?>

Belçika Anayasa Mahkemesinden İslami kuruluşlar lehine karar

Belçika Anayasa Mahkemesi, Belçika'nın Flaman Bölgesi'nde ibadethanelere yurt dışından finansman yasağını içeren kararnamenin iptali için yapılan başvuruyu haklı buldu.

Dünya - 2 yıl önce

Brüksel

Belçika'daki federal yapılardan olan Flaman Bölgesi'nde 22 Ekim 2021'de "yerel dini toplulukların tanınmasını, dini kurumların yükümlülüklerini ve bu yükümlülüklerin izlenmesini düzenleyen ve tanınan ibadethanelerin maddi örgütlenmesi ve işleyişine ilişkin 7 Mayıs 2004 tarihli kararnameyi değiştiren" bir kararname çıkarıldı.

Belçika Diyanet Vakfı, Belçika Arnavut Camileri Birliği, Belçika İslam Federasyonu ve Belçika Müslümanları Birliği tarafından temsil edilen Belçika İslam Koordinasyon Kurulu,kararnameye karşı Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Anayasa Mahkemesi, 20 Temmuz 2023 tarihli kararında "din özgürlüğünün ihlal edildiği" gerekçesiyle başvuruyu haklı bularak kararnamenin bazı maddelerini iptal etti.

Mahkeme, ibadethanelere yurt dışından doğrudan veya dolaylı olarak destek veya finansman sağlanmasını yasaklayan Flaman Bölgesi kararnamesinin Anayasa'ya, din ve ibadet özgürlüğüne aykırı olduğuna hükmetti.

Mahkemenin kararında, yurt dışından gelen finansman ve desteğin yerel dini toplulukların bağımsızlığını baltalayacağına yönelik hükmün yeterince açık olmadığı, bunun "ibadet özgürlüğüne orantısız müdahale olduğu" belirtildi.

Belçika İslam Koordinasyon Kurulu, Anayasa Mahkemesinin kararını memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Konuyla ilgili açıklamada, Belçika İslam Koordinasyon Kurulu tarafından temsil edilen Belçika Müslüman Toplumunun din özgürlüğüne, hukukun üstünlüğüne ve demokratik bir devlette yürürlükte olan kurallara saygı gösteren bu karardan memnuniyet duyduğu aktarıldı.

Flaman Bölgesi hükümetinin 2021'deki kararnamesi, ibadethanelere ülke dışından finansman sağlanmasına yasak getiriyordu. Bu yasak, camilerde görevli imamların maaşlarının ödenmesini de kapsıyordu.

Kararla birlikte dini kurumların ve ibadethanelerin yurt dışından şeffaf bir şekilde finanse edilebilmesinin önü açılmış oldu.

Kararname çıktığından bu yana Belçika Diyanet Vakfına bağlı camilerin tanınması ve imamların maaşlarının ödenmesi konusunda sorunlar yaşanıyordu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

2023-07-18 09:17 - Ekonomi

Milli bisikletçi Ramazan Yılmaz, Avrupa üçüncüsü oldu

2023-07-16 12:44 - Spor

Ardahan'ın yüksek kesimleri sisle kaplandı

2023-07-16 20:08 - Gündem

Djokovic'ten Wimbledon şampiyonu Alcaraz'a övgü

2023-07-17 12:18 - Spor

Trabzonspor'un Hırvat stoperi Benkovic: Yarışmacı bir takım olmak istiyoruz

2023-07-20 16:22 - Spor

Azerbaycan, Ukrayna'ya 7,6 milyon dolar tutarında yardım gönderecek

2023-07-17 15:07 - Dünya

MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan mali disiplinin sağlanmasına yönelik yol haritası

2023-07-19 11:17 - Ekonomi

Emrah Başsan yeni adresi Sivasspor'da çok mutlu

2023-07-17 11:32 - Spor

TBMM'de "15 Temmuz Fotoğraf Sergisi" açıldı

2023-07-15 15:53 - Gündem

Fransa'da kabinede değişikliğe gidildi

2023-07-20 22:58 - Dünya

İlgili Haberler

İspanya ve Portekiz'de Nisan ayındaki elektrik kesintisi 'türünün ilk örneği' olarak kaydedildi

00:12 - Dünya

Anket: ABD'de halkın yüzde 59'u İsrail'e karşı olumsuz görüş taşıyor

00:27 - Dünya

Hamas, Trump'ın planını kısmen kabul ederken bazı maddelerde müzakere istedi

23:32 - Dünya

ABD Kongre üyesinden Küresel Sumud Filosu yolcularını alıkoyan İsrail'e tepki

22:42 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyinde UNIFIL askerlerinin yakınına bomba attı

22:08 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye'den Trump'ın Gazze'de ateşkes planına Hamas'ın verdiği cevapa ilişkin aç

02:18 - Gündem

Anket: ABD'de halkın yüzde 59'u İsrail'e karşı olumsuz görüş taşıyor

00:27 - Dünya

Türk Devletleri İşbirliği Günü'nde İstanbul ve Ankara'daki bazı köprü ve binalar turkuaza büründü

00:12 - Çevre-Hayat

İspanya ve Portekiz'de Nisan ayındaki elektrik kesintisi 'türünün ilk örneği' olarak kaydedildi

00:12 - Dünya

İstanbul'da bazı bölgelerde sağanak etkili oluyor

23:58 - Gündem