?>

Belçika, nükleer santrallerinin faaliyet süresini uzatmak istiyor

Belçika hükümeti, 2025 yılında kapatılması planlanan 3 nükleer reaktörün faaliyet süresinin uzatılması için çalışmalara başladı.

Dünya - 3 yıl önce

Brüksel

Ulusal basında yer alan habere göre hükümet, ülkedeki nükleer santrallerin işletmecisi Engie firmasından Doel 1, Doel 2 ve Tihange 1 reaktörlerinin faaliyet sürelerinin uzatılmasının mümkün olup olmadığını incelemesini istedi.

Bu çerçevede, Belçika Başbakanı Alexander De Croo ve Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten, enerji firması Engie yetkilileri ile müzakereleri yürütecek.

Engie firması, reaktörlerin durumuna ve sürelerinin uzatılıp uzatılamayacağına yönelik çalışmasını mart ayı ortasına kadar tamamlayarak ve Federal Nükleer Denetim Ajansına sunacak.

Hükümet ile enerji şirketi arasında anlaşma sağlanması durumunda Doel 1, Doel 2 ve Tihange 1 reaktörleri, 2025 yılı sonrasındaki 2 yıl "nükleer rezerv" olarak tutulacak ve faaliyete devam edecek.

Bu reaktörlerin daha uzun süre faaliyette kalmaları için özellikle yaz dönemlerinde daha düşük seviyede elektrik üretmeleri ve kış dönemlerinde tam kapasiteye çıkartılmaları görüşülecek başlıklar arasında yer alıyor.

Söz konusu reaktörlerin önceki hükümetler tarafından hazırlanan nükleerden çıkış yasası uyarınca 2025 yılında kapatılması gerekiyor.

Belçika'da Hollanda sınırına yakın Doel nükleer santralinde 4 adet, Almanya ve Lüksemburg sınırına yakın Tihange nükleer santralinde de 3 adet olmak üzere toplam 7 reaktör faaliyet gösteriyordu.

Bu reaktörlerin ürettiği elektrik, normal şartlarda ülke ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılıyordu.

Belçika hükümeti, Rusya-Ukrayna Savaşı öncesinde nükleer güç santrallerinin faaliyetine 2025'te son verilmesi için plan hazırlamıştı.

Geçmiş hükümetlerin kararları uyarınca Doel 3 rektörü geçen yıl eylül ayında kapatılmış, Tihange 2 reaktörü de ocak sonunda kapatılmıştı.

Enerji krizi nedeniyle mevcut hükümet, bu reaktörlerin faaliyet süresinin uzatılması için de çalışmalar yapmaya başlamış ancak reaktörlerin operatörleriyle hükümet arasında yapılan görüşmelerde bu aşamada kapatma sürecinin ertelenmesinin teknik ve yasal bakımdan mümkün olmadığı, bunun güvenlik riskleri doğuracağı tespit edilmişti.

2 reaktörün süresi uzatılıyor

Öte yandan, Belçika, enerji arz sıkıntısı yaşamamak için daha önce 2025'te kapatmayı planladığı Doel 4 ve Tihange 3 reaktörlerinin faaliyet süresini 10 yıl uzatmaya karar vermişti. Faaliyet süreleri uzatılan 2 reaktör, ülkenin en son 1985'te inşa ettiği nükleer tesisler olarak biliniyor.

1975 yılında faaliyete alınan Doel 1 ve Doel 2 reaktörleri 445'er megavatsaat, aynı yıl devreye alınan Tihange 1 reaktörü ise 962 megavatsaatlik elektrik üretim kapasitesine sahip durumda.​​​​​​​

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Japonya 'yaşlı çocuklar' gerçekliğiyle tanışıyor

2023-02-03 13:29 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Bolu Dağı'nda kar yağışı aralıklarla sürüyor

2023-01-30 21:23 - Gündem

Başkentli ihracatçılar yeni yıla rekorla başladı

2023-02-03 11:39 - Ekonomi

Karabük'teki Ortakçılar Göleti havadan görüntülendi

2023-02-01 19:10 - Çevre-Hayat

Sony Group Başkanı Yoşida görevini bırakıyor

2023-02-02 08:52 - Ekonomi

Gaziantep FK ligde 9 maç sonra galibiyet aldı

2023-01-28 18:23 - Spor

Mübadil torunları vize sorununa çözüm bekliyor

2023-01-30 13:29 - Gündem

Turunçgil ihracatında 5 yıldır şampiyon mandalina

2023-01-29 11:47 - Ekonomi

Türk çelik sektörü 2023'ten umutlu

2023-02-02 11:34 - Ekonomi

Alman ekonomisi geçen yıl son çeyrekte küçüldü

2023-01-30 13:33 - Ekonomi

İlgili Haberler

Malezya açıklarında göçmenleri taşıyan tekne battı, bir kişi öldü, yüzlerce kişi kayboldu

10:53 - Dünya

Filipinler'de Kalmaegi Tayfunu'nda hayatını kaybedenlerin sayısı 224'e çıktı

10:47 - Dünya

Irak'ta güvenlik birimlerinde görevli olanlar parlamento seçimi için oy kullanmaya başladı

09:27 - Dünya

Bolivya'da seçimleri kazanan yeni Devlet Başkanı Paz yemin etti

00:33 - Dünya

AFAD'dan Sudan'da 1500 aileye gıda desteği

22:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Çin, kritik mineraller ve süper sert metallerin ABD'ye ihracatına getirdiği yasağı askıya aldı

10:57 - Ekonomi

Malezya açıklarında göçmenleri taşıyan tekne battı, bir kişi öldü, yüzlerce kişi kayboldu

10:53 - Dünya

Filipinler'de Kalmaegi Tayfunu'nda hayatını kaybedenlerin sayısı 224'e çıktı

10:47 - Dünya

"Yüzyılın Konut Projesi"ne başvurular yarın başlayacak

10:33 - Gündem

Yeni Malatyaspor, bu sezon ikinci kez puan aldı

10:28 - Spor