?>

Bazı tırtıl türlerinin çevrelerindeki elektrik alanını algılayarak avcılardan korunduğu keşfedildi

Bilim insanları, bazı tırtıl türlerinin yaban arısı saldırılarını "elektrik duyusunu" kullanarak önceden tespit edebildiğini keşfetti.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

Ankara

Science.org'un haberine göre bulgunun, karada yaşayan canlıların da önceden tespit edilen deniz canlıları gibi avcılardan korunmak için "elektrik alanını algılama" yeteneğini kullandıklarına dair bilinen ilk tespit olabileceği belirtildi.

Bristol Üniversitesinden duyusal ekoloji araştırmacısı ve çalışmanın baş yazarı Sam England ile ortak yazar Daniel Robert, yaygın görülen kelebek ve güve larvaları olan tırtılların, çevrelerindeki elektrik alanlarındaki değişiklikleri algılayabildiğini ve böylece yaban arısı gibi avcılardan korunabildiğini ortaya çıkardı.

Pek çok canlı türünün, havada uçarken sürtünme yoluyla üzerinde statik elektrik biriktirdiğini kaydeden England ve Robert, duyarlı tüylere sahip bir canlının yaklaşan bir yırtıcının elektrik alanını tespit edip edemeyeceğini araştırdı.

Bazı böcek türleri kılsı yapıları sayesinde elektrik alanını algılayabiliyor

Araştırmada, balonun yün kumaşa sürtüldüğünde saçı çeken bir elektrik alanı oluşturması örneği verilerek arı, sinek ve örümcek gibi canlıların kıl benzeri yapılarıyla "elektro algı" yetenekleri sayesinde bu alanı hissedebildikleri belirtildi.

England, 2 yıllık sürede İngiltere'nin Bristol kentindeki parklar ve sokaklardan, 200'ü aşkın zincifre güvesi (Tyria jacobaeae), scarce vapourer güvesi (Telochurus recens) ve Avrupa tavus kelebeği (Aglais io) tırtılı topladı.

Araştırmacı, tırtıl avcısı olan yaban arısının (Vespula vulgaris) üretebileceği elektrik alanını ölçmek için de yuvalarının girişine bir sensör yerleştirerek arıların giriş çıkışında meydana gelen elektrik alanı değişimlerini ölçtü.

Doğal elektrik alanı, voltaj jeneratörü ve elektrotla taklit edildi

England ve Robert, laboratuvarda, uçan bir yaban arısının oluşturduğu elektrik alanına benzer bir ortam oluşturmak için voltaj jeneratörü ve bir elektrot kullandı. Bu yöntemle, yaban arısının kanatlarını çırpmasıyla oluşan hızlı elektrik dalgalanmaları taklit edildi. Tırtıllar, elektrotlar yardımıyla "yapay yaban arısı elektrik alanına" maruz bırakıldı.

Elektrik alanı aktif olduğunda, her üç tırtıl türünün de uzun süre savunma pozisyonunda kaldığını tespit edilen araştırmacılar, tavus kelebeği tırtıllarının vücutlarını savurarak elektrotları ısırdığını, zincifre ve scarce vapourer tırtıllarının ise top şeklini alarak uzun süre hareketsiz kaldığını tespit etti.

Araştırmacılar, tırtılların kıllarının en yüksek tepkiyi, elektrik alanının bir yaban arısının kanat çırpma hızına benzer bir oranda salınım yaptığında verdiğini buldu. Bu gözlemin, kılların bir yaban arısının özel elektrostatik imzasını tespit edecek şekilde evrimleştiğini gösterdiği kaydedildi.

Öte yandan, Tours Üniversitesinden böcek bilimci Jerome Casas ise yaklaşan bir yaban arısının sadece elektrik alanı değil, ses ve hava akımları da ürettiğinden hareketle, tırtılların kıllarının her üç uyarıcıya da duyarlı olabileceğini savundu.

Araştırma "Proceedings of the National Academy of Sciences"da yayımlandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TFF Başkan adayı Erdal Alkış: Türk futbolunda yeni bir dönemi başlatmak istiyorum

2024-05-20 18:37 - Spor

NBA'de sezonun en iyi çaylak takımları belli oldu

2024-05-21 07:46 - Spor

TCMB'nin TL depo alım ihalesine 22 milyar 717 milyon liralık teklif geldi

2024-05-16 12:33 - Ekonomi

Türkiye'de buğday arzında sıkıntı beklenmiyor

2024-05-19 11:18 - Ekonomi

Süper Lig'de şampiyon, son haftada belli olacak

2024-05-19 22:13 - Spor

Fuji Dağı'na nazır fotoğraf noktasına turist akınını engellemek amacıyla branda çekildi

2024-05-22 00:42 - Dünya

Yerli ve milli erken ihbar radar sistemlerinin ilk teslimatı yapıldı

2024-05-20 19:52 - Ekonomi

MHP'nin Kızılcahamam Kampı başladı

2024-05-18 13:37 - Siyaset

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 155'e yükseldi

2024-05-19 00:03 - Dünya

Rusya, nükleer silah kullanımına yönelik tatbikat başlattı

2024-05-21 19:33 - Dünya

İlgili Haberler

İzmir'de gönüllüler, orman yangınlarından kurtulan hayvanlara umut oluyor

12:28 - Çevre-Hayat

Omuzlarda gezen "Ökkeş" adlı iguana beldenin maskotu oldu

12:12 - Çevre-Hayat

İtfaiye erleri tarafından kurtarılan "Zeytin" isimli karga istasyonun maskotu oldu

12:07 - Çevre-Hayat

Anıtkabir, yılın ilk yarısında 2,5 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladı

11:57 - Çevre-Hayat

Kahramanmaraş'taki Kapıçam Bakımevi sokak hayvanlarına hem yuva hem şifa oluyor

11:48 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Antalya polisi turistlerin güvenliği için denizde, havada, karada görev yapıyor

12:38 - Gündem

Kenelerle etkin mücadele için "kuş avlanmasına geçici yasak" önerisi

12:33 - Gündem

İstanbul İtfaiyesinden anız yangını uyarısı

12:22 - Gündem

Srebrenitsa'da 30. yıl anma törenlerinde 7 soykırım kurbanı defnedilecek

12:03 - Dünya

TOBB'un "Nefes Kredisi" KOBİ'ler için yeniden başlıyor

11:58 - Ekonomi