?>

Besicilerin Karadeniz yaylalarından dönüş yolculuğu renkli görüntülere sahne oluyor

Doğa harikası Karadeniz yaylaları, havanın soğumasıyla besicilerin dönüş yolculuğuna tanıklık ediyor.

Çevre-Hayat - 2 yıl önce

Trabzon
Besicilerin Karadeniz yaylalarından dönüş yolculuğu renkli görüntülere sahne oluyor

Gümüşhane-Trabzon sınırında Maçka ilçesine bağlı yaklaşık 2 bin rakımlı Bodamış Yaylası'na yaz başında küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarıyla çıkan besiciler, yaklaşık 4 aylık yayla sezonunun sonuna geldi.

Sofralarında tüketmek için çeşitli süt ürünleri hazırlayan yaylacılar, hayvanlarını sabahın erken saatlerinden gün batımına kadar çayırda otlatma imkanı buldu. Yörede asırlardır yaylalara göç eden besiciler, bu yıl da dönüş yolculuğu öncesinde göç hazırlıklarını tamamladı.

Günler öncesinden kuşak ve peştamalın yanı sıra "çal yeleği" diye bilinen yöresel kıyafetlerini hazırlayan kadınlar, hayvanlarını da nazarlık, renkli ip ve boncuklardan yaptıkları ürünlerle süsledi.

Gün doğumuyla dönüş yoluna koyulan ve zorlu coğrafi şartlar nedeniyle bir an olsun hayvanlarının başından ayrılmayan besiciler, yolculuk sırasında sürüleri belirli aralıklarla dinlendiriyor.

Hayvanlarına zil takan besiciler, büyük kısmı patika yolda kilometrelerce süren zorlu yolculuğun ardından akşam saatlerinde köylerine varıyor. Besicilerin yayladan dönüş yolculuğu, renkli görüntülere sahne oluyor.

"Yaylaya gelirken de giderken de hayvanlarımızı süslüyoruz"

Bodamış Yaylası'nda 45 yıldır besicilik yaparak geçimini sağlayan Abdullah Kabazoğlu, AA muhabirine, bu yıl çok rahat ve bereketli bir sezon geçirdiklerini söyledi.

Kabazoğlu, yağışın fazla olmaması nedeniyle zorluk yaşamadıklarına değinerek, "Hayvanlarımızı otlattık, süt ve peynirlerimizi sattık ayrıca kış için hem kendimizin hem de hayvanlarımızın yiyeceğini hazırladık. Sezon artık sona erdi ve köye dönüş başladı." dedi.

Yaylada bulunmalarının bütçeleri ve hayvanların gelişimi için daha iyi olduğunu anlatan Kabazoğlu, şöyle devam etti:

"Hayvanlar sürekli dışarıda yayılıyor ayrıca onlar için daha rahat bir ortam ve iyi verim oluyor. Çok eskiden gelen bir gelenek yayla göçleri. Anne ve babalarımızdan gördüğümüz şekliyle devam ettirmeye çalışıyoruz. Yaylaya gelirken de giderken de hayvanlarımızı süslüyoruz. Nasıl insanlar bayramlarda giyinip kuşanıyorsa hayvanların da bir zamanı var, o yüzden süslüyoruz. Hayvanların bayramı yayla."

Emine Kabazoğlu ise çocukluğunun ve gençliğinin yaylalarda geçtiğini, dönüş yolculuklarında her zaman hüzünlendiğini dile getirdi.

Yaylaya çıkış yolculuğunun daha coşkulu olduğunu ifade eden Kabazoğlu, "Yüzyıllardır süren bir gelenek. Çocukluğumdan beri bu böyle. Dönüş yaptığımız için şu anda üzgünüz." diye konuştu.

"Yayla göçünü turizme dönüştürmek istiyoruz"

Yöreye özgü gıda maddelerini işletmesinde satan Hasan Yılmaz da yaylalardaki değerleri ön plana çıkarmaya çalıştıklarını aktardı.

Yılmaz, Bodamış Yaylası'nda çok fazla endemik bitki bulunduğuna işaret ederek, "Dolayısıyla buraya has bitkilerin, ineklerle buluşmasıydı yayla göçü. İnekleri köye götürüyoruz, herkes üzgün, mutsuz. Önümüzdeki yıllarda bunu insanların da eşlik edebileceği bir turizm eylemi haline dönüştürebilirsek mutlu olacağız. Yayla göçünü turizme dönüştürmek istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Arnavutluk’ta nüfus ve konut sayımına başlandı

2023-09-18 16:42 - Dünya

Hatay’daki Rönesans Sitesi'nin mühendisi tutuklandı

2023-09-22 22:23 - Gündem

Anatomik ayakkabı ile rahatlığı keşfedin

2023-09-21 11:17 - İnsan&Hayat

Avrupa'nın otoyol işletmecileri İstanbul'da buluştu

2023-09-19 15:58 - Ekonomi

İngiltere'de 2022'de sıcak hava nedeniyle 4 bin 507 kişi öldü

2023-09-22 18:02 - Dünya

Kanada ve Hindistan'ı karşı karşıya getiren örgüt: Halistan Kurtuluş Gücü

2023-09-22 11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

F1 Japonya Grand Prix'sini Verstappen kazandı

2023-09-24 10:33 - Spor

Besicilerin Karadeniz yaylalarından dönüş yolculuğu renkli görüntülere sahne oluyor

2023-09-24 13:38 - Çevre-Hayat

AB dışişleri bakanları gelecek toplantılarını Kiev'de yapacak

2023-09-19 09:47 - Dünya

Son Afganistan Yahudisi'nin sinagogu komşularına emanet

2023-09-22 13:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Tokat'ta yüksek kesimlerde kar etkili oluyor

10:23 - Çevre-Hayat

1915 Çanakkale Köprüsü Dünya Diyabet Günü nedeniyle maviye büründü

01:02 - Çevre-Hayat

Hafta sonu yurdun iç ve doğu bölgeleri yağışlı olacak

17:22 - Çevre-Hayat

Kilis'te çiftçilere 737 ton tohum dağıtıldı

16:32 - Çevre-Hayat

Zonguldak'ta açılan kemik iliği nakil merkezi Batı Karadeniz Bölgesi'nin hizmetinde

14:12 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Doğal gaz ithalatı eylülde yüzde 6,7 arttı

11:28 - Ekonomi

Serbest bölgelerde 10 aylık ticaretin yaklaşık yarısını ihracat oluşturdu

11:22 - Ekonomi

Türkiye'de sayıları 136'ya ulaşan ekoturizm alanları ekonomiye yıllık 2 milyar lira katkı

11:17 - Ekonomi

Dışişleri Bakanlığı Filistin Devleti'nin kuruluşunun 37. yılını kutladı

11:13 - Gündem

AK Parti Sözcüsü Çelik, KKTC'nin kuruluşunun 42. yılını kutladı

11:08 - Siyaset