?>

Beyaz Saray'dan 'Kuzey Kore' açıklaması

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında yapılacağı açıklanan görüşmenin, Kuzey Kore'nin verdiği sözleri yerine getirmesine bağlı olduğunu söyledi.

Dünya - 8 yıl önce

WASHINGTON

Beyaz Saray'daki basın brifinginde basın mensuplarının Kuzey Kore ile ilgili sorularını yanıtlayan Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un görüşmesine dair değerlendirmelerde bulundu.

"Kuzey Kore tarafından dile getirilen sözler yerine getirilmedikçe söz konusu görüşme olmayacak." diyen Sanders, Kuzey Kore'den "somut" ve "doğrulanabilir" adımlar beklediklerini vurguladı.

Brifingin ardından Beyaz Saray'daki basın mensuplarına yazılı bir açıklama gönderen Sanders, "Trump ile Kim arasındaki görüşmenin yapılacağını, kendi sözlerinin 'görüşmenin ön şartlara bağlı olduğu şeklinde yorumlanmaması' gerektiğini" belirtti.

En geç mayıs sonuna kadar görüşme bekleniyor

ABD Başkanı Trump'ın, Kuzey Kore lideri Kim'den daveti kabul ettiği ve ikilinin en geç mayıs ayı sonuna kadar bir araya geleceği bildirilmişti.

Söz konusu duyuruyu ilk olarak Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-Yong, ABD'li yetkililerle görüşmesinin ardından Beyaz Saray'daki basın açıklamasıyla yapmıştı.

Chung, "Başkan Trump, kalıcı bir şekilde (Kore Yarımadası'nın) nükleerden arındırılması amacına ulaşmak için en geç mayıs sonuna kadar Kim Jong-un ile görüşeceğini söyledi. Kim ayrıca Kuzey Kore'nin bundan sonra herhangi bir nükleer veya balistik füze denemesi yapmaktan kaçınacağı vaadinde bulundu. Ayrıca ABD ile Güney Kore arasındaki rutin askeri tatbikatların sürmesi gerektiğini anladığını belirtti." ifadelerini kullanmıştı.

Olimpiyat diplomasisi

Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki olumlu atmosfer, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un yeni yıl konuşmasında, 2018 PyeongChang Kış Olimpiyatları'na heyet gönderilebileceğini ve bu konuda Seul ile görüşmelere açık olduklarını açıklamasıyla başlamıştı.

İki ülke heyetlerinin, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) gözetiminde vardığı anlaşma kapsamında olimpiyatlara Kuzey Kore'den 22 sporcunun katılması ve iki ülke sporcularının olimpiyat töreninde aynı bayrak altında yürümesi kararlaştırılmıştı.

PyeongChang Kış Olimpiyatları'nın 9 Şubat'ta düzenlenen açılış törenine Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo-jong da katılmıştı. Ardından Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in tarafından görevlendirilen özel heyet, iki günlük ziyarette önceki gün akşam Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yemekte bir araya gelmiş, Kim'in "yeniden birleşme" ve daha yakın ilişkiler tesis etme konusunda isteğini dile getirdiği kaydedilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Vartolu (Erkan Kolçak Köstendil) kimdir, kaç yaşında,aslen nereli?

2018-03-07 22:32 - Magazin

TRT Çocuk'ta yayınlanan çizgi film kahramanı “Niloya“ doğum gününü çocuklarla kutladı

2018-03-03 22:29 - Medya

Neslihan Yiğit, Almanya'da ikinci turda

2018-03-07 22:02 - Spor

Kaya tuzu nedir? Nerelerde kullanılır? (İşte kaya tuzunun faydaları)

2018-03-10 09:27 - Sağlık

Batma tehlikesi geçiren tekneyi elleriyle tutmaya çalıştılar

2018-03-09 17:37 - Asayiş

TEKNOFEST İSTANBUL için geri sayım başladı

2018-03-07 19:55 - Genel

Kontrolden çıkan otomobil alt geçide uçtu: 3 yaralı

2018-03-04 07:32 - Asayiş

İstanbul polisinin cinayet olaylarındaki başarısı

2018-03-03 14:32 - Gündem

Türk madenciler Kanada'da PDAC 2018'e çıkarma yaptı

2018-03-05 12:32 - Dünya

Sri Lanka'ya 'Müslümanlara yönelik saldırılara tedbir alın' çağrısı

2018-03-08 06:02 - Dünya

İlgili Haberler

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'den Afrika Birliği misyonu kapsamında Somali'ye asker konuşlandırma mesajı

19:05 - Dünya

İngiltere'de "Epstein" krizi Başbakanlık Genel Sekreteri McSweeney'in istifasını

18:38 - Dünya

Africa Eco Race yarışı, Senegal'de sona erdi

17:56 - Dünya

Çekya Başbakanı Babis, 15 yaş altındakilere sosyal medya yasağı getirilmesini destekliyor

17:38 - Dünya

Japonya'daki erken genel seçimde Başbakan Takaiçi'nin partisi önde gidiyor

16:14 - Dünya

Günün Manşetleri

Galatasaray, konuk olduğu Çaykur Rizespor'u 3-0 yendi

19:38 - Spor

TÜMOSAN Konyaspor ile Göztepe berabere kaldı

19:14 - Spor

Bakan Bayraktar, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi Başkanı ile görüştü

19:08 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı, tavuk ihracatını durdurma kararı aldı

19:08 - Ekonomi

Kastamonu'nun yüksek kesimlerinde yoğun kar yağışı ve sis

19:06 - Gündem