyasi konuda muhatap olarak önemli rol oynuyor

16:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakan Kurum: 24 Ekim itibarıyla tapusu olanlar Yüzyılın Konut Projesi’ne başvuramayacak

23:38 - Gündem

Süper Lig'de görünüm

23:23 - Spor

Balıkesir'in Sındırgı ilçesinde 6,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

23:07 - Gündem

Fenerbahçe, Gaziantep FK'yi 4 golle geçti

22:57 - Spor

Eurofighter savaş uçaklarını Türk hava sahasında F-16'lar karşıladı

22:48 - Gündem