?>

Beş çocuklu anneye cezaevinde 'Esed işkencesi'

Suriye'de Esed rejiminin tutukladığı ve muhalifler ile yapılan son esir değişiminde serbest kalan anne Çorbacı, 5 çocuğuyla yaklaşık 3 yıl cezaevinde kaldı. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

İDLİB - Halit Süleyman

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ile muhalifler arasındaki son esir değişiminde serbest kalan anne Reşa Çorbacı, çocuklarıyla birlikte tutuklu kaldığı yaklaşık üç yılın ardından, Türkiye sınırındaki İdlib'te yeni bir hayat kurmaya çalışıyor.

Esed rejimi güçleri, başkent Şam'ın batısındaki Dareyya kentinde yaşayan anne Çorbacı'yı 22 Mayıs 2014'te tutukladı.

Ablası ve üç çocuğuyla birlikte Mezze askeri havaalanı tutuklu merkezinde 2 yıl 8 ay geçiren Çorbacı, yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

"Rejim, aslında kocamı arıyordu." diyen Çorbacı, tutuklandıklarında oğlu Uveys'in 5, kızı Mine'nin 3 ve Betül'ün 2 yaşında olduğunu söyledi.

Pasaport dairesinde alıkonulduklarını anlatan Çorbacı, "Tutuklandığımda 7 aylık, ikiz bebeklere hamileydim. Bir araçla Mezze cezaevine getirildik. Bizi birden fazla kişi sorguya çekti. Çok korkmuştum. Bana, çocuklarıma ve teyzesine numara verdiler. Görevliler bizden isimlerimizi unutmamızı, bu numaraları ezberlememizi istediler. Biz, cezaevinde rakamlardan ibarettik. Daha sonra görevliler, bizi tek kişilik hücrelere kapattı. Üç çocuğum ile aynı hücrede kaldım." diye konuştu.

Anne Çorbacı, "Üzüntüden dolayı sütüm kesildi. İki yaşındaki çocuğumu emziremez oldum. Tutuklu merkezinde bedenen ve ruhen çok yoruldum. Rejim güçleri hücrede karyolaya yatmama müsaade etmiyor ve bizi karyolanın yanında yerde oturmaya zorluyorlardı. Çocuklara da aynı şeyi yapıyorlardı. Bana ve çocuklarıma olmadık zorluklar yaşattılar. Yatak var ama ona oturmamıza ve yatmamıza izin yoktu. Çocuklar 4 ay yanımda kaldıktan sonra cezaevi müdürü, çocukları aşı için sağlık ocağına götürdüğünü söyledi. Çocukları bir yetimhaneye götürmüşler. Ancak bir kaç ay sonra çocukları tekrar bana getirdiler." ifadelerini kullandı.

"Doğumda yanımda ailemin olmasına izin vermediler"

Doğum sancılarının artması üzerine iki asker eşliğinde ambulansla hastaneye götürüldüğünü söyleyen Çorbacı, hastanede yaşadıklarını şöyle dile getirdi:

"Hastanede normal doğum yapmadım. Sezaryenle Sefa ve Merve'yi doğurdum. Doğumhanenin kapısı önünde iki silahlı asker nöbet tutuyordu. Ailem yanımda olmadığı için çok ağladım. İyi beslenemediğim için sütüm de yoktu. Çocukları boş yere emziriyordum. Odama hemşire olarak gönderdikleri iki kız, bana çok kötü davranıyordu. Benden kalkmamı ve çocuklara bakmamı istediler."

Rejimle muhalifler arasında 7 Şubat'ta gerçekleşen esir değişimiyle özgürlüğüne kavuşmasının ardından İdlib kırsalında muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgede 5 çocuğuyla hayatına ve yaşamaya devam eden Reşa Çorbacı, Şam'ın Dareyya bölgesindeki evine dönmek istediğini söyledi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Minibüste 143 kilo esrar bulundu

2017-03-09 14:52 - Asayiş

'Olympiakos eşleşmesinden çıkacağız'

2017-03-06 00:07 - Spor

Konya’da jandarmadan silah operasyonu

2017-03-03 18:52 - Asayiş

Rusya'dan Münbiç açıklaması

2017-03-03 18:22 - Dünya

Ağaoğlu'ndan kızına ikinci görkemli düğün

2017-03-05 10:22 - Magazin

Vergi müfettişleri altı yılda 312 bin mükellef inceledi

2017-03-03 19:12 - Gündem

Elektrik üretim kapasitesine 'yerli' dopingi

2017-03-04 14:37 - Ekonomi

Şubatta en fazla reel getiri BIST 100 Endeksi'nde

2017-03-09 13:42 - Ekonomi

FETÖ firarisi Adil Öksüz'ün yengesi gözaltına alındı

2017-03-06 21:02 - Gündem

YGS'ye girecekler için 3 saat sessizlik

2017-03-09 14:02 - Gündem

İlgili Haberler

Trump: "(İran lideri Hamaney) Onu ortadan kaldırmayacağız, en azından şimdilik"

19:52 - Dünya

Trump: İran semaları üzerinde artık tam ve eksiksiz kontrolümüz var

19:32 - Dünya

İsrail askerlerinin Lübnan topraklarına girerek bir kişiyi kaçırdığı bildirildi

19:22 - Dünya

AB, Ukrayna'yı roaming bölgesine dahil etmeye hazırlanıyor

18:53 - Dünya

İspanya hükümetine göre genel elektrik kesintisi çok faktörlü nedenlerden kaynaklandı

18:03 - Dünya

Günün Manşetleri

Trump: "(İran lideri Hamaney) Onu ortadan kaldırmayacağız, en azından şimdilik"

19:52 - Dünya

İstanbul'da "Büyük Güç Rekabeti ve Orta Doğu" forumu yapıldı

19:48 - Gündem

Trump: İran semaları üzerinde artık tam ve eksiksiz kontrolümüz var

19:32 - Dünya

İsrail askerlerinin Lübnan topraklarına girerek bir kişiyi kaçırdığı bildirildi

19:22 - Dünya

Rize'de yamaçtan kopan kaya parçasının otomobilin önüne düşme anı güvenlik kamerasında

19:03 - Gündem