?>

BES 12,6 milyon katılımcıya ulaştı

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) raporuna göre, 2020 sonu itibarıyla Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) katılımcı sayısı 12,6 milyona ulaşırken, yaklaşık portföy büyüklüğü 171 milyar lira oldu.

Ekonomi - 5 yıl önce

İSTANBUL

TKYD açıklamasına göre, Dernek, Ocak 2021 itibarı ile Ludens İleri Finansal Hizmetler'e "Emeklilik Yatırım Fonları Performans Raporu" hazırlattı.

Rapora göre, Gönüllü Bireysel Emeklilik Fonları'nın ağırlıklı ortalama net getirisi, son 5 yılda TÜFE’nin 95 puan, son 10 yılda 139 puan ve BES'in başladığı 2004'den beri ise 414 puan ile TÜFE'nin üzerinde getiri elde etti. 2020'de emeklilik fonlarının ağırlıklı ortalama getirisi enflasyonun 17 puan üzerinde gerçekleşti.

BES, Aralık 2020 itibarıyla 17'nci yılını geride bırakarak 12,6 milyon katılımcıya ulaştı. Bu katılımcıların 6,9 milyonu Gönüllü BES ve 5,7 milyonu Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) yer aldı. 2020 sonu itibarıyla BES'te toplam portföy büyüklüğü yaklaşık 171 milyar lira oldu.

Bu büyüklüğün 160 milyar liralık kısmı gönüllü BES, 11 milyar liralık kısmı ise OKS'de yer aldı. Gönüllü BES portföy büyüklüğü 2019 sonuna göre yaklaşık yüzde 34 büyüme kaydetti.

OKS portföy büyüklüğü 2019 sonundaki 8,2 milyar liralık değerinden Aralık 2020 sonunda 11 milyar liraya ulaşarak yüzde 38 arttı.

2020 için kategori bazında yapılan incelemelere göre OKS fonlarının değişken ve değişken katılım kategorilerinde TÜFE'nin üzerinde getiri sağladığı görüldü. En yüksek ağırlıklı ortalama net getiri yüzde 45,8 ile değişken katılım fonları kategorisinden elde edildi.

Bu kategorinin getirisi, aynı dönemdeki enflasyona göre yaklaşık 31 puan yüksek olarak gerçekleşti. En düşük ağırlıklı ortalama net getiri ise yüzde 10,3 ile başlangıç katılım fonlarının getirisi olup enflasyonun yaklaşık 4 puan altında gerçekleşti.

Rapora göre, mevduat faiz oranları ve Gönüllü BES emeklilik fonları için stopajdan arındırılmış getiriler ile yapılan incelemede fonların vergi sonrası getirisi mevduat faiz oranı ile karşılaştırıldığında, tüm alt dönemler için ağırlıklı ortalama fon getirisinin mevduat faizlerinin üzerinde olduğu görüldü.

2020 ağırlıklı ortalama fon getirisinin mevduatın 21,7 puan üzerinde konumlandı.

Karşılaştırma ölçütünün getirisinin üzerinde getiri sağlayan fonların toplam fonlar içerisindeki payına bakıldığında 2020'de yüzde 91'lik bir başarı oranı elde edildiği görüldü.

Hisse senedi ortalama ağırlıklandırılmış fon getirilerinin, BIST 100 fiyat endeksi ile karşılaştırıldığında hisse senedi emeklilik fonları birikimli ağırlıklandırılmış ortalama net getirileri tüm inceleme dönemlerinde BIST-100 Fiyat Endeksi'nden daha yüksek oldu.

Açıklamada, 2020'de öne çıkan başlıklara ilişkin şunlar kaydedildi:

"2020'nin ilk altı ayında Kovid-19 salgınının tırmanışa geçmesi ile beraber bireysel emeklilik sistemindeki katılımcı sayısında düşüşler yaşandı.

Bu düşüşlerin ardında yatan nedenler incelendiğinde sebebin sistemden çıkıştaki hızlanma değil, yeni girişlerdeki düşüş olduğu tespit edildi.

Pandemi döneminin kişilerin tüketim ve harcama alışkanlıklarını değiştireceği ve önümüzdeki dönemlerde birikime verilen önemin artacağı düşünülüyor. Ülkemizde insanların bu birikimlerini yönelteceği en önemli alanlardan birisinin bireysel emeklilik sistemi olacağı öngörülüyor.

2020'de BES çok konuşulan ve tartışılan konulardan oldu. Özellikle 2022 başında devreye alınması beklenen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), üzerinde epeydir çalışılan bir sistem olarak gündeme gelmeye başladı.

TES, emeklilikte oluşacak gelir kaybını telafi edecek, çalışma dönemindeki yaşam standartlarını korumayı sağlayacak ek emeklilik gelirinin oluşmasını ve hane halkı tasarruflarının artırılmasını amaçlayan bir sistem olarak kurgulanıyor.

TES, çalışan, işveren ve devlet tarafından, çalışanın bireysel hesabına yapılacak nakdi katkıların emeklilik yatırım fonlarında yatırıma yönlendirileceği ve bu fonların seçiminin ve birikimlerin fonlar arasındaki dağılımının çalışan tarafından yapılacağı bir ikinci basamak emeklilik sistemi olarak planlanıyor."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Astronot Alan Shepard’ın Ay’da kaybettiği golf topları 50 yıl sonra bulundu

2021-02-06 22:46 - Teknoloji

Uzmanından, ebeveynlere çocukları için 'evde düzenli günlük egzersiz' uyarısı

2021-02-06 14:21 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ATAK Electric tüm dünyada gururumuz olacak

2021-02-01 23:06 - Gündem

Bakan Pakdemirli: Tarımda 124 milyon ton ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık

2021-02-05 21:06 - Ekonomi

FETÖ'den 5 yıldır aranan dernek başkanı ile karısı 'gaygubet evi'nde yakalandı

2021-02-04 21:16 - Gündem

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener ile DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan görüştü

2021-02-04 18:11 - Siyaset

Doğan Bekin: ‘Myanmar’da asıl mağdur edilenler Müslümanlar’

2021-02-03 15:07 - Gündem

Ankara Sanayi Odası Başkanı Özdebir: Ankara'nın yazılımlarla ilgili ciddi bir potansiyeli var

2021-02-06 21:26 - Ekonomi

Kafkasya'nın özgürlük savaşçısı Şeyh Şamil, 150 yıl önce bugün vefat etti

2021-02-04 14:16 - Dünya

Milliyetçi Hareket Partisi 52 yaşında

2021-02-07 15:11 - Siyaset

İlgili Haberler

YEDAŞ çalışanları gerçek saha koşullarındaki eğitimle zorlu görevlere hazırlanıyor

14:13 - Ekonomi

Bakan Şimşek: Türkiye ekonomisine duyulan güven ve artan ilgiyi memnuniyetle gözlemliyoruz

13:42 - Ekonomi

Türkiye'nin 9 aylık çekici ihracatı yüzde 53 arttı

13:38 - Ekonomi

Coğrafi işaretli Bodrum mandalinasında rekolte beklentisi yüksek

13:17 - Ekonomi

DSİ bütçesinin yüzde 95'i toprak ve su kaynaklarının yönetimine ayrıldı

12:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Fatih Karagümrük karşısında hata yapmadı

22:37 - Spor

İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin yeniden uygulanmaya başladığını duyurdu

21:58 - Dünya

Dışişleri Bakanlığından KKTC'deki cumhurbaşkanlığı seçimi hakkında açıklama

21:32 - Gündem

KKTC'de resmi olmayan sonuçlara göre cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Erhürman: Türkiye ile istişare etmeden bir politika söz konusu değil

21:28 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin iradesini sandığa yansıttığı seçimin hayırlı olmasını diliyorum

21:08 - Siyaset