?>

BEÜ'den obeziteye karşı 'bilimsel savaş'

Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde kurulan merkez, ülkede görülme sıklığı yüzde 30-35 olan obezitenin teşhis ve tedavisini yapacak. - Anadolu Ajansı

Sağlık - 9 yıl önce

ZONGULDAK - SELİM BOSTANCI

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) bünyesinde kurulan merkez, ülkede görülme sıklığı yüzde 30-35 olan obezitenin teşhis ve tedavisini yapacak, hastalığın önlenmesine yönelik bilimsel projeler üretecek.

Sağlık Bakanlığınca obezite ve diyabetle mücadele kapsamında "2014-2017 Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı" gibi önemli bir eylem planı sürdürülürken Zonguldak'ta üniversite bünyesinde Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu.

Dünyanın önemli mücadele konularından obezite ve diyabetle ilgili Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Diyabet Federasyonu ve ülkelerin sağlık örgütlerinin yanında Sağlık Bakanlığınca yürütülen çalışmalara büyük katkı sunacak merkezin, Türkiye'nin önemli referans merkezlerinden olması hedefleniyor.

Yaklaşık 6 milyon liraya mal olan merkez, 3 bin metrekare kapalı alanda hizmet vermeye başladı.

Obezitenin görülme sıklığı giderek artıyor

BEÜ Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Taner Bayraktaroğlu, obezite ve diyabet hastalığının sadece Türkiye'nin değil dünyanın önemli mücadele alanlarından olduğunu belirtti.

Dünyada değişen yaşam tarzı, fiziksel aktivite yetersizliği ve beslenme bozukluklarıyla obezite ve diyabet hastalığının giderek arttığını, her üç kişiden birinin obeziteyle ilgili sorun yaşadığını anlatan Bayraktaroğlu, şöyle konuştu:

"Obezite ve diyabet hastalığı kontrol altına alınamazsa komplikasyonları, göz kaybı, böbrek kaybı, sinirlerin etkilenmesi, koroner kalp hastalıkları, beyin damar hastalıkları ve ayak damar hastalıkları daha erken yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Obezite ve diyabet, yaşam kalitesini düşürdüğü gibi beklenen yaşam süresini de etkilemektedir. Ülkemizde görülme sıklığı giderek artan obezitenin önlenmesine yönelik bilimsel ve sektörler arası faaliyetlerin güçlendirilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. Ülke nüfusumuzun yaklaşık yüzde 30-35'inin obez olduğunu düşündüğümüzde hastalığı taşıyanların tanı ve tedavilerinin izlenmesi önem arz ediyor. Obezite ve Diyabet Uygulama ve Araştırma Merkezi, güncel anlamda tanı ve tedavi standartlarını geliştirecek, sağlık hizmeti yürütecek ve araştırmalar yapacak."

"Merkez, bütün imkanlarını bu yöne seferber edecek"

Bu alanda özelleşmiş merkezlerin sayısının yeterli olmadığına, üniversite bünyesinde açılan merkezin Türkiye'de kamuya bağlı obezite ve diyabeti birlikte ele alan ilk ve tek merkez olduğuna işaret eden Bayraktaroğlu, şunları söyledi:

"Şu aşamada eğitim ve araştırmayla ilgili faaliyetlerimiz yürüyor. Planlanan ve devam eden araştırmalar kapsamında ulusal alanda etkili, uluslararası alanda Oxford gibi ilgili akademik kurumlarla iletişim halindeyiz. Hayata geçireceğimiz projelerle hastalıkların tanı ve tedavisine yön verecek önemli bir merkez olacağız. Dünyada ve ülkemizde obeziteyle mücadelede belirli planlar, programlar var. Buraya yapılan yatırımın temelinde de bu mücadele amaçlanmıştır. Burada sadece hastalar değil, hasta olmayan bireylerin de kendileriyle ilgili risklerin değerlendirilebileceği, durumunu araştırıp yön verebileceği her sağlıklı bireyin başvurabileceği ve hizmet alabileceği bir merkez olacak. Obezite ve diyabetle mücadelenin zorluğu düşünüldüğünde bu merkez tanı ve tedavi standartlarını geliştirecek, bütün imkanlarını bu yöne seferber edecek. Aynı zamanda sağlıklıdan hasta bireye kadar herkesin başvurabileceği bir mükemmeliyet merkezi olacak."

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer de üniversitenin yatırımlarıyla sağlık hizmetlerini, eğitim kalitesini ve bilimsel araştırmaları daha nitelikli hale getirdiğini ifade etti.

Merkezde sadece teşhis ve tedavi olmayacağını, aynı zamanda hastalıkla ilgili veri haritalarının da çıkartılacağını aktaran Özer, "Merkez, bilimsel araştırmalar da yaparak diyabet ve obezitenin önlenebilirliğiyle ilgili politikalar ve projeler ortaya koyacak." görüşünü kaydetti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cesur ve Güzel 13. bölüm fragmanı Sühan arada kalıyor

2017-02-09 19:52 - Magazin

Genelkurmay Karargahı'nda 'Fırat Kalkanı' toplantısı

2017-02-08 23:32 - Gündem

İzmir'in Kiraz ilçesinde çocuk yaşta evlilik iddiaları

2017-02-06 17:52 - Gündem

Almanya’da hırsızlar kiliselere dadandı

2017-02-07 18:02 - Dünya

İntihar eden Altan Çetin ve Ülker Çetin çiftinin cenazesini alan yok

2017-02-11 14:47 - Asayiş

İsrailli bakan ağlamak için soğan kullandı

2017-02-06 18:37 - Dünya

Galaxy J Nougat takvimi netleşti!

2017-02-10 02:27 - Teknoloji

Trump'ın adayına karşı Demokratlar 24 saat konuşacak

2017-02-07 10:52 - Dünya

Zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarından Rusya hamlesi

2017-02-08 19:07 - Ekonomi

Bunalıma giren polis memuru kafasına sıktı

2017-02-08 00:47 - Asayiş

İlgili Haberler

Adalet Bakanı Tunç Antalya'daki Uluslararası 20. Adli Tıp Günleri'nde konuştu

12:57 - Sağlık

Alzheimer hastaları için "akıllı takip cihazı" desteği 6 ilde başladı

12:23 - Sağlık

Van'ı 'sağlık üssü' haline getirecek şehir hastanesinin yapım çalışmaları devam ediyor

10:02 - Sağlık

Sağlık Bakanlığından çocuklarda kullanılan yüz boyalarına karşı uyarı

14:32 - Sağlık

Bebeklerin fiziksel gelişimi için devlet hastanesinde jakuzi ve masaj hizmeti

13:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

03:27 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ne sınırlarımız içinde ne de bölgemizde teröre tahammülümüz yoktur

01:58 - Siyaset

A Milli Futbol Takımı'nın Bulgaristan maçı biletleri genel satışa çıkacak

01:52 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York'ta ikili temasları sürüyor

01:37 - Gündem

Malta Başbakanı Abela, Filistin Devleti'ni resmen tanıdıklarını ilan etti

01:33 - Dünya